Koordinace, kvalita a financování v primární prevenci rizikového chování Konference PPRCH, Olomouc 3.10. 2014 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

ECVET v Programu celoživotního učení
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Primární prevence rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízení Mgr. Zuzana Hamanová krajský školský koordinátor.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Prevence rizikových forem chování a MŠMT
1 Vize (návrh) financování programů primární prevence od roku 2019 Kulatý stůl k primární prevenci rizikového chování Praha Ministerstvo školství,
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Program dnešního setkání OPS ( )
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Minimální preventivní program školy
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Vertikální koordinace primární prevence (role MŠMT, krajů, PPP a škol v primární prevenci) Národní kulatý stůl, MŠMT, Ministerstvo školství,
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Prevence rizikového chování aktuality z MŠMT.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Krajská konference Sociální klima školy Hradec Králové nisterstvo školství,
Informace o speciálním vzdělávání a primární prevenci Harrachov, 25. září 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
1 Aktuální informace z oblasti primární prevence rizikového chování Středočeská krajská konference Praha 12. října 2016 Ministerstvo školství, mládeže.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Primární prevence rizikového chování Celokrajská konference primární prevence Atmosféra a klima v našich školách Zlín, 25. října 2017 Ministerstvo školství,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Systém výkaznictví preventivních aktivit ve školství
Transkript prezentace:

Koordinace, kvalita a financování v primární prevenci rizikového chování Konference PPRCH, Olomouc 3.10. 2014 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 • tel.: +420 234 811 111 msmt@msmt.cz • www.msmt.cz

Obsah prezentace: Vertikální koordinace primární prevence: spolupráce s kraji a obcemi – ve smyslu partnerství. Garance jednotlivých krajů „garanty“ z MŠMT. Krajské plány prevence – jejich cíl a smysl. Kvalita programů primární prevence a úloha systému certifikací programů primární prevence: přehled ročního fungování certifikací, silné stránky systému, výzvy a jak dál. Financování primární prevence a úloha krajů Projekt VYNSPI II: připravovaná systémová opatření a klíčové aktivity: minimální preventivní program, definice výkonů v prevenci a sběr dar, systém vzdělávání a kvalifikací v prevenci. Zapojení Olomouckého kraje v projektu. Aktuality, akce….

MŠMT – gestor v oblasti primární prevence RCH MŠMT je gestorem prevence rizikového chování u dětí a mládeže v České republice Koordinuje primární prevenci všech forem rizikového chování u dětí a mládeže: užívání návykových látek, agrese, šikana a kyberšikana, záškoláctví, poruchy příjmu potravy, rasismus a xenofobie, negativní působení sekt, sexuální rizikové chování, kriminální chování – krádeže, vandalismus, rizikové chování v dopravě, rizikové chování na sociálních sítích a další nové formy rizikového chování

Role MŠMT v oblasti primární prevence RCH Koordinační – spolupráce všech subjektů na horizontální (meziresortní) a vertikální úrovni, podpora vytváření vazeb a struktury subjektů realizujících či spolupodílejících se na vytyčených prioritách Koncepční – stanovování základních strategií v daných oblastech, stanovení priorit a cílů na budoucí období Legislativní – vytváření legislativních podmínek pro oblast primární prevence (návrhy novelizací právních předpisů, metodické pokyny a doporučení)

Role MŠMT v oblasti primární prevence RCH Metodická a informační – metodické vedení a předávání informací všem subjektům v rámci primární prevence, internetový informační komunikační systém Finanční podpora vytváření materiálních, personálních a dalších podmínek nezbytných pro vlastní realizaci prevence ve školství (dotační řízení) Zabezpečení systému hodnocení kvality - certifikace

Vertikální koordinace primární prevence Spolupráce s kraji – ve smyslu partnerství Spolupráce s regiony – metodici prevence Garance jednotlivých krajů „garanty“ z MŠMT Komunikace o klíčových tématech Zastoupení KŠKP v pracovních orgánech MŠMT Krajské plány prevence, Krajská kola dotací, Národní strategie

Vertikální úroveň MŠMT Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy MŠMT Krajský školský koordinátor prevence Pracovník krajského úřadu – odbory školství Metodik prevence Pracovník školského poradenského zařízení Školní metodik prevence Pedagogický pracovník školy či školského zařízení

Komplexní řešení problematiky primární prevence rizikového chování Preventivní programy je nutné koncipovat komplexně v koordinované spolupráci různých institucí: KŠKP Metodici PPP NNO Školy Strategie i další opatření MŠMT se zabývají definicí i realizací konkrétního vzájemného propojení všech subjektů v rámci primární prevence a koordinací řešení problémů souvisejících s rizikovým chováním.

