PRAVÝ LEPT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Keramika 2 Chemie VY_32_INOVACE_235, 12. sada, CH ANOTACE
Změny teploty těles tepelnou výměnou
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
POJIVA Mají schopnost spojovat drobné i větší kusy hmoty v soudržný a pevný celek Chemická - vzdušná ( vápno, sádra ) - hydraulická (hydraulické vápno,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Tato prezentace byla vytvořena
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_15
Materiály používané v modelovně a sádrovně
Rozdělení sádrových modelů Autor: Alena Švejková.
Keramické a sklářské tříleté učební obory
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ ZLATEM
Technická kontrola a evidence.
Impregnace sádry Autor: Alena Švejková.
Tupování BARVOU.
Od návrhu k výrobku.
Rozdělení dekorace porcelánu podle nanášení na glazuru a pod glazuru
VADY DEKORACE.
Suroviny pro výrobu glazur Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
OCELOTISK.
Glazování.
Výukový materiál v rámci OPVK 1,5 Peníze středním školám
GRAFICKÉ TECHNIKY 9. ročník
Slučování keramických výrobků. Některé výrobky jsou složeny z více částí. Tyto části se odlévají zároveň s výrobkem a v kožovitém stavu se na výrobek.
Keramika 1 Chemie VY_32_INOVACE_234, 12. sada, CH ANOTACE
Keramický výrobek.
DEKORACE TISKEM.
FONDOVÁNÍ - STŘÍKÁNÍ.
KERAMIKA 2 Keramické hmoty, glazury, nástroje a pomůcky.
PODGLAZUROVÁ DEKORACE
Některé grafické techniky a grafické sounáležitosti
Případová studie GLASS UNION Základní charakteristika výroby.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
 Vyžaduje jak praktické dovednosti, tak teoretické znalosti.Je to ruční provedení každého dekor. prvku bez mechanizačních a reprodukčních prostředků.
Materiál používaný při dekorování keramiky
 Razítkování je tisknutí motivu vyrobeného z pryže na výrobek.  Dekor je používán v různých seskupeních a kombinacích.  Může být použito jako samostatný.
Cukřenka Potřeby: keramická hlína, glazura, provázek na ouško, váleček, pytlovina, čtverec papíru, nožík, vidlička, špejle, houbička.
Příprava lepících směsí
VYPALOVÁNÍ DEKOROVANÝCH VÝROBKŮ
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 26 Číslo.
PEROKRESBA.
DEKORACE EM.
Selen v rámci technologie kopírek a tiskáren (xerox)
POMŮCKY PRO DEKORACI KERAMIKY A PORCELÁNU
LINKOVÁNÍ A PÁSKOVÁNÍ BARVOU. Pomůcky a materiál : sklen ě ná paleta na keramickou barvu porcelánový kalíšek na terpentýn ocelová st ě rka št ě tce na.
NAPODOBENÝ LEPT.
RAZÍTKOVÁNÍ BARVOU. Velmi málo používaná dekorace. Jedná se o přenášení motivu razítka na porcelánový výrobek a zaprašování barvou. Touto dekorační technologií.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p. o., Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 27 Číslo.
Miska z hroudy Potřeby: keramická hlína, engoba, glazura, skleněná či plastová miska, papírový ubrousek, špejle, štětec.
DEKORAČNÍ TECHNIKY NA GLAZURU.
NÁZEV:VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Kvalitní a efektivní vzdělávání pro žáky ŠKOLA:Střední škola polygrafická,
VY_32_INOVACE_ZB04_2364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Základní Raku techniky
Dekorace keramického výrobku Dekorace keramického výrobku Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Podšálek Potřeby: keramická hlína, glazura, talířek, papír (například balicí)
VY_32_INOVACE_CHK4_4860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výroba dveřních křídel lepené konstrukce
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Keramika Zbožíznalství 1. ročník Keramika – suroviny a) základní - tvárlivé jíly (kamenité) - hlíny (hrnčířské,kameninové) - kaolin b) ostatní - ostřiva,
FINANČNÍ GRAMOTNOST VÝROBA BANKOVEK. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_20-20 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
všechny animace a obrázky - archiv autora
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Princip optických mechanik
Transkript prezentace:

PRAVÝ LEPT

Pravý lept je dekorační technika patřící do drahé dekorace. Provádí se naleptáním glazury kyselinou fluorovodíkovou. Dekor je plastický, vystouplý a lesklý. Okolí dekoru je matné.

