Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Restaurátorské a zdobné techniky Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_08 Název DUMu: Předměty zlacené, druhy zlacení a postupy Pro obor vzdělávání: L/02 Uměleckořemeslné zpracování dřeva Předmět: Uměleckořemeslné zpracování dřeva Ročník: 4 Autor: Bc. Václav Jakubčík Datum:

2 Předměty zlacené, druhy zlacení a postupy
V dřívějších dobách se mu naučili nejen umělci, ale i umělečtí řemeslníci. Umělci zlatili pozadí obrazů a sochy, řemeslníci rámy, nábytkovou řezbu a drobné předměty užitkové (svícny).

3 Předměty zlacené, druhy zlacení a postupy
Zlacení či pozlacování je samo o sobě „věda" co do technologie, umění co do zpracování, a proto se také velmi brzy pozlacování oddělilo od malířství, sochařství i nábytkářství a zůstalo až do dnešních dnů samostatnou profesí. Podle provedení a použití materiálů se zlacení dělí na několik naprosto nezaměnitelných druhů:

4 1. Zlacení plátkovým zlatem
a) zlacení na poliment, lesklé - plátky pravého zlata ryzosti 999/1000 jsou naneseny na polimentový podklad a leštěny achátem na vysoký lesk; b) zlacení na poliment, matové – plátky zlata jsou naneseny na polimentový podklad, nejsou leštěny, někdy jsou ještě matovány uměle;

5 1. Zlacení plátkovým zlatem
c) zlacení na poliment s lazurou - plátky zlata jsou naneseny na polimentový podklad, vyleštěny achátem a potom je nanesena barevná lazura; d) zlacení na poliment s pokostem - plátky zlata jsou naneseny na polimentový podklad, vyleštěny achátem a potom nanesena několikanásobná vrstva pokostu;

6 Zlacení polimentové Považuje se za nejhodnotnější.
Poliment slouží jako podklad. Jeho předností je pružnost. Poliment pod zlacení se vymíchá ze speciální hlinky zvané arménský nebo francouzský bolus a vody v hustou kaši. Do ní se vmíchá směs uvařená z benátského mýdla, vepřového sádla a včelího vosku.

7 Zlacení polimentové Poliment se nanese na křídový podklad zpevněný klihovou vodou ve čtyřech vrstvách, a to dvě žluté a dvě červené a vyleští flanelem. Před zlacením se poliment vlhčí čistým alkoholem. Plátkové zlato se krájí na podušce z jelení kůže nožem z nerezavějící oceli.

8 Zlacení polimentové Kousky zlata se pak kladou vedle sebe a vlasovým štětcem (tzv. chytáčkem) se přitlačí na polimentový podklad. Přebytečné části zlata se odstraní štětcem. Asi za čtyři hodiny se pozlacená plocha leští achátem, má-li být plocha lesklá.

9 Zlacení polimentové Má-li zůstat matná, leštění odpadá, jen se přetře vlasovým štětcem namočeným v alkoholu.

10 Postup při zlacení Napuštění klihovou vodou

11 Postup při zlacení Části, které budou zlaceny na lesk, je nutné nakřídovat několika vrstvami.

12 Postup při zlacení Část zlacená na mat – žlutý poliment, část zlacená na lesk - nanesení červeného polimentu

13 Postup při zlacení Vyleštění achátovým kamenem, matný povrch byl pokostován čirým šelakem.

14 1. Zlacení plátkovým zlatem
e) zlacení na olej - plátky zlata jsou naneseny na olejový podklad a neleští se (dnes se místo oleje používá mixtionu).

15 Zlacení olejové (mixtionové)
Mixtion je upravený lněný olej. Zlacení je snazší. Výsledná plocha nedosahuje takového lesku jako zlacení na poliment. Lze provádět na různé podklady (zdivo, kámen, kov, dřevo).

16 Zlacení olejové (mixtionové)
Před nanášením se mixtion zbarvuje pigmenty rozpuštěnými v oleji. Plátky zlata se na pojící vrstvu pokládají a vlasovým štětcem (tzv. chytáčkem) se přitlačí na podklad. Mixtion musí být při pokládání povrchově zaschlý, ale ještě lepkavý!!!

17 Zlacení olejové (mixtionové)
Málo zaschlý způsobuje nerovný povrch, přeschlý malou přilnavost. Musí zhruba 12 hodin schnout při běžné teplotě.

18 2. Zlacení plátkovým stříbrem - stříbření
stříbření na poliment lesklé - jako u zlata; stříbření na poliment matové - jako u zlata; stříbření na poliment s lazurou - jako u zlata; stříbření na poliment s pokostem - jako u zlata; stříbření na olej, mixtion - jako u zlata;

19 2. Zlacení plátkovým stříbrem - stříbření
stříbření na mixtion s barevnou lazurou - provádí se jako stříbření na mixtion, ale po zaschnutí se nanáší barevná lazura, nejčastěji v barvě zlata. Je to levný způsob zlacení, imitace pravého zlata.

20 3. Zlacení žloutkové, rychlé
Uplatňovalo se hlavně v dekoratérství, při scénických úpravách a v paspartérství. Je to nejrychlejší způsob zlacení plátkovým zlatem bez leštění, plátky se nanášejí na mokrý žloutkový podklad.

21 4. Zlacení metálem zlacení na křídovém podkladě - na vybroušený křídový podklad se kladou plátky metálu (mosazi, hliníku) na mixtion; zlacení bez křídového podkladu - plátky metálu se kladou na mixtion, který má podklad pouze lakový, bez křídové vrstvy;

22 4. Zlacení metálem zlacení na křídovém podkladě i bez podkladu, s barevnou lazurou - pozlacený předmět se natře barevnou lazurou. Jde o imitaci zlacení pravým zlatem.

23 5. Zlacení s patinou Zlacený povrch (zlacený jakýmkoli způsobem) se uměle zapráší, někdy barevně. Napodobuje se tak zestárlé zlato nebo bronz či měď.

24 6. Zlacení bronzovým práškem
polírovací bronz: práškový bronz pojený lihovým lakem, nanesený na polimentový podklad - leští se achátem; bronzování: práškový bronz pojený lakem, nanesený na předmět štětcem, bez podkladu;

25 6. Zlacení bronzovým práškem
zaprášený bronz: na slabě zaschlý mixtion se štětcem napráší bronz a vyvýšeniny se ještě za vlhka setřou hadrem; bronzování s barevnou příměsí: do práškového bronzu se přidá prášková barva a zlacení se provádí některým z uvedených způsobů.

26 Zlacené předměty (především plastiky) jsou někdy upravovány barevně nejen lazurou, ale i pastózní barvou, aby měly větší jas. Tato technika byla převzata ze štafírského umění starých ikonistů doby románské a gotické, kdy se malovalo na stříbře a zlatě. Zlacení pravým zlatem je velice trvalé a neztrácí krásu ani po několika staletích - zlacené předměty faraónských hrobek udivují svou třpytivou nádherou dodnes.

27 Zdroj materiálů: MEDKOVÁ, Eva; BOHMANNOVÁ, Andrea. Starožitný nábytek. Praha: SNTL, 1985, ISBN ÚDRŽBA A OPRAVY. Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google