Plán prevence kraje Vypracování plánu prevence kraje - podmínka pro přiznání finančních prostředků a základní podkladový dokument pro rozdělování dotačních prostředků. KPP zobrazuje data, potřeby, cíle a finanční participace kraje: Popis kraje – demografické údaje Východiska plánu – analýzy Priority kraje na rok …. (a další) Síť služeb kraje Kdo z krajské úrovně na PP PRCH participuje Aktivity kraje v oblasti PP PRCH obecně Financování služeb PP PRCH v kraji Schválení min. vedoucím odboru, příp. Radou nebo Zastupitelstvem

Role krajů v primární prevenci Koordinační – koordinace PPP (školy, školská zařízení, NNO, univerzita) v regionu ve spolupráci s KŠKP Strategická – podíl na vytváření krajských plánů prevence – provázanost s Národní strategií Metodická – metodicky vést metodiky prevence Expertní – hodnocení projektů, certifikátoři Podpůrná – např. finanční podpora prevence Kontrolní – např. kontrola efektivního využívání financí Realizátorská – poskytování programů

Co bude potřeba od krajů v roce 2015 a dalším období jednotný sběr dat v oblasti primární prevence, akceptace certifikací v krajských dotacích, spolufinancování oblasti primární prevence, příprava (aktualizace) krajských plánů prevence

Evaluace jako nástroj kvality a efektivního financování Zavedení jednotného národního systému hodnocení kvality programů primární prevence (certifikací) pro všechny typy rizikového chování. Zavedení jednotné, jasné a přehledné struktury minimálního preventivního programu prevence rizikového chování pro základní školy, která umožní přípravu, realizaci i kontrolu minimálních preventivních programů ve školách a školských zařízeních.

Certifikace odborné způsobilosti Unikátní systém hodnocení kvality Univerzální - pro všechny formy rizikového chování (dříve je prevence „protidrogrová“) Všechny úrovně: nové standardy: všeobecná, selektivní , indikovaná prevence Rovný přístup - pro všechny poskytovatele PPP (NNO, SZÚ, Policie, Městská policie, školská zařízení, školy…) Princip dobrovolnosti x veřejné financování

SEZNAM CERTIFIKOVANÝCH POSKYTOVATELŮ - zatím 31 organizací Arkáda – sociálně psychologické centrum, o.s. Centrum pro rodinu a sociální péči Centrum protidrogové prevence a terapie, o.p.s. Cesta integrace, o.p.s. DO SVĚTA Jules a Jim, o.s. KLUB ZÁMEK – centrum prevence Třebíč (DCHB - Oblastní charita Třebíč) Kolpingovo dílo České republiky o.s. Křesťanská pedagogicko-psychologická poradna Madio, o.s. Magdaléna, o.p.s. MAJÁK o.p.s. Občanské sdružení AVE Občanské sdružení LECCOS P-centrum Pedagogicko-psychologická poradna Brno Portimo, o.p.s. Prev-Centrum o.s. ProPrev, z.s. PROSPE, o.s. Prostor plus, o.p.s. PROSTOR PRO, o.p.s. Proxima Sociale o.p.s. Renarkon o.p.s. Semiramis o.s. Sion – Nová generace, o.s. Sociální služby města Havířova Společně k bezpečí Společnost Podané ruce o.p.s. Světlo Kadaň o.s. ŽIVOT BEZ ZÁVISLOSTÍ http://www.nuv.cz/cinnosti/ppp/pracoviste-pro-certifikace/poskytovatele

KONTAKTY Adresa: Národní ústav pro vzdělávání – Pracoviště pro certifikace Novoborská 372/8, 190 00 Praha 9 Email: certifikace@nuv.cz Telefon: +420 774 089 189 Pracovníci: Vedoucí oddělení ústavní a ochranné výchovy, prevence rizikového chování a Pracoviště pro certifikace: PhDr. Helena Pacnerová (helena.pacnerova@nuv.cz) Odborný garant: Mgr. Lucie Myšková, Ph.D. (lucie.myskova@nuv.cz) Organizační pracovník: Bc. Roman Petrenko (roman.petrenko@nuv.cz)

Role krajů v systému certifikací Akceptace certifikací při vytváření krajských plánů prevence. Využití pro dotační řízení v rámci krajů. Metodický nástroj pro zvyšování kvality programů PP.

Financování jako nástroj pro realizaci programů primární prevence Financování je nástrojem pro naplnění cílů v primární prevenci. Není cílem samo o sobě. Účinná opatření primární prevence není možno uskutečnit bez adekvátního zabezpečení finančních zdrojů k jejich realizaci. Financované aktivity musí splňovat kritéria: potřebnosti (krajský plán prevence) kvality (certifikace) efektivity (cena/výkon) evaluace (hodnocení, sebehodnocení a rozvoje).

