VATIKÁN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropská nej....
Advertisements

Evropská NEJ….
Španělsko Referát 5.B.
Itálie.
Vatikán.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín EVROPSKÉ MINISTÁTY 1.
Autorem materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zvláštnostmi Vatikánu jako církevního.
Vatikán,Monako a Lichtenštejnsko
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
ITÁLIE Autor: Josef Říkovský, Zuzana Hložková
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
RISK Evropa j., jv., vých..
Lucembursko Velkovévodství; konstituce - Velkovévoda Jean I. - Henri (Jindřich) I. - nassavská dynastie km2; obyvatel Luxembourg francouzsky,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, jižní Evropa, Itálie.
Jižní Evropa.
Korsika.
PTÁME SE  Kdo je hlavou katolické církve? _________  Jeho dnešním sídlem je ___________, který je také samostatným církevním státem (město _______) 
Politický systém Itálie
1.Hlavní město 13.Kultura 2.Rozloha 15.Zeměpisné podmínky 3.Nejvyšší bod 4.Časové pásmo 5.Obyvatelstvo 6.Státní útvar 7.Mezinárodní identifikace 8.Název.
JIŽNÍ EVROPA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_ZSV Ročník: II. Seminář ze základu společenských věd Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
LITVA.
Peru a Ekvádor.
Monako, San Marino, Vatikán
Francie Miroslav Chmelka.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Nejmocnější státy Evropy
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.
Kanada.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švýcarsko Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_027_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Nej z Evropy. Nej z Evropy VY_32_Inovace_13 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
Švédsko -Švédsko, které si od počátku dvacátého století zachovává neutralitu, patří k nejvyspělejším státům Evropy -Je hlavním producentem železa a oceli,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy2 Ověření ve výuce: Třída:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_016_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_08 N á zev materi.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_023_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Malé evropské státy Vatikán Andorra Monako San MarinoMaltaLichtenštejnsko.
Itálie. Základní údaje Rozloha km² Jazyk - Italština Počet obyvatel Náboženství - katolické.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_08_Apeninský_ poloostrov_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_013_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Libanon
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
EVROPA Německo Velká Británie Švédsko Česká republika Francie Itálie.
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zeměpis - Itálie Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10 Autor: Marcela Holíková
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
EVROPŠTÍ TRPASLÍCI Mgr. Lenka Dostálová PROSINEC Vlastivěda
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Andorra Vatikán San Marino
Dánsko Vlajka znak.
Předmět: Zeměpis Ročník: 8.
Photography & Presentation Jos Mic
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Poznávací Zájezd do Itálie
Poznávací zájezd do Říma
Česká republika
Malta Učivo 8. ročníku Název školy
Transkript prezentace:

VATIKÁN

Základní info Oficiální název: Stát Vatikánské město Je nejmenším nezávislým státem světa Je sídle Svatého stolce, nejvyšší autority katolické církve Státní zřízení je absolutistická teokracie V čele státu stojí římský biskup čili papež

Základní info Hlavní město: Vatikán Rozloha: 0,44 km2 Státní zřízení: církevní stát Papež: Benedikt XVI. Hymna: Inno e Marcia Pontificale Měna: EURO Rozloha: 0,44 km2 Počet obyvatel: 921 Jazyk: úředně latina, běžně se užívá italština Náboženství: římskokatolické

Státní symboly Státní vlajka Státní znak

Podnebí Vatikán má podobně jako celá jižní Itálie teplá a suchá léta a obvykle mírné zimy. V některých letech ovšem přicházejí od listopadu do března i chladná období, někdy i se sněhem.

Co všechno zde najdete? Vlastní území Vatikánu zahrnuje baziliku sv. Petra a Svatopetrské náměstí s Apoštolským palácem, přiléhajícími budovami a Vatikánskými zahradami. Dále k Vatikánu náleží baziliky sv. Jana v Lateránu, sv. Pavla za hradbami a bazilika Pany Marie Větší a papežské letní sídlo v Castel Gandolfo.

Co všechno zde najdete? Ke státním pokladům Vatikánu patří fresky v Sixtinské kapli od Michelangela.

Kde vlastně Vatikán leží? Mapa Evropy Kde vlastně Vatikán leží?

Mapa Vatikánu

Název Státu Jméno získal Vatikán podle pahorku, na kterém se nachází. Ten se jmenuje Vaticanus Mons a doslova znamená pahorek věštců, což pochází z dob starověkého Říma, kdy na pahorku stávala věštírna.

Historie státu Dnešní vatikánský stát se zformoval už v 8. století na základě tzv. Pipinovy donace Jeho územní rozsah se během století měnil r. 1870 bylo území státu připojeno k Italskému království Plný vztah mezi Vatikánem a Itálií byl konečně upraven konkordátem z roku 1984

Historie státu Na vlastním vatikánském území vznikl už roku 326 křesťanský chrám, a to na předpokládaném místě hrobu svatého Petra. V 6. století zde byl zbudován vatikánský palác, který se stal roku 1378 stálým sídlem papeže.

Náměstí sv. Petra

A ještě…

Noční pohledy

Bazilika sv. Petra zevnitř

Vatikánské zahrady…

Benedikt XVI.

Konec… Vendula Karmazinová