Moderní formy dopravní výchovy v Rámcovém vzdělávacím programu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společná akce pro děti „Dopravní bezpečnost a výchova“
Advertisements

Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Role Městské policie v prevenci úrazů v Chrudimi
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
Motocyklisté. Řidiči ostatních motorových vozidel by si měli uvědomit že:  motocyklisté jezdí velmi často vyšší než dovolenou rychlostí.  často předjíždějí.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Vliv dopravy na životní prostředí
Cesta do školy a z ačátek školního roku Karel Loprais zmocněnec ministra dopravy.
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Rodinné potřeby a ekonomika
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Maturita 2008? Společná část Profilová část.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Průřezová témata klíčových kompetencí
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Didaktika geografie.
Tisková konference příčiny nehod v podzimním a zimním období priority a úkoly – podzimní období Tisková konference příčiny nehod.
Definice, základní pojmy
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Činnost dopravní policie v roce Dopravní přestupky řidičů motorových vozidel Celkem řešeno řidičů motorových vozidel na místě uloženo.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Tisková konference dopravní nehodovost - priority a úkoly – podzimní období Tisková konference dopravní nehodovost - priority.
Prázdniny nehod (- 423, tj. - 3,2%) 140 osob usmrceno (- 30, tj. -17,6%) 598 osob těžce zraněno (- 48, tj. – 7,4%) osob zraněno lehce.
VY_32_INOVACE_AUT1_15 Požadavky na karoserii z hlediska bezpečnosti.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Činnost služby dopravní policie v I. čtvrtletí r.2010 plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 15. dubna 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
Chytrý Jihomoravský kraj ?
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Činnost Policie ČR v dohledu nad silničním provozem, rozbor činnosti dopravní policie za rok plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha.
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Prázdniny bezpečnější
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Nehodovost na okrese ZNOJMO
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Prázdniny vyhodnocení plk. Ing. Tomáš LERCH.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
Hra na barevná auta I. Jaroslava Růžičková.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Konflikt, koření života
Současné pojetí školní TV Zážitková pedagogika
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Rizikové sporty a rizikové chování v dopravě
Hra na barevná auta III. Jaroslava Růžičková.
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
4.ROČNÍK PŘEDMĚTY, KTERÉ SE VYUČUJÍ VE 4.ROČNÍKU, JSOU ROZDÍLNÉ OD 1. – 3. ROČNÍKU JEJICH NÁZVY JSOU – ČESKÝ JAZYK MATEMATIKA VÝPOČETNÍ TECH-
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Krajské ředitelství policie hl. m
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až září roku 2013 a technický stav vozidel plk.
Policejní prezidium ČR I. náměstek policejního prezidenta plk. Mgr
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až říjen roku 2013 plk. Ing. Tomáš LERCH
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Senioři v dopravě kpt. Mgr. Miroslav ŠIMEČEK
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za I. čtvrtletí roku 2014 a Velikonoce plk. Ing.
Krajské ředitelství policie hl. m
Digitální učební materiál
Dopravní nehodovost v Pardubickém kraji 2018
Transkript prezentace:

Moderní formy dopravní výchovy v Rámcovém vzdělávacím programu Jitka Heinrichová Centrum dopravního výzkumu

Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání „Zdraví člověka je chápáno jako vyvážený stav tělesné, duševní a sociální pohody. Je utvářeno a ovlivňováno mnoha aspekty, jako je styl života, zdravotně preventivní chování, kvalita mezilidských vztahů, kvalita životního prostředí, bezpečí člověka.“ Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání

Začlenění do všech vzdělávacích okruhů Jazyk a jazyková komunikace Matematika a její aplikace Informační a komunikační technologie Člověk a svět práce Člověk a jeho svět Člověk a příroda Člověk a společnost Člověk a zdraví Výchova k občanství Umění a kultura

