Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor: Mgr. Miloš Kluiber Název: VY_32_INOVACE_264 _San Marino,Malta, Vatikán Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Období vytvoření DUM: Září 2012

2 Anotace: Výuková prezentace pro hodiny zeměpisu Jazyk: Český Očekávaný výstup: Názorná forma výuky, podpora při výkladu Ročník: VIII. Druh učebního materiálu: Prezentace Power Point

3 San Marino

4

5 Obyvatelstvo Obyvatelstvo tvoří z více jak 80% Sanmariňané. Dalších asi 13 000 státních příslušníků tohoto národa žije mimo území republiky, neztrácejí však volební právo. V zemi je velmi nízká nezaměstnanost - méně než 3%. Úředním jazykem je italština. Turistů je na území San Marina téměř 19× víc než místních obyvatel.

6 Ekonomika Přestože není San Marino oficiálním členem Evropské unie, používá jako měnu euro. Zemědělství má jen nepatrný význam. Pěstuje se obilí, vinná réva a olivy. San Marinské poštovní známky, jsou velmi hodnotné a mají pro sběratele velkou cenu.

7 San Marino San Marino je hlavní město republiky San Marino. Počet obyvatel je 4361; rozloha 7,09 km2. Nachází se v západní části země, na západním svahu nejvyšší hory San Marina Monte Titana. Na ní jsou tzv. "Tři sanmarinské pevnosti", což je místní dominanta.

8 Pevnost La Guaita, nejstarší ze „Tří Pevností“ na hřebenu Monte Titano

9 La Cesta

10 Monte Titano a San Marino

11 Centrum města

12 Pevnost La Guaita

13 Vládní palác na Náměstí svobody

14 Socha svobody na Náměstí svobody

15 Basilica di San Marino

16 Garda na Náměstí svobody

17 Vatikán

18 Svatopetrské náměstí z baziliky sv. Petra

19 Apoštolský palác - sídlo papeže

20 Bazilika svatého Petra

21 Bazilika svatého Petra

22 Bazilika svatého Petra stavební sloh: renesance a baroko
Kopule baziliky Bazilika svatého Petra stavební sloh: renesance a baroko typ stavby: bazilika Výstavba v letech 1505 až 1666 Kapacita 60 000 lidí Délka 211,5 m Šířka 27 m hlavní loď 137 m s příčnými loděmi výška 136,5 m stavební materiál kámen

23 Sixtinská kaple

24 Sixtinská kaple je kaple Apoštolského paláce ve Vatikánu.
Je známá díky své architektuře, která připomíná Šalamounův chrám ze Starého zákona, dále díky vnitřní výzdobě od největších renesančních umělců, včetně Michelangela a jeho stropu. Kaple se začala stavět v roce 1477, roku 1483 byla slavnostně otevřena. Kaple má jeden obdélníkový prostor s délkou 40,9 m, šířkou 13,4 m a výškou 20,7 m.

25 Malta

26 Hlavní město: Valletta
Rozloha: 316 km² (218. na světě) Nejvyšší bod: Ta' Dmejrek (253 m n. m.) Počet obyvatel: 398 534(165. na světě, 2005) Hustota zalidnění: 1 267 ob. / km² (8. na světě) Jazyk: maltština, angličtina Náboženství římskokatolické 98 % Malta je ostrovní stát ve Středozemním moři. Souostroví leží ve strategické poloze ve Středozemním moři 95 km jižně od Sicílie a 290 km východně od Tuniska. Ostrovy jsou oblíbeným turistickým cílem. Malta je členem Evropské unie.

27

28 Zemědělství a průmyslová výroba
Zemědělství, především rostlinná výroba, přesto se musí zelenina dovážet, hlavně v letní suché sezóně. Tradiční rybolov se provádí stále ještě zastaralým způsobem hlavně jako pobřežní lov; navíc zde hraje roli i skutečnost, že vody v okolí Malty jsou již delší dobu vyloveny. Nejen část rybího masa, ale i mnoho ostatních masných výrobků se proto dováží. Průmyslová výroba, která vyrábí z velké části i pro vývoz, se soustřeďuje především na strojírenské výrobky, elektroniku, stavbu a opravu lodí, textil; jistých úspěchů bylo v devadesátých letech dosaženo i v oblasti zásobování vodou a elektrickým proudem.

29 Megalitický chrám Mnajdra. Datován je přibližně do doby
př. n. l.

30 Historické jádro La Vallety s dominantní kopulí chrámu sv. Vavřince

31 Typická ulička v centru města La Valletta
Valletské zahrady Upper Barraka

32 Mdina, tzv. „Tiché město“ je bývalým hlavním městem ostrova Malta.
Toto středověké město leží v centru Malty. Ve městě je až na výjimky zakázána automobilová doprava.

33 Strop Sixtinské kaple

34 Freska Poslední soud v Sixtinské kapli

35 Vatikánská Pieta Vatikánská Pieta je renesanční sochařské dílo od Michelangela Buonarrotiho 
z let 1498 – 1500

36 Socha Mojžíše v Bazilice svatého Petra od Michelangela
Michelangelo Buonarroti

37 Zdroj: http://commons. wikimedia
Zdroj: konkrétní adresa uvedena v poznámce u obrázku HÜBELOVÁ, Dana; CHALUPA, Petr. Evropa. Brno: Nová škola, 2009, ISBN


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google