Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průmysl České republiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průmysl České republiky"— Transkript prezentace:

1 Průmysl České republiky
Strojírenský Spotřební: textilní, oděvní, obuvnický, dřevozpracující, sklářský, keramický

2 Strojírenský průmysl strojírenství bylo již před druhou světovou válkou nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím Československa zahrnuje velké množství oborů v různě velkých závodech Všechna velká strojírenská střediska leží na dopravních tepnách, která umožňují přemísťování materiálů, výrobků a dojíždění lidí do zaměstnání. mnohdy se uplatňuje dlouhá výrobní tradice výrazně ovlivňuje hospodářský význam dané oblasti Strojírenská výroba je v ČR nejvíce soustředěna ve středních Čechách a v Praze, v Brně a okolí, v oblasti Ostravy a na střední Moravě mezi Přerovem, Olomoucí, Vsetínem a Zlínem. K dalším střediskům strojírenství patří Mladá Boleslav, Plzeň a okolí, Pardubice, Hradec Králové a v severních Čechách Liberec a Jablonec nad Nisou.

3 Největší podíl na celkové strojírenské výrobě mají obory: • dopravní strojírenství • výroba strojů a zařízení pro průmysl • elektrotechnika a elektronika Dopravní strojírenství má dlouholetou tradici. Elektrické lokomotivy se vyrábí v Plzni (Škoda), motorové v Praze (ČKD = Českomoravská Kolben Daněk) a vagóny ve Studénce a v Ostravě (ČKD Vagónka). Naše největší automobilka je v Mladé Boleslavi (Škoda Auto), zaznamenala vstup zahraničního kapitálu Volkswagen. Nákladní automobily se vyrábí v Kopřivnici (Tatra), Liberci a Mnichově Hradišti (Škoda Liaz) a Praze (Daewoo Avia). Autobusy se montují ve Vysokém Mýtě (Karosa), tramvaje a metro v Praze, Trolejbusy v Ostrově nad Ohří, motocykly v Divišově (Jawa), letadla v Praze (Aero Letňany), Vodochodech (Aero) a Kunovicích (Let). Velké loděnice jsou v Praze, Mělníku a Děčíně (České loděnice). Výroba traktorů je soustředěná v Brně (Zetor)

4 Elektronika a elektrotechnika
Těžké strojírenství zajišťuje také výrobu výrobních prostředků pro vlastní potřebu i potřebu ostatních odvětví a oborů průmyslu: Zařízení pro chemický průmysl: strojírny v Brně (KPS) a Děčíně (Ferox) Zařízení pro elektrárny: Plzeň, Praha, Blansko (ČKD) Textilní strojírenství: převážně soustředěno do oblastí textilní výroby, při níž zpravidla vzniklo. Významným střediskem je Liberecko (SVV Elitex Liberec, Elitex Chrastava – výroba strojů a zařízení pro tkalcovny, pletárny a textilní tiskárny) a Třebíč. Šicí stroje se vyrábí v Brně (Zetina) a Boskovicích (Minerva). Elektronika a elektrotechnika -závody Tesla v Praze -televizory se vyrábí v Rožnově pod Radhoštěm (Tesla Television), zabezpečovací zařízení v Lanškrouně, rozvaděče v Kolíně, radary v Pardubicích a speciální lékařské přístroje ve Valašském Meziříčí - Na střední Moravě se rozvíjí elektrotechnická výroba ve Vsetíně a v Mohelnici

5 Spotřební průmysl Spotřební průmysl představuje skupinu odvětví vyrábějících převážně předměty určené ke krátkodobé či dlouhodobé spotřebě. Textilní průmysl Současný textilní průmysl využívá ve velké míře i chemické vlákna.Největšími středisky jsou Liberec(vlnařství), Náchod,Dvůr Králové a Krnov(bavlnářství).Mimo tuto oblast má bohatou tradici vlnařské výroby Brno. Oděvní průmysl Na textilní průmysl navazuje průmysl oděvní.Jako mladší odvětví je koncentrován do několika velkých středisek. Tradičním centrem je Prostějov (OP Prostějov Profashion), další známé firmy jsou Matsport, Jitex, Litex

6 Obuvnický průmysl Zlín (BAŤA), Brno, Třebíč, Prostějov Dřevozpracující průmysl zpracování dřeva - severní Morava (Vrbno p. Pradědem), …………………………..Českomor. vrchovina nábytek – jižní Morava (Rousínov, Koryčany (Koryna)) sport. potřeby – Nové Město n. Moravě (Sporten), ………………………..LION Horažďovice, Passvilan Lanžhot hudební nástroje – Krnov (varhany), AMATI Kraslice, …………………………….PETROF Hradec Králové papírny – Štětí, Větřní, Česká Kamenice Sklářský průmysl Hlavní oblastí sklářské výroby jsou stále severní a severozápadní Čechy. Světoznámým střediskem výroby bižuterie je Jablonec nad Nisou (Jablonex). Keramický průmysl vyrábí z jílu, lupků a dalších surovin. Je rozvinut především v okolí Plzně a Rakovníka, na Moravě jsou největším střediskem Velké Opatovice.

7 Zdroje: http://referaty-seminarky.cz/ http://maturita.cz/default.asp
Zeměpis v kostce


Stáhnout ppt "Průmysl České republiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google