Jazyk a jazyková komunikace Komunikační a slohová výchova Čtení – zdroj informací o dopravním prostředí Vyhledávání informací z dopravy Hledání klíčových slov z oblasti bezpečnosti Vyhledávání a řešení nesrovnalostí v textu Základní pravidla telefonování Samostatné práce dle žánru na téma z dopravy Správné formulování názoru – hodnotit chování a postoje dospělých i vrstevníků

Jazyk a jazyková komunikace Jazyková výchova Hry: hlásky, slabiky, slova – využití slov a významových okruhů z oblasti rizika nehody a prevence vypiš slova a sousloví na téma “bezpečně na silnici” (rozvaha, zebra, semafor……..), kvizy, rébusy, hry se slovy Sestavování skupin s významem bezpečí a rizika (doplnění o synonyma, opozita.. vypiš slova na téma nebezpečí (roztržitost, tma, mlha….)

Jazyk a jazyková komunikace Ke slovnímu kořenu slova doplňovat předpony a přípony a porovnávat s významem původního základu Vyhledávat vyjmenovaná slova a slova příbuzná – spojená s bezpečím v dopravním prostředí slyšet (slyšet, slyšitelný / neslyšitelný, nedoslýchavý...) myslet (myslet, přemýšlet / nepřemýšlet, zamyšlený, nedomyslet)

Jazyk a jazyková komunikace Seznamování s novými výrazy a objevování jejich významu najdi vysvětlení pro výrazy (brzdná dráha, reflexní materiál,mimikry, červený kříž….) vysvětli význam (Co se v mládí naučíš… Tak dlouho se chodí se džbánem...) Používání vět z tisku k větnému rozboru

Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova Srovnávání textů různých autorů Dramatizace, etudy, hraní rolí Vyhledávání témat s dopravou v literárním textu (vliv rozvoje automobilismu, popis cestování dopravními prostředky v umělecké literatuře) Jak by dané téma zpracoval básník, spisovatel

Jazyk a jazyková komunikace Vypracovat téma v probíraném stylu napiš příběh (Dovolená na cestách. Barvy na silnici.), báseň, dopis, článek do novin (Co nás trápí. Řidiči, my jsme zde také)pohádku, udělej rozhovor (např. s handicapovaným kamarádem - jaké má problémy v dopravním prostředí) Čtení vyhledej článek, sestav příběh přiřazováním textu k obrázkům

Matematika a její aplikace Číslo a početní operace Počítání předmětů, činností, rizik z obrázku z dopravního prostředí Počítání slov v textu Rozdělení slov do skupin a podskupin dle tématu a počítání prvků ve skupinách Statistické průzkumy Porovnávání čísel, skupin Příklady s reálnými daty; používat sčítání a odčítání v jednoduchých situacích z běžného života

Matematika a její aplikace Závislosti, vztahy a práce s daty Porovnávání čísel z průzkumů v grafech a diagramech Sestavování tabulek s daty z třídních průzkumů Tvoření vzorců (reakční doba + brzdná dráhy = ) Nehodovost např. za celý rok, v určitém období, v určitém regionu Sběr dat rozčlenit dle času, věku, místa, směru

Matematika a její aplikace Geometrie v rovině a v prostoru Přenesení vzdáleností, převedení z metrů na milimetry Zatáčky a doprava – tramvaj, automobil, nákladní vůz s vlekem – vlečná křivka Nadstandardní aplikační úkoly a problémy Slovní úlohy – výpočet délky předjíždění, brzdnou dráhu

Informační a komunikační technologie Základy práce s počítačem Návrhy letáků s protiúrazovou tématikou ve Wordu Tabulky v Excelu Vyhledávání informací a komunikace Vyhledávání informací na internetu o nehodovosti, využití výpočetní techniky v dopravě, o přepravě

Člověk a jeho svět Barvy - vidím a jsem viděn - mimikry jen pro zvířata (ježek na silnici) černá ve tmě a retroreflexní nášivky mlha a barvy Zvuky - co slyším - porovnávání, rozlišování, řídit se podle zvuku Materiály - co je odolnější - porovnávání tvrdosti, stupnice (předměty z auta, karosérie, lidská kůže apod.)