Dotační systém MŠMT Víceletý systém na období 2013-18 Užší spolupráce s kraji – krajské návrhy dotací (krajský síť programů): kritérium potřebnosti Výrazný podíl v dotačním systému MŠMT – hodnocení, členové komise Elektronizace systému a zjednodušení systému Kvalita a efektivita programu - základní kritérium dotací Možnost čerpání výše dotace až 80 000, - školy, až 350 000,- pro PPP

Model financování primární prevence Vícezdrojové financování Model financování obec – kraj – stát = systém zodpovědnosti obec – kraj – stát Kdo má financovat primární prevenci? Všeobecná – obec/kraj Selektivní – kraj/stát Indikovaná – stát ???? Další zdroje financování?

Principy dotačního řízení Transparentnost dotačního řízení - informace Subsidiarita - veřejný úkol má být řešen vždy na té úrovni, která jej může uspokojivě splnit Proporcionalita - nalezení rovnováhy různými zájmy  Loajalita - povinnost řádné a poctivé spolupráce Koordinace Konzultační proces všech účastníků dotačního řízení (žadatel, hodnotitel, metodik, koordinátor, administrátor)

Krajská hodnotící komise Výběr konkrétních osob do jednotlivých komisí kraje je zcela v kompetenci krajů. MŠMT očekává a doporučuje, aby krajské hodnotící komise, které připraví návrhy na projednávání v níže uvedených termínech, byly složeny z/ze: krajského školského koordinátora prevence, zástupci metodiků prevence z PPP, zástupce školních metodiků prevence , zástupců NNO a dalších organizací, které poskytují programy primární prevence v kraji, případně dalších odborníků z oblasti primární prevence.

Deset cílů krajských dotačních komisí: Provázat Národní strategii a Akční plány krajů Posílit vzájemnou spolupráci s kraji a metodiky prevence Propojit Akční plány krajů s financováním Zvýšit rozhodovací pravomoc krajů a využít odbornosti metodiků Využít znalostí KŠKP i metodiků krajské sítě programů i jednotlivých poskytovatelů Zapojit celé spektrum poskytovatelů do dotačního procesu Delegovat hodnocení projektů na odborníky v krajích Prohloubit důvěru v systém dotačního řízení MŠMT Zefektivnit jednání komise MŠMT Zamezit šíření nepravdivých informací

Návrhy krajské komise Komise připraví návrh projektů, které navrhuje kraj podpořit finančními prostředky MŠMT a při přípravě návrhu budou posuzovány zejména tyto skutečnosti žádosti: Projekt odpovídá metodice MŠMT Projekt je zaměřen na specifickou primární prevence (všeobecnou, selektivní, indikovanou) Z projektu jasně vyplývá jeho obsah, cíl a metody, kterými bude realizován V projektu je jasně definována cílová skupina (po stránce popisu i kvantifikace) Projekt je efektivní z pohledu cost-effective (cena/výkon) Projekt je v souladu s krajským plánem prevence a má v něm prioritu

Projekt VYNSPI II: Nositelelm projektu je UK Praha – klinika adiktologie, roční trvání připravovaná systémová opatření v primární prevencia Klíčové aktivity: Minimální preventivní program Výkaznictví a definice výkonů v prevenci a sběr dar Systém vzdělávání a kvalifikací v prevenci. Zapojení Olomouckého kraje v projektu (Jihomoravský, Ústecký, Středočeský kraj)

Harmonogram dotačního řízení na rok 2015 do 30. září 2014 –konečný termín pro podávání žádostí o dotaci říjen 2014 – formální hodnocení úplnosti a správností žádostí o dotace říjen - listopad 2014 – odborné (věcné) hodnocení žádostí odbornými hodnotiteli a jednotlivými kraji - krajské dotační komise (Olomouc 29.10.2014) listopad 2014 – jednání Dotační komise MŠMT prosinec 2014– jednání vedení MŠMT o udělení dotací na rok 2015 do 15. února 2015 – vyúčtování dotace za rok 2014 do 31. března 2015 – vydání rozhodnutí a vyplacení dotací úspěšným žadatelům

Plánované akce do konce roku 2014: 30.10. Konference na téma prevence homofobie 12/2014 Porada s KŠKP 10-11/2014 Krajská kola dotačních komisí Olomouc 29/10 11/2014 Konference na téma prevence Alkohol ????? 11/2014 Dotační komise MŠMT 27-28/11

Webové stránky www.msmt.cz (vzdělávání/speciální vzdělávání/prevence) http://prevence-info.cz – informace, příklady dobré praxe, akce, registrace www.nuv.cz – certifikace programů primární prevence rizikového chování http://www.nuv.cz/cinnosti/ppp/pracoviste-pro-certifikace

Kontakty – MŠMT Mgr. Martina Budinská, tel. 234 811 331 martina.budinska@msmt.cz Ing. Radka Heřmánková, tel. 234 811 554 radka.hermankova@msmt.cz Mgr. Vladimír Sklenář, tel. 234 811 698 vladimir.sklenar@msmt.cz

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Vladimír SKLENÁŘ   odbor vzdělávání oddělení prevence a speciálního vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy