Česká republika – demokratický stát

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Advertisements

SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
TEST 17. POLITOLOGIE
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceStát a jeho představitelé Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje státní.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Exekutiva a justice VkO 9.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Č ESKÁ REPUBLIKA – NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Právní základy státu.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Výchova k občanství Moc výkonná
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Výchova k občanství Moc zákonodárná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Demokracie Vlastivěda – 4. ročník
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Česká republika - opakování
VY_32_INOVACE_11_ČR – demokratický stát
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Česká republika – demokratický stát demokracie prezident Parlament vláda zákony volby

Demokracie a demokratický stát DEMOKRACIE – co si představíme při vyslovení tohoto slova? Demokracie zaručuje všem občanům základní práva, svobodu, rovnost před zákonem. Je-li stát demokratický, řídí ho prostřednictvím svých zástupců všichni občané. Základním právem obyvatel České republiky je právo volit. Ve volbách si zvolí zástupce a ti za ně rozhodují o nejdůležitějších záležitostech.

Prezident V čele České republiky stojí prezident. Prezident - jmenuje a odvolává vládu, - podepisuje zákony, - zastupuje náš stát při jednáních se zástupci ostatních zemí, - podepisuje mezinárodní smlouvy. Prvním českým prezidentem byl Václav Havel, druhým prezidentem byl zvolen Václav Klaus.

Vláda Vláda řídí chod státu. Je složena z ministrů. V jejím čele stojí premiér (předseda vlády). Každý ministr se stará o určitou část správy státu, řídí své ministerstvo. Například jeden z ministrů řídí ministerstvo školství, jiný ministerstvo zdravotnictví, další ministerstva obrany, financí, kultury či spravedlnosti.

Parlament Parlament České republiky tvoří Poslanecká sněmovna a Senát. Má zákonodárnou moc, to znamená, že poslanci a senátoři v Parlamentu projednávají a přijímají zákony. Přijatými zákony se všichni obyvatelé České republiky musí řídit. Zákony jsou tedy nařízení, kterými se musíme všichni řídit. Nejvyšším zákonem je Ústava České republiky. Stanovuje základní práva a povinnosti občanů.

Policie a soudy Na dodržování zákonů dbá policie. Pokud spácháme trestný čin (například krádež, ublížení na zdraví), potrestá nás soud. Pachatel trestného činu je soudcem odsouzen k trestu: zaplatí pokutu, půjde do vězení či musí vykonat veřejně prospěšné práce. Musí nahradit způsobenou škodu. Trestným činem je také šikana, týrání nebo zastrašování.

Volby Ve svobodných volbách volí občané České republiky své zástupce. Volby se konají tajným hlasováním. Volení zástupci jsou většinou členy politických stran nebo hnutí. Právo volit má každý občan České republiky, kterému je víc než osmnáct let.

použité ilustrace: autor Zopakujeme si Česká republika je demokratickým státem. Vznikla 1. ledna 1993. Hlavním městem je Praha. Zde sídlí prezident, vláda a Parlament. V čele České republiky stojí prezident. Chod státu řídí vláda v čele s premiérem. Vláda je složená z ministrů. Parlament se skládá z Poslanecké sněmovny a Senátu. Poslanci a senátoři projednávají a přijímají zákony. Na dodržování zákonů dbá policie, jejich porušení trestají soudy. Své zástupce volí občané starší osmnácti let. použité ilustrace: autor