Člověk a jeho svět Místo, kde žijeme Práce s mapou – zaznamenání cesty, telefonu, policie…. Srovnání město / vesnice; ČR / zahraničí; minulost / současnost Cesty (silnice, chodníky, stezky) – srovnání prostředí, povrchu, zatížení Naše čtvrť – parkoviště – nepřehledný prostor. Dětské hřiště…. Má škola – cesta do školy (okolí školy) – kde se cítím bezpečně – kde si nikdy nehraji, kamarádi

Co jsou nebezpečná místa a nebezpečné situace a proč jsou nebezpečné Poznám a vím, jaké nebezpečí mi hrozí v jednotlivých místech Pomůcky: Obrázky nepřehledných míst (zatáčky, keře, auta, kontejnery, honory, zábradlí, ..) Obrázky dálnice, rušné komunikace, výjezd z garáží, z nemocnice, od hasičů, železniční přejezd… Obrázky stejného prostředí v různé situaci, různém počasí a v různé roční době (sucho, slunečno, déšť, mlha, tma, listí na silnici, bláto, písek, olejová skvrna, výtluk, kočka, přecházející dítě, babička o holi, vozíčkář, kutálející se míč v dosahu silnice….)

Informační hodiny - Kde jsem       Před domem s kamarády Komu řeknu/napíši, kde si hraji? Vím, kolik je hodin. Kdy se vrátím. V parku U babičky Dětské hřiště U tety U kamaráda Jirky

Člověk a jeho svět Lidé kolem nás Má rodina – chování členů rodiny v dopravním prostředí rodina na cestách do práce, do školy, na dovolenou. Bezpečné a nebezpečné jednání. (bezpečnostní pásy, telefonování, bezohlednost) Úloha rodiny v prevenci nehod. Bezpečná chůze s rodiči, se sourozenci. Se psem. Přeprava v autě. Nejsem tu sám – kdo nám pomáhá, kdo mi může pomoci. Komu mohu pomoci já a jak. Umím telefonovat. Jsem ohleduplný k ostatním. Co mohu udělat pro své bezpečí

Člověk a jeho svět Chování jednotlivých skupin v provozu, konflikty mezi motorizovanými a nemotorizovanými účastníky a možnosti jejich řešení (Dramatizace, úvaha, příběh, výtvarné ztvárnění…) Zranitelní účastníci provozu a chování vůči nim (děti, maminky s kočárkem, handicapovaní, senioři) Zásady bezkonfliktního jednání

Člověk a jeho svět Lidé a čas Plánování cesty podle časového harmonogramu – důraz na včasný odchod, pozdní odchod = rizika Problémy společnosti v historii – podmínky pro děti, rizika, společnost

Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Stupnice tvrdosti Změna vlastností při změně skupenství Přilnavost podrážek, pneumatik kola na mokrém povrchu Vlastnosti olejové skvrny Roční období - počasí - vliv na bezpečí, rozdílnosti v podmínkách Vliv zplodin na rostliny, zvířata; vliv člověka na rovnováhu v přírodě

Člověk a jeho svět Člověk a jeho zdraví Ochrana před riskantním chováním v dopravě, možnosti předcházení dopravním nehodám, prevence úrazovosti Drogy, alkohol a doprava Nácvik správného chování v okamžiku ohrožení Znalost telefonních čísel integrovaného systému

Člověk a společnost Dějepis Poučení ze získaných poznatků a zkušeností, důsledky vývoje společnosti Vývoj ochranných prvků Přeprava nákladu – první konstrukce, rozvoj přepravy, vývoj konstrukcí Právní systémy, represe Vliv vynálezů na celkové dění – vliv na kulturu, rozvoj, myšlení Historická přímka vývoje dopravy od pravěku do dnešních dnů Pochopení důsledků zvýšení mobility lidstva

Člověk a společnost Vliv soupeření na vývoj a rozvoj Rozvoj technologií při válečných konfliktech Hospodářské ztráty Právní systém Technika a negativní dopad

Člověk a společnost Výchova k občanství Handicapovaní spoluobčané v důsledku nehody – jak šlo zabránit Selhání řidiče, chodce Starší populace a mobilita – komplikace Neverbální komunikace mezi řidiči; policie při řízení dopravy Konfliktní osoba jako zdroj potencionálního nebezpečí – rozpoznání nebezpečí, možnost potlačení agresivního chování

Člověk a společnost Chování lidí dle rozlišení temperamentu Vliv temperamentu na chování jedince v dopravě Systém osobních hodnot – zdraví člověka jako základ spokojeného života Co dělat pro trvale udržitelnou mobilitu, výběr dopravního prostředku Sociální důsledky dopravních nehod

Člověk a společnost Formy pořízení auta – leasing, půjčovny – výhody a rizika, taxi služby, využitelnost auta, amortizace – hodnota koruny Důsledky nedodržení právních norem, nedodržování dopravních předpisů Názor žáků na chování vrstevníků Úloha jednotlivých institucí Nestátní organizace a občanská sdružení Veřejnoprávní sdělovací prostředky Mezinárodní předpisy - porovnání

Člověk a příroda Fyzika Brzdná dráha a její vliv na nehodovost, vnímání spojitosti rychlosti a délky brzdné dráhy; chování se předmětů,vleku, dítěte (hlavy) apod. v okamžiku brždění, nárazu Střet v provozu auto / auto, auto / nákladní auto, auto / cyklista, auto / chodec, chodec / cyklista ….. Vlečná křivka – chování se vozidel v zatáčkách – auto, TIR, kloubový autobus, auto s vlekem…..

Člověk a příroda Chemie Znát dokonale význam varovných značek na cisternách a automobilech s nebezpečným nákladem Chování v případě ekologické havárie Vliv dopravy na ovzduší Rozdíly mezi pohonnými hmotami benzin, nafta, plyn Olovo, jako součást paliva pro benzínové motory a jeho vliv na životní prostředí Neutralizace látek – práce hasičů při dopravních nehodách Aplikace vhodných katalyzátorů pro urychlení reakce při odstraňování následků

Člověk a příroda Chemie Práce v laboratoři – pravidla při přenášení látek při pokusech Nebezpečí úniku ropných produktů ve vztahu ke stavu vozovky po nehodě Chemie a společnost – výfukové plyny (neslučitelné se životem) Recyklace pneumatik Benzin, nafta, propan-butan – mechanizmus výbuchu Alkohol, léky a drogy v dopravě

Člověk a příroda Přírodopis Obecná biologie a genetika Faktory ovlivňující vývoj Znečištěné prostředí a jeho vliv na organizmus Vliv pohybu na výživu kostí Biologie hub Těžké kovy z výfukových plynů a ukládání v houbách Biologie rostlin Narušení rovnováhy vlivem civilizačního rozvoje Osazování okolí silnic stromy a keři – „čističky vzduchu“, ale nepřehledné pro člověka

Člověk a příroda Přírodopis Biologie živočichů Vliv dálnic Nepředvídatelné reakce zvířat Ochrana živočichů před predátory – mimikry – v dopravním provozu „Svítící“ oči zvířat při osvětlení reflektorem auta

Člověk a příroda Přírodopis Biologie člověka Typy poranění orgánů – neslučitelné se životem Poranění a trvalé následky, jak jim předcházet 2 – 3 sekundy – prodleva řidiče – reakce – brzdná dráha…. Nutnost ochranných pomůcek Fyzická a psychická omezení některých účastníků provozu – vývojové rozdíly, vliv věku, stárnutí Nácvik první pomoci Úloha integrovaného záchranného systému – předání informací, vyhodnocení situace Systém postupného vyhodnocení při první pomoci – rozpoznání symptomů při ohrožení života

Člověk a příroda Přírodopis Neživá příroda; základy ekologie; praktické poznávání přírody Kontaminace půdy ve spojení s nárůstem dopravy, přepravy nebezpečných nákladů a dopravních nehod Vliv počasí na podmínky v dopravě, vliv počasí na člověka a rizika s tím spojená Narušení ekosystému působením člověka a jeho vynálezů Vnikání cizorodých látek do potravinového řetězce Ekologická doprava

