Česká republika-5 Průmysl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Průmysl.
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Průmysl stavebních hmot
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_73_ČR – průmysl AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM: 8.,
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.69 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, potravinářský.
PRŮMYSL.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ROZDĚLENÍ Žáci si učivo přečtou a zapíší do sešitu
Energetické suroviny 5. ročník
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Průmysl ČR Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Společenské a hospodářské prostředí
* Prakticky se jedná o výrobu železa a oceli, výrobu barevných kovů, a jejich následné zpracování. * nejčastější výrobky : trubky, roury, ocel, kolejnice,
Zpracovatelský průmysl
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, chemický,
Průmysl Opakování Průmysl paliv a energetiky – charakteristika
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Průmysl České republiky
Spotřební průmysl Zápis poznámek Procvičení na mapkách
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, spotřební,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_251_Průmyslová odvětví AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Chemický průmysl.
Energetika, těžký průmysl Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Společenské a hospodářské prostředí
Hutnický průmysl Opakování Hutnický průmysl-výklad, zápis
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.28 Téma: Zeměpis - ČR Číslo.
Průmysl Složka socioekonomické sféry – zabývá se produkcí výrobků
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: prosinec 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PRŮMYSL ČESKÉ REPUBLIKY 9. třída.
Krajina a životní prostředí
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Odvětví průmyslu Česka
Pardubický kraj.
Socioekonomická sféra
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Hospodářství České Republiky
NEROSTNÉ BOHATSTVÍ, PRŮMYSL, ZEMĚDĚLSTVÍ A SLUŽBY ČR
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_483.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Průmysl ČR energetika chemický průmysl strojírenství.
VY_32_INOVACE ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod Nerostné suroviny ČR Hana Sedláčková NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV:
Hospodářství ČR. Vývoj hospodářství České země tvořily průmyslovou základnu pro celé tehdejší Rakousko –Uhersko V letech patřila ČR k průmyslově.
Česká republika ZŠ Hejnice 2010 PrůmyslPrůmysl Mgr. Jan Kašpar.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
Průmysl.
VY_52_INOVACE_58_Průmysl ČR 2
Sekundární sektor Průmyslová výroba.
Světový průmysl sekundární sektor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Austrálie a Oceánie – průmysl, nerostné suroviny
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Průmysl ČR Číslo: EU DUM 6_13 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Které suroviny jsou obnovitelné a neobnovitelné:
Energetické suroviny 5. ročník
Průmyslová výroba Z čeho je vyrobena učebnice, které suroviny potřebujeme, které obory průmyslu? Struktura průmyslu Průmysl se dělí na tři odvětví: 1.
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Česká republika-5 Průmysl Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Česká republika-demokratický stát-5 Průmysl Průmysl je významné odvětví českého hospodářství. Průmysl klade nároky na nerostné suroviny, energie a dopravu. Nejsilnější odvětví v ČR : strojírenský, potravinářský, hutnický a chemický průmysl. Další významná odvětví jsou průmysl energetický, stavební a spotřební. Průmysl má značný vliv na životní prostředí, poškozuje ho.

Česká republika-demokratický stát-5 1.Strojírenský průmysl Strojírenský průmysl je roztroušen po celé republice. Je nejsilnějším odvětvím našeho průmyslu s největším počtem pracovníků. Strojírenská výroba je v České republice nejvíce soustředěna ve středních Čechách a v Praze, v Brně a okolí, v oblasti Ostravy a na střední Moravě mezi Přerovem, Olomoucí, Vsetínem a Zlínem.

Česká republika-demokratický stát-5 Strojírenský průmysl vyrábí: obráběcí stroje, dopravní prostředky jako automobily a menší lodě a mnoho jiných menších strojů, výrobky s velkou hmotností a rozměry, například části lodí, velká letadla, lokomotivy, těžební, chladící a hutní techniku.

