Měření času Fyzika Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

ČAS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Měření času (Učebnice strana 96 – 99)
Jakub Vanek, 2.Základní škola Palackého 1351
Čas Lukáš Král.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Měření času Jednotky času
Čas Ing. Radek Pavela.
ČAS.
Čas, hodiny a měření času
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stroj času Sojková Aneta.
Pavel Dohnal Novinky ve vědě a technice
Čas a jeho měření.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_22.
Paulus Lukáš Co je to čas ?.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Název materiálu: ČAS – výklad učiva.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Stvoření světa, vznik člověka
Čas měříme hodinami,stopkami,metronomem.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Orientace v čase 3. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_702.
Stavové veličiny hvězd
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_370 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Jednotky času - procvičování
Měření času. Sluneční hodiny používali již staří Řekové. Římané se s nimi seznámili poměrně pozdě, “teprve” roku 263 př. .n. l. Byla to válečná kořist.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
VY_32_INOVACE_433, 22. sada, Prvouka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_460.
ČAS Běží, běží a nemá nohy. LC.
Rovníkové souřadnice II.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Měření fyzikálních veličin – Měření času
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stroj času Linda Leová.
Měření času- pracovní činnosti 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_Čas AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Měření času Projekt z fyziky.
Měření hmotnosti Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Rovníkové souřadnice I.druhu Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová Seminář z fyziky Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Didaktický učební materiál pro ZŠ
Měření času Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakou fyzikální veličinou se budeme dnes zabývat?  Závodník uběhl 60.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_24_Čas a příroda Ročník4. Číslo.
Rohová, Krejčířová, Vančurová, Dorazilová Gymnázium Jakuba Škody, Přerov ˇ.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Andrea Kolářová
zpracovaný v rámci projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jitka Josefíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11 Jednotky času – historie.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Čas čas je fyzikální veličina, kterou značíme t
Jednotky času.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_01
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Otáčení Země kolem své osy
ZŠ a MŠ Deštné v O. h. Mgr. Martin Kapucián VY _52_INOVACE_A_12_Čas
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

Měření času Fyzika Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Fyzika Měření času Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová

Z historie měření času Základem k měření času byla pozorování polohy Slunce na obloze, jeho zdánlivého pohybu vzhledem k Zemi, měnící se vzhled Měsíce na obloze Po staletích astronomických pozorování , výpočtů a úprav byl stanoven den – doba , za kterou se Země otočí jedou kolem své osy, rok – doba, za kterou Země oběhne jednou kolem Slunce po elipse,kterou nazýváme ekliptika. Každá civilizace stanovila svůj kalendář. Už ve starověkém Egyptě měl rok 365 dnů. Během staletí byl kalendář upravován a zpřesňován až do současné podoby. Měnil se i počet měsíců , počet dnů v měsíci a byl zaveden přestupný rok. Ve fyzice je základní jednotkou 1 sekunda – 1s. Další jednotky nejsou násobky 10, 100 1000 jako u jiných jednotek. 1 minuta – 1 min. = 60s, 1 hodina – 1h = 60 min., 1 den – 1d = 24 h Při kterých dějích , činnostech se používají jednotlivé jednotky – uveď příklady. Čas v určuje většinu lidského konání, ale bez pomůcek není jej člověk schopen měřit. Zatímco délkové i váhové míry již ve starověku lidé odvozovali od rozměrů a vah těles, k měření času potřebovali nástroje uměle zkonstruované - hodiny.

Hodiny Určit podle Slunce, Měsíce nebo hvězd aktuální čas nebo roční období nebylo jednoduché, proto musely přijít snáze pochopitelné metody měření. Čas v určuje většinu lidského konání, ale bez pomůcek není jej člověk schopen měřit. Zatímco délkové i váhové míry již ve starověku lidé odvozovali od rozměrů a vah těles, k měření času potřebovali nástroje uměle zkonstruované. K odměřování času se začalo využívat přesýpacích nebo vodních hodin, které pracují na shodném principu (z horní nádoby se tekutina přelila nebo písek přesypal za určitou dobu do dolní nádoby). Z těchto hodin jste ale nepoznali, kolik je zrovna hodin. Používali je námořníci od 11.století, písemná zmínka pochází ze 14.století.                                                                                                                            Přesýpací hodiny, které odměřovaly čas po čtvrthodinách. Vodní hodiny s ryskami Přesýpací hodiny, které zazvonily, jakmile propadl písek