Člověk a příroda Zeměpis Návrhy na geografické značky pro turisty a cyklisty (označující nebezpečné úseky a nehodové lokality) Orientace na mapě při plánování výletu Orientace v reálném prostředí pomocí mapy – uvědomovat si, že při soustředěné práci s mapou je vnímání rizika omezené Vnímání jedinečnosti geografických celků v návaznosti na dodržení rovnováhy Atmosféra, hydrosféra, pedosféra a biosféra – vliv člověka, narůstající dopravy a následky nehod

Člověk a příroda Zeměpis Přírodní a hospodářské poměry v různých regionech světa – rizika v daném dopravním prostředí, vztah k legislativě, represe v dané oblasti – propojení s OV, historický vývoj v dané oblasti – propojení s dějepisem Počet automobilů na obyvatele – propojení s informatikou (vyhledávání na internetu) Porovnání zemí dle předem stanovených ukazatelů – nehodovost, preventivní opatření, vzdělávací soustava

Člověk a příroda Zeměpis Rozvoj dopravy v ČR Druhy dopravy na území ČR Nehodovost v daných regionech Priority regionů Rozdíl dopravního prostředí v různých regionech ČR; mapování regionu, vyznačení rizikových lokalit

Člověk a zdraví Kultura mezilidských vztahů v dopravním prostředí (chodec-řidič, řidič-řidič, chodec-chodec, spolucestující) Rozvoj vnímání druhých, pochopení rozdílů Úplná a neúplná rodina – příčiny, které vedou ke vzniku neúplné rodiny (vliv dopravní nehody a následků na rodinné vztahy, ztráta blízké osoby, …) Vliv rodinného prostředí na rozvoj osobnosti (výchova příkladem)

Člověk a zdraví Vývojové změny – vnímání rizik, vývoj reakčních schopností, odhad vzdálenosti Očekávané a nepředvídatelné reakce, možné nebezpečí pro řidiče Priority různých věkových skupin Vliv výživy na zdravotní stav (soustředění řidiče), dodržování pitného režimu Režim dne, odpočinek a jízda, např. na dovolenou Odpovědné chování v situacích úrazu

Člověk a zdraví Návykové látky a bezpečnost v dopravě (prodloužení reakční doby, přeceňování schopností, bezohlednost, agresivita) Dodržování pravidel bezpečnosti Vyjmenování hodnot pro zdravý a hodnotný život se zařazením pravidel pro bezpečný pohyb v dopravním prostředí (soustředění, předvídání, zapojení smyslů, dodržování pravidel, ohleduplnost, empatie…) Vytvoření kampaňovitých projektů – využití vhodné argumentace

Člověk a zdraví Sebeovládání a zvládání problémových situací Respektování sebe sama i druhých Dovednosti pro řešení problémů v mezilidských vztazích Skupinová diskuse v kruhu na téma mezilidské vztahy v dopravním prostředí, pomoc handicapovaným skupinám Psychologické hry na asertivní výcvik- posílení dovedností říci „ne“ a neovlivnit se skupinou

Člověk a zdraví Tělesná výchova Význam sportu pro fyzickou a psychickou zdatnost – pro pohyb v dopravním prostředí Zvyšování fyzické zdatnosti pro pěší chůzi a cyklistiku Orientace ve skupinovém pohybu (vnímání smysly) Rychlý start, změna směru Rozvoj vnímání vedlejších podnětů při chůzi a běhu Lyžování, sáňkování, bruslení – vhodné a nevhodné obutí na kluzkém povrchu, brzdná dráha Ochranné prvky při sportu

