Jan Marek Marci z Kronlandu Darja Gusak, 4.A. Život - narozen 13. 6. 1595 v Lanškrouně - studium: na jezuitské koleji v Jindřichově Hradci, filozofie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš, jeden ze Dvanácti, zvaný Blíženec, nebyl s nimi, když Ježíš přišel. Ostatní učedníci mu říkali: "Viděli jsme Pána! " On jim však odpověděl: "Dokud.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Sluneční soustava.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
eklekticismus, novoplatonismus
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Právo jako filozofický pojem
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
Až na samý časový okraj vzniku vesmíru nahlédla americká sonda WMAP. Podle jejího měření se vesmír rozepnul do obrovských rozměrů v triliontině sekundy.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Složky krajiny a životní prostředí
4.Dynamika.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Předpoklady a historické souvislosti
4. Šestistopým daktylem Cokoli zkoušel jsem napsat, pokaždé napsal jsem verš... Ovidius.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
Marek Zámečník C4A ŽIVOTNÍ SÍLA.   francouzský filozof  představitel filozofie života  z rodiny židovského hudebníka  studium matematiky.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Jan Marek Marci z Kronlandu Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Platón & „objektivní idealismus“
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Teorie o vzniku Země a života Použité.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Filozofie mezi renesancí a osvícenstvím Střední škola pro knihkupce a nakladatelské pracovníky, o.p.s. Zuzana Landlová, 3.A
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Základy astronomie, Slunce
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
PLATÓN př. n. l..
Hmota Částice Interakce
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
SLUNCE.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
Novoplatonismus.
Pythagorejská škola.
Vznik života na Zemi Autor: Mgr. Jitka Trifanová Datum:
Základní filozofické otázky
Člověk a příroda Fyzika.
Francouzský materialismus I
Transkript prezentace:

Jan Marek Marci z Kronlandu Darja Gusak, 4.A

Život - narozen v Lanškrouně - studium: na jezuitské koleji v Jindřichově Hradci, filozofie v Olomouci, medicína v Praze - profesor medicíny v Praze, děkan lékařské fakulty a rektor - osobní lékař císaře (Ferdinand III, Leopold I) - podílel se na obraně Prahy proti Švédům - povýšen do vladyckého a zemanského stavu - zabýval se matematikou, astronomií, fyzikou (mechanika, optika, stanovení zákonu pružných koulí, využití kyvadla k měření času...), medicínou (embryogeneze, pojednání o epilepsii) - umírá

Všeobecné rysy filozofie - nábožensky protireformačně založený katolík - existuje nutné jsoucno (Bůh) - svět, ve kterém žijeme je kontingentní, závislý na tvůrčím aktu božím - zabýval se téměř výhradně stvořeným jsoucnem, jeho soustava není tedy ontologií, ale spíš přírodní filozofií - vytýkal scholastikům, že zpochybňují údaje z Genesis, protože se neslučují s aristotelskou přírodní filozofií - charakteristickou vlastností hmotného světa je pohyb neboli změna, která však není omezená na část vesmíru, ve které žijeme, ale je charakteristikou vesmíru vůbec -existují dva druhy změn: - akcidentální, kterým Marek rozumí ve shodě se scholastickou tradicí - velké změny (např. dřevo v popel) 1) peripateticko-scholastický hylemorfizmus - existuje větší počet substancí složených z první látky a formy, účinná látka vytáhne (educit) z potenciality látky zanikající substance novou substanciální formu 2) mechanistický výklad - změna se děje přemísťováním neměnných korpuskulí => Marek se snažil propracovat třetí teorii, která by byla opoziční hlavně nauce scholastické

Nauka o první látce a substanciální formě - Marek připouští, že hmotné substance se skládají z neurčité látky a specifikujícího principu - látka je beztvaré nerozlišené jsoucno schopné existovat i bez substanciální formy; podstupuje účinky formy, ale sama na ni jako méně dokonalé jsoucno nemůže působit proti peripateticko-scholastické tradici => ze substanciální formy při spojení s látkou emanují do jejích různých částí jakési ideje, které vytvářejí odlišné části substance - ideje jsou v substanciální formě přítomny původně - latentně - tyto ideje se nevyvíjejí pouze ze substanciální formy, ale i jedna z druhé a tím vznikají řetězce idejí = ideje jsou plánem, podle kterého se něco vytváří

Učení o duši světa - hlavním cílem vysvětlit velké změny ve hmotném světě - nejprve Marek rozpracovává scholastickou nauku o látce a substanciální formě a posléze se přesouvá k hylezoismu (celý svět je jedinou živou substancí - hmotný svět se skládá z první látky a jediné substanciální formy tzv. „duše světa“ - tato duše je v látce celá v celku i v každé její části - z duše emanují ideje, které v určitých místech a čase umožňují výskyt jednotlivých věcí => jednotlivé věci jsou pouze modifikacemi jediné světové substance - nic v pravém slova smyslu nevzniká - svět je jedna substance na jejímž povrchu probíhají změny - svět má jednu látku, substanciální formu a přirozenost - další Markovy úvahy vycházejí z autority Písma a hermetických spisů, takže postrádají vědecký ráz - na počátku stvořil bůh chaos (bezrozměrné nerozprostraněné jsoucno složené z látky a substanciální formy) - substanciální forma obsahovala ideje všech věcí => vznik světa z chaosu - během 7 biblických dní vznikl vesmír tak jak ho známe ze dvou řad idejí - pozemské a nebeské (na počátku stvořil bůh nebe a zemi) - mezi oběma oblastmi existuje analogie např. planety a pozemské kovy Světová evoluce idejí

Filozofická antropologie - přijímal církevní nauku, že lidé jsou individua a každý má vlastní nesmrtelnou duši - počátkem člověka je emanace ideje lidského těla v souvislosti se spojením muže a ženy => vznik člověka je dovršen, když bůh látce zformované ideou stvoří rozumovou a nesmrtelnou duši - každý člověk má 3 složky: látka společná s ostatními tělesy idea lidského těla emanující z duše světa vlastní duše stvořená Bohem IMAGINACE - reprodukce dříve vnímaného předmětu ve fantazii - uskutečňuje se v duši, ale v určitém smyslu je i záležitostí nižších vrstev (reprodukovaný předmět náleží látce - rozumová duše ukládá obraz poznaného předmětu do zadní části mozku (duše je nerozlehlá = i obraz je nerozlehlý - při imaginaci se ze směsice obrazů jednotlivé vyvíjejí (evolvuntur) a promítají se na blánu na přední stranu mozku (děj odehrávající se v látce) - opět se jedná o korespondenci ve všech třech vrstvách - imaginace probíhá v kruhu za působení rozumové duše i mozku - může dojít chybě při promítání uloženého obsahu, což může mít nežádoucí účinky v jiné části těla (žena viděla vojáka bez ruky => porodila dítě bez ruky)

Působení hvězd - otázka, které jevy na zemi připisovat působení hvězd? (např. vznik živých bytostí z neživé hmoty, vznik kovů v hlubinách země, někdy i působení na lidské osudy) - vesmír je bytost s duší, takže i každá část (např. hvězda) je živoucí bytostí => probíhá u nich poznávání a imaginace obdobná lidské a pokud obraz pronikne jinam, může způsobit změny na Zemi

Zdroje Fil/Jan-Marek-Marci B_1270.jpgrtf

Děkuji za pozornost