Příprava výrobku Výrobek určený pro tuto dekoraci musí být kvalitní a čistý. Nanesení dekoru na výrobek se může provádět několika způsoby:

I. Vyrývání dekoru horkou jehlou Na výrobek se nanese ochranný kryt, většinou asfaltový lak. Výrobek musí být pokrytý úplně celý, včetně spodní části. Po zaschnutí se horkou jehlou vyryje zvolený motiv.

II. Dekor se nanáší ručně: a) razítkováním b) ocelotiskem c) sítotiskem

a) razítkováním Na čistý výrobek se nanese páska asfaltovým lakem. K pásce z asfaltového laku se přisazují razítka keramickou barvou, utřenou s tiskařskou fermeží.Ty se zapráší práškovým asfaltem. Po začištění se v sušárně při teplotě 80- 100°C asfalt roztaje a vytvoří hladký povrch. Po retušování se zbývající část výrobku zakryje krycím lakem.

b) ocelotiskem Izolační pasta, která se skládá ze směsi asfaltu, včelího vosku, kalafuny, tuku, a terpentýnu, se nanese na ocelotiskovou desku plastovou stěrkou. Po očištění se přiloží cigaretový papír a deska se vloží mezi dva kusy plsti a prochází lisem. Zde je proveden otisk. Papír se z desky sejme, rozstřihá a usadí na výrobek. Namočenou houbičkou ve vodě se vyhladí. Pasta přilne na výrobek a papír se sejme.

c) sítotiskem Izolační pasta se sítotiskem tiskne na obtiskový papír a pokryje se snímacím lakem. Motiv se přenese na výrobek a vyhladí se. Po usušení se výrobek ohřeje na 60°C. Po ochlazení se lak stáhne. Přenesený asfaltový motiv je čistý a po novém zahřátí a ochlazení dobře drží na výrobku.

Postup pokrytí asfaltem vybrání místa pro dekor vypálené matné zlato nanesení dekoru vyleptaný dekor připravený dekor pro leptání

Leptání výrobku Místa na výrobku, která nemá být leptána, musí být dobře přikryta ochranným krytem. Leptání se provádí kyselinou fluorovodíkovou, která leptá porcelánovou glazuru. Probíhá buď: ponořením výrobku do kyseliny, nebo pomocí leptací kaše (směs se nanáší pouze na leptaná místa) Po vyleptání se výrobky omyjí vodou, terpentýnem, nebo petrolejem a saponátem.

Vyleptaný dekor

Zlacení výrobku Čistý vyleptaný výrobek se dekoruje zlatem. Nejprve se nanáší štětcem, páskovací technikou, lesklé zlato. Po vypálení se přezlacuje zlatem matným. Vypaluje se na 800°C. Pro konečný efekt se matné zlato leští kotouči z ekologických vláken.

Dekor nanesený ručně štětcem

Ukázky

Poučení Tato dekorace je velmi drahá a vyžaduje přísné dodržování bezpečnostních předpisů. S kyselinou fluorovodíkovou může pracovat pouze osoba k tomu pověřená a řádně proškolená.

KONTROLNÍ OTÁZKY

Otázka Co je pravý lept?

Odpověď Pravý lept je dekorační technika prováděná naleptáním glazury.

Otázka Čím se provádí leptání výrobku ?

Odpověď Leptání se provádí kyselinou fluorovodíkovou.

Otázka Čím se pokrývá výrobek před leptáním ?

Odpověď Výrobek se pokrývá ochranným krytem- asfaltem.

Otázka Kdo může pracovat s kyselinou fluorovodíkovou?

Odpověď S kyselinou fluorovodíkovou může pracovat pouze pracovník k tomu pověřený a řádně proškolený.