Česká republika-demokratický stát-5 Výrobky strojírenského průmyslu

Česká republika-demokratický stát-5 2.Potravinářský průmysl Výchozími surovinami potravinářského průmyslu jsou zemědělské produkty, produkty lesního a vodního hospodářství a dovážené suroviny. Potravinářský průmysl se soustřeďuje v úrodných nížinách, zejména v Polabí, na jižní Moravě a na Hané, také ve velkých městech, v Praze, Brně, Plzni, Ostravě, Českých Budějovicích a Opavě. Součástí jsou mlékárny, pivovary, čokoládovny, cukrovary, pekárny a vše, co se týká potravin.

Česká republika-demokratický stát-5 Výrobky potravinářského průmyslu

Česká republika-demokratický stát-5 3.Hutnický průmysl Je zaměřen především na zpracování železné rudy. Vyrábí: ocel, dráty, kolejnice, plechy, hliníkové dráty a plechy

Česká republika-demokratický stát-5 Hutě

Česká republika-demokratický stát-5 4.Chemický průmysl Najdeme většinou v blízkosti města a vodních zdrojů, továrny se staví na koncích ropovodů, plynovodů, u nalezišť černého a hnědého uhlí. Patří mezi nejmladší průmyslová odvětví. Výroba je nebezpečná a náročná na životní prostředí. Důležité části chemického průmyslu v ČR jsou zpracování ropy, výroba léků, gumárenský a plastikářský průmysl, výroba papíru, výroba hnojiv a čistících prostředků.

Česká republika-demokratický stát-5 Výrobky chemického průmyslu

Česká republika-demokratický stát-5 5.Energetický průmysl Patří sem výroba a rozvod elektřiny, tepla, plynu, výroba koksu. Zabývá se také využitím obnovitelných zdrojů energie, jako jsou sluneční energie, větrná energie, vodní energie, biomasa atd. tepelné elektrárny - Mělník, Opatovice, Most, Ostrava. 1.jaderné elektrárny - Dukovany, Temelín 2.vodní elektrárny - na Vltavě : Lipno, Kamýk, Slapy, Orlík, Vrané 3.větrné elektrárny - Jeseníky, Orlické hory

Česká republika-demokratický stát-5 Elektrárny

Česká republika-demokratický stát-5 6.Stavební průmysl Zajišťuje výrobu stavebních materiálů. Vyskytuje se většinou v místě těžby. Silná devastace krajiny. 1. Cementárny - u ložisek vápenců ( Mokrá, Hranice, Vitošov) 2. Cihly - hustá síť cihelen ( Chrudim, Hranice, České Budějovice) 3. Obkladačky a dlaždice - u ložisek keramických jílů, hlavně Z. Čechách ( Nová Role, Krupka, Kamenice)

Česká republika-demokratický stát-5 Výrobky stavebního průmyslu

Česká republika-demokratický stát-5 7.Spotřební průmysl Spotřební průmysl představuje skupinu odvětví vyrábějících převážně předměty určené ke krátkodobé či dlouhodobé spotřebě. Patří sem např: 1. textilní a oděvní průmysl 2. obuvnický průmysl 3. kožedělný průmysl 4. dřevozpracující průmysl

Česká republika-demokratický stát-5 Otázky: 1.Co je potřeba k dobře se rozvíjejícímu průmyslu? 2.Které nejsilnější průmysly má ČR? 3.Má průmysl vliv na životní prostředí? Otázka pro bystré hlavy: Co vyrábí jednotlivé průmysly?

Česká republika-demokratický stát-5 Zápis: -průmysl je významné odvětví českého hospodářství -průmysl klade nároky na nerostné suroviny, energie a dopravu -nejsilnější odvětví v ČR : strojírenský, potravinářský, hutnický a chemický průmysl -další významná odvětví jsou průmysl energetický, stavební a spotřební -průmysl má značný vliv na životní prostředí, poškozuje ho

Česká republika-demokratický stát-5 Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C5%AFmysl_v_%C4% 8Cesku http://mechatronik.blog.cz/0802/23a-prumysl-cr http://galaktis.cz/clanek/prumysl-v-ceske-republice/ http://zemmat.blogspot.com/2010/04/prumysl- sveta.html Vše platné k 21.4.2012

Konec