Přednáška 6.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
Advertisements

Komplexní čísla. Komplexní číslo je uspořádaná dvojice [x, y], kde číslo x představuje reálnou část a číslo y imaginární část. Pokud je reálná část nulová,
Chemická termodynamika I
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
Elektrostatika.
Rovnice roviny Normálový tvar rovnice roviny
Geometrický parametr reaktoru různého tvaru
PA081 Programování numerických výpočtů
57. ročník MO Soustředění řešitelů Kategorie A Exponenciela Litoměřice 2007.
Plošná interpolace (aproximace)
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí, elektrický dipól
Lineární algebra.
Funkce.
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Statistická mechanika - Boltzmannův distribuční zákon
Rozptyl na náhodném souboru atomů
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Určování struktury krystalů
 př. 4 výsledek postup řešení Zjistěte, zda jsou vektory a, b, c lineárně závislé. a=(1;2;3), b=(3;0;1), c=(-1;4;5)
II. Statické elektrické pole v dielektriku
Určování struktury krystalů
Radiální elektrostatické pole Coulombův zákon
Přednáška 2.
Přednáška 7 1.Základní vztahy užívané pro upřesňování krystalové struktury metodou nejmenších čtverců 2.Diferenční Fourier a jeho použití pro kompletaci.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Přednáška 3.
Předmět: Počítačová grafika 1 (PGRF1) Přednáška č
Chemické rovnováhy ve vodách
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
2.1.2 Graf kvadratické funkce
2.2. Pravděpodobnost srážky
Studium struktury amorfních látek
Difrakce na monokrystalech analýza intenzit
Teorie relativity VŠCHT Praha, FCHT, Ústav skla a keramiky Motivace: Elektrony jsou již u relativně malých energií relativistické (10 keV). U primárních.
Funkce více proměnných.
FII-4 Elektrické pole Hlavní body Vztah mezi potenciálem a intenzitou Gradient Elektrické siločáry a ekvipotenciální plochy Pohyb.
Přednáška 8 1.Souměřitené struktury 2.Ukázka řešení modulované struktury.
Tato prezentace byla vytvořena
Přednáška 5. Dvojčata s úplným překryvem stop Meroedrie Základní podmínka: symetrie mřížky vyšší než bodová symetrie struktury, obě bodové grupy náleží.
Elektron v periodickém potenciálovém poli - 1D
Kmity HRW kap. 16.
Diferenciální počet funkcí více proměnných
Experimentální fyzika I. 2
Derivace funkce. Velikost populace v čase t 0 je N (t 0 ). Velikost populace v čase t  t 0 je N ( t ). Přírůstek populace za jednotku času je [N(t) –
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Stabilita diskrétního regulačního obvodu
Vektorové prostory.
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Normální rozdělení a ověření normality dat
Lineární rovnice s absolutní hodnotou II.
© Institut biostatistiky a analýz ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁL Ů FREKVENČNÍ SPEKTRUM SPOJITÝCH SIGNÁLŮ.
Kmity.
Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová.
MME51 Ekonomicko-matematické metody 5 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Molekulová fyzika 2. Sada pomocných snímků „Teplota“
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY DIFERENCIÁLNÍ POČET VE FYZICE.
Fergusonova kubika a spline křivky
Základy zpracování geologických dat Rozdělení pravděpodobnosti
I. Podmínky existence výrazu
1 Lineární (vektorová) algebra
Kmity HRW2 kap. 15 HRW kap. 16.
2. přednáška Differenciální rovnice
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Úvod Aritmetické a geometrické posloupnosti a jedna zajímavá funkcionální rovnice.
Rozklad mnohočlenů na součin
Definiční obory. Množiny řešení. Intervaly.
Transkript prezentace:

Přednáška 6

Pattersonova funkce a její vlastnosti Zvláštní význam má auto-konvoluce elektronové hustoty tak zvaná Pattersonova funkce: Z výrazu pro elektronovou hustotu plyne:

Základní vlastnosti Pattersonovy funkce:   Je nezávislá na modelu a lze ji počítat přímo z naměřených integrálních intenzit. Prostorová group vždy obsahuje střed souměrnosti.. Funkce vykazuje maxima v bodech, které odpovídají meziatomovým vektorům. Jejich počet je n(n-1)/2. Nejsilnější maximum je počátkové maximum. Maxima jsou širší než původní maxima elektronové hustoty. Výška maxim je úměrná součinu lokálních hustot atomů vytvářejících meziatomový pár. Meziatomové vektory mohou být použity k řešení struktury, ale jen pro velmi jednoduché struktury.

Metoda těžkého atomu Pattersonovu mapu lze použít jen v případě, že počet atomů je malý a jednotlivé Pattersonova maxima jsou jasně oddělené. To platí jen pro jednoduché struktury, nebo pro struktury obsahující malý počet dominantních atomů. Pak lze z meziatomových vektorů určit polohy těžkých atomů a získat tak první fázovací model. Polohy lehkých atomů určíme z následné Fourierovy syntézy:

Příklad: Chemický vzorec: Prostorová grupa: Z=16 Předpokládaný tvar molekuly Znalost symetrie nám umožňuje určit význačné Harkerovy řezy a ve kterých bychom měli lokalizovat Pattersonova maxima. V tomto případě existuje jediný těžký atom a proto všechna význačná maxima by měla být funkcí souřadnic jediného atomu. Pattersonovu mapu lze počítat přímo z naměřených dat. V seznamu maxim lze pak nalézt jednotlivá maxima na základě seznamu možných Pattersonovských maxim:

Maximum #1 (0,0,0) → počátkové maximum – neposkytuje žádnou novou informaci Maximum #2 (0.097,0.554,0) → maximum typu B  vybereme jednu z možností (2x,2y,0)  x = 0.048 a y = 0.277 Maximum #3 (0.175,0.773,1/4) → maximum typu C  jediná možnost (1/2-x-y,1+x-y,1/4)  je to v pořádku, ale nedává nic nového Maximum #4 (0.227,0.675,0.123) → maximum typu F  dvě možnosti (-x+y,1-x-y, -2z)  z = -0.062 - “varianta I” (-x+y,1-x-y, 2z)  z = 0.062 - “varianta II” Maximum #5 (0.5,0,0.126) → maximum typu E  opět dvě možnosti (1/2,0,1/4-2z)  OK pro “variantu I” (1/2,0,1/4+2z)  OK pro “variantu II”  nelze rozhodnout

Co atom lokalizován (0.048,0.277,-0.062) Maximum #6 (0.403,0.449,0.126) → maximum typu D  dvě možné volby (1/2-2x, 1-2y, 1/4+2z)  platí pro “variantu II” (1/2-2x, 1-2y, 3/4-2z)  neplatí pro žádnou variantu Konečně máme řešení!!!  Co atom lokalizován (0.048,0.277,-0.062) Nyní můžeme zadat jeden těžký atom, upřesnit jeho polohu a pokusit nalézt ostatní atomy postupnými Fourierskými syntézami.

Přímé metody Tato velmi úspěšná metoda byla postupně rozvíjena přibližně v letech 1948-1955. Prof. Hauptman a Karle obdrželi Nobelovu cenu za chemii v roce 1985. Mnoho dalších jmen: Sayre, Harker, Kasper, ... Přímé metody – fáze strukturních faktorů jsou určovány přímo z amplitud strukturních faktorů s využitím matematických vztahů, které mezi nimi platí. Pro odvození matematických vztahů mezi strukturními faktory se využívají dvě základní vlastnosti elektronové hustory: pozitivita elektronové hustoty atomicita – elektronová hustota je složena z jednotlivých atomů

Statistická analýza rozložení amplitud strukturních faktorů Distribuční funkce amplitud strukturních faktorů: centrosymetrický případ: necentrosymericý případ: where ε - závisí na symerii depend Distribuční funkce jsou závislé na sinθ/λ. Částečné vyrovnání – bodový atom lze dosáhnout při použití Jednotkový strukturní faktor: Normalizovaný strukturní faktor:

Distribuční funkce pro Eh: centrosymetrický případ: necentrosymericý případ: centrosymetrický případ necentrosymetrický případ 1.000 0.968 0.736 0.798 0.886

Wilsonova křivka Měřené strukturní faktory jsou ovlivněny teplotním pohybem atomů a také nejsou na absolutní škále: Tato rovnice by měla být aplikována “statisticky”, to znamená pro jednotlivé sféry z závislosti na s=sinθ/λ.

z toho plyne Lineární exprapolace dovoluje určit škálový faktor a celkový teplotní faktor. Získané hodnoty dovolují určit Eh.

Sayreho rovnice Podmínka atomicity: má v podstatě podobný tvar jako  Pro identické atomy:  Ze vztahu pro konvoluci   Vynásobíme-li obě strany rovnice distaneme: Pro velká musí být celá suma velká a positivní. Proto pro dominující členy by mělo platit: symbol  znamená pravděpodobně rovno

Strukturní invarianty a semi-invarianty Strukturní invariant – funkce strukturních faktorů, která nezávisí na volbě počátku Nejčastěji používaný invariant – součin strukturních faktorů tvořících uzavřený útvar v komplexní rovině počet elektronů z základní buňce druhá mocnina strukturního faktoru – neposkytuje informaci o fázi triplety – hrají primární roli kvartety – doplňková avšak významná informace

Strukturní semi-invarianty Jedná se opět o kombinace strukturních faktorů avšak invariance se vyřaduje jen pro posuny počátku v rámci ekvivalence poloh vzhledem oeracím symetrie. Příklad: Tři reflexe tvořící triplet dávají: kde T je translační část operace symetrie Prostorová grupa:

Pozitivní definitnost elektronové hustoty Lze rozdělit do pěti členů: První člen je jasně kladný, druhý až čtvrtý jsou také kladné pro silné reflexe a poslední má fluktuační charakter. Pro centrosymetrické struktury je znaménko kladné.

Probability method Normalizovaný strukturní faktor: Jmenovatel (průměrný strukturní faktor) je určen na ze složení a výsledků analýzy Wilsonovy křivky. Rozdělení fází: Tagentová formule Program MULTAN, SHELX and SIR

Metoda převracení náboje Malý zázrak ve strukturní analýze. Vychází jen ze základního přepokladu pozitivity mapy elektronové hustoty. Počáteční fáze reflexí jsou voleny náhodně. Nevyžeduje se ani znalost symetrie, ani znalost složení. Publikováno nedávno: Oszlanyi, G. & Süto, A. (2004). Acta Cryst. A60, 134–141. Superflip: Palatinus, L. (2004). Acta Cryst. A60, 604–610.

Volba počátečních fází Fáze strukturních faktorů Elektronové hustota Převracení náboje: Modifikovaná elektronová hustota Příklad