Člověk a zdraví Lyžování, snowboarding, bruslení – dodržování pravidel bezpečnosti (rychlost, rozestupy, nepřeceňování sil…) Dodržování pravidel kolektivních her – respektování daných pravidel a zákonů Hra vlastních her s vlastními bezpečnostními pravidly – vytvoření represivních opatření (penalizace body, minutami…) Rozvoj smyslů, rovnováhy, reakceschopnosti, rychlého vyhodnocování situace a rozhodování

Umění a kultura Hudební výchova Hra s tóny – napodobování zvuků ulice, náladových rozhovorů s cílem vcítit se do charakteru a nálady postavy Skládání písní s danou tematikou Instrumentální doprovod při dramatizaci Improvizace – melodie jako prostředek vyjádření pocitů a situací Rozlišování podle zvuku – rozlišit nebezpečí sluchem Poslech nahrávky – rozlišení typu vozidla

Umění a kultura Vliv poslechu hudby při jízdě v automobilu na styl jízdy Zapsat tempo dopravy do not Vyjádření pocitů při poslechu rozdílných zvuků z dopravního prostředí pohybem Pohybové ztvárnění rychlosti, nárazu, šoku, agresivity Vytvořit choreografii na téma život ve městě, mlha, tma…. Odhadnout náladu písně, skladby, skladatele Vyhledat v poslechových skladbách a písních prvky agresivity, uklidnění

Umění a kultura Výtvarná výchova Charakteristiky prostředí a předmětů – pozorování typických rysů a rozdílnost prostředí, vyjádření vjemů a zážitků Výtvarné vyjádření sluchového vjemu Hra s barvou – porovnání malby tón v tónu s kontrastní malbou, srovnání s viditelností a neviditelností v dopravním prostředí Práce s fotografií s rušnějším dopravním prostředím, porovnání se starou fotografií Výtvarné zpracování – minulost, současnost, budoucnost Převedení fotografie do výtvarných stylů – romantismus, realismus, impresionismus, secese, futurismus, počítačová grafika ……

Umění a kultura Billboardy a jejich funkce, nebezpečí pro dopravu (soustředění řidiče) Návrhy vizuálů s bezpečnostní tematikou Vytvoření modelů dopravních prostředků s bezpečnostními prvky Vymodelování bezpečného dopravního prostředí Budoucnost v dopravě Umělecká fotografie

Umění a kultura Vytvořit prostředí (nakreslit, vymodelovat) dle potřeb dětí, dospělých, seniorů, řidičů, zvířat a skloubit všechny potřeby účastníků v jeden celek Návrh antireklamy Architektura dopravního prostředí – návrhy zklidňování dopravy Vystižení nálady – stejné prostředí - včlenění zážitku Zpracovat stejné téma jako apel, relaxaci, reklamu, antireklamu, osvětu

Člověk a svět práce Praktické ověřování kvality materiálu při nárazu, zatížení, možnost zranění při volném uložení v autě Návrhy na bezpečné vozidlo – deformační zóna – minimální následky pro chodce a cyklisty Pěstitelské práce – nevhodná půda, zamoření zplodinami, vliv dopravních s ekologickými následky na kvalitu půdy; kvalita půdy v dosahu frekventovaných komunikací Příprava pokrmů – bezpečná práce v kuchyni, prevence úrazu, pravidla pro přenos horkých tekutin, vyhýbání se vpravo

Člověk a svět práce Práce s technickým materiálem – vlastnosti materiálu ve vztahu k dopravě Technické řešení nedostatků Design a konstruování – doprava a pasivní prvky bezpečnosti Nové technologie, telematika Provoz a údržba auta – rozpočet, výdaje, zisky – porovnání nezbytnost / pohodlnost; srovnání s cenou taxislužby, MHD apod.

Člověk a svět práce Svět práce Integrovaný záchranný systém – jednotlivé prvky, rozdělení činností, kompetence Profese ovlivňující dopravní prostředí a bezpečnost Psychologické poradny pro pomoc obětem dopravních nehod Seberealizace v oblasti charitativních, nevládních a neziskových organizací

Bezpečnou cestu Děkuji za pozornost jitka.heinrichova@cdv.cz Tel.: 724 371 192 Děkuji za pozornost