Kde dnes můžeme najít sluneční hodiny? Jak ukazují čas? Sluneční hodiny jsou zařízení pro určování času v závislosti na zdánlivém pohybu Slunce. Sluncem ozařovaný předmět vrhá stín a podle aktuální pozice stínu lze určit čas. Představují pravděpodobně nejstarší a zároveň i nejvíce rozšířené hodiny Většina typů slunečních hodin má číselník od 6:00 až po 18:00. Čísla jsou většinou římská. První sluneční hodiny byly sestaveny pravděpodobně již před sedmi tisíci lety. Kde dnes můžeme najít sluneční hodiny? Jak ukazují čas?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saint-remy-de-provence-cadran-solaire.jpg. [online]. [cit. 2012-12-01]. odkaz na obrázek

Mechanické hodiny Věžní hodiny – od konce 13.století, jedna hodinová ručička poháněná setrvačníky – nepřesnost – desítky minut za den První kyvadlové hodiny – polovina 17.století - čas odměřuje kyvadlo poháněné soustavou ozubených kol – nepřesnost – několik sekund za den - ciferník s hodinovou a minutovou ručičkou

Historické hodinové stroje

Muzea hodin obrázky historických hodin

Kapesní a náramkové hodinky 19. století je už ve znamení miniaturizace a sériové výroby, která se rozmáhá v polovině 19. století zejména ve Švýcarsku. Hodinky jsou spolehlivější, menší, přesnější, odolné nárazům, stěhují se do pánských kapsiček u vesty případně u dam na řetízky, často jsou provedeny z drahého kovu, bohatě zdobené. V roce 1904 si stěžuje francouzský letec Alberto Santos-Dumont svému příteli Louisi Cartioerovi, jak je obtížné používat kapesní hodinky během letu a ten mu slibuje najít řešení, aby mohl měřit čas i když má ruce na řízení. Cartier převzal dřívější nápad hodináře Patek Philippe připevnit na hodinky dvě ouška a kožený řemen, jímž se hodinky upevní na zápěstí. Santos-Dumont byl nadšen a náramkové hodinky používal při každém letu, do první světové války již piloti po jeho vzoru nastupovali s hodinkami

Quartzové hodiny Další hodinářská revoluce přichází v sedmdesátých letech 20.století. Ve Švýcarsku je vyvinut systém quartz, kdy oscilátorem není mechanická součástka, ale křemenný oscilátor využívající piezoelektrický jev. Odchylka chodu takových hodinek nepřesahovala 10 sekund za rok. Seiko je začala hromadně vyrábět v roce 1969 v podobě "digitálek" a quartz systém z trhu během dalších deseti let prakticky vytlačil mechanické hodinové strojky. V průběhu osmdesátých lete se hodinářský svět významně změnil, řada hodinářů zkrachovala nebo se spojila se svými někdejšími konkurenty a ve Švýcarsku se většina těch významných (včetně výrobců hodinových strojků) dostala pod křídla Swatch Group.

Atomové hodiny z roku 2011 jsou dosud nejpřesnější Základem atomových hodin je kmitání atomů cesia. První přesné atomové hodiny sestrojili vědec Louis Essen spolu se svým kolegou Jackem Parrym v polovině padesátých let. Vývoj hodin jde samozřejmě rychle dopředu. V roce 2011 se vědcům podařilo sestrojit rekordně přesné atomové hodiny, které pracují s odchylkou jedné sekundy za dvaatřicet miliard let.                                                   www.presny-čas-aromove-hodiny.cz            Budoucnost předpokládá další rozvoj v užívání atomových hodin. V roce 2014 budou ato mové hodiny dopraveny do vesmíru, na Mezinárodni kosmickou stanici. Atomy tak nebudou ovlivňovány gravitací, čímž se dosáhne minimálních odchylek při měření času. Atomové hodiny ve vesmíru se proto stanou zařízením pro nejkvalitnější určování časomíry na Zemi. Atomové hodiny se využívají především k vědeckým a vojenským účelům. Samozřejmě také slouží ke stanovení přesného světového času označovaného UTC.Ten stanoví Mezinárodní úřad pro míry a váhy Přesný čas poskytují i různé vysílače

Použité zdroje http://www.muzeumhodin.eu/cs/expozice/. [online]. [cit. 2012-12-01]. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Saint-remy-de-provence-cadran-solaire.jpg. [online]. [cit. 2012-12-01]. www.chronomag.cz/clanek…kratka –historie-lidskeho-mereni-casu.html. [online]. [cit. 2012-12-01]. http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_hodiny. [online]. [cit. 2012-12-01]. Www.presny-čas-aromove-hodiny.cz    . [online]. [cit. 2012-12-01]. KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK. Fyzika pro 6. ročník základní školy. 2. vyd. Praha: Prometheus, 2002, 162 s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN 978-807-1962-465.    1.prosince 2012