N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Magnetické vlastnosti látek
Advertisements

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
31. Stacionární magnetické pole
Magnetické pole cívky s proudem
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Ing. Radek Pavela Elektromagnetismus.
Magnetické pole.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 9.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Magnetizmus Co je to magnet Jaké vlastnosti má magnet
Elektrický obvod V..
zpracovaný v rámci projektu EU
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_111.
Elektromagnetismus V./2./81.
Magnetické pole Podmínky používání prezentace
MAGNETICKÁ INDUKCE.
Magnetické pole elektrického proudu
MAGNETICKÉ POLE.
Magnetické pole.
Magnetické vlastnosti látek
Magnetické vlastnosti látek
Elektromagnetické jevy
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_08  Název materiálu: Magnetické pole.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Magnetismus.
Elektromagnet Jak určíme v přírodě světové strany
magnetické pole druh silového pole vzniká kolem: vodiče s proudem
Magnetické pole Stacionární magnetické pole
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrodynamika.
Člověk a příroda - Fyzika
INDUKČNÍ ČÁRY MAGNETICKÉHO POLE
Magnety – opakování. 1) Který minerál je přírodním magnetem a jaké má vlastnosti? 2) Z čeho se zhotovují umělé magnety? 3) Jak nazýváme látky, které jsou.
PŘÍMÉHO VODIČE S PROUDEM
Elektromagnetická indukce
37.1 Magnety a elektromagnety
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_17 Tematická.
MAGNETICKÉ POLE CÍVKY S PROUDEM.
Vznik a znázornění magnetického pole
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
VY_32_INOVACE_CH Magnety © Petr Špína 2011.
FYZIKÁLNÍ KUFR Magnetické vlastnosti látek (6. ročník)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 08.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 Anotace.
 každý magnet má dva póly ◦ severní (ozn. N, červenou barvou) ◦ jižní (ozn. S)  uprostřed je netečné pásmo Jižní pól magnetu (S) Netečné pásmo Severní.
při vzájemném tření dvou těles z různých materiálů se mohou tato tělesa zelektrovat zelektrování rozeznáváme: 1) souhlasné – daná tělesa se odpuzují např.
Magnetické vlastnosti látek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Magnetické pole cívky.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Magnetické pole cívky s proudem
Magnetické pole cívky, elektromagnet
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Magnetické pole cívky.
Indukční čáry magnetického pole.
Magnetické pole Z pokusů vyplývá :
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z.
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
magnetické pole zesílené magnetické pole zeslabené
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Magnetické pole cívky s proudem
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Fyzika 2.D 6. hodina.
Transkript prezentace:

N S Magnet poznám podle toho, že přitahuje železné předměty (např. hřebíky) jak svým jižním, tak i severním polem. K magnetu se přitáhnou i předměty z niklu a kobaltu. Železu, niklu a kobaltu říkáme feromagnetické látky.

Každý magnet má 2 póly. N S Severní pól je označen červenou barvou a písmenem N. Jižní pól nemusí být označen vůbec, nebo je označen modrou barvou a písmenem S. Co se stane, když se tyčový magnet zlomí, jaké póly budou mít magnety?

S S N Pomůžeme si například magnetkou. Jižní pól magnetky se natočil ke zlomenému magnetu tak, že je přitahován jeho severním pólem. S N Severní pól magnetky se natočil ke zlomenému magnetu tak, že je přitahován jeho jižním pólem. Severní pól magnetky se natočil k magnetu tak, že je přitahován jižním pólem trvalého magnetu. S

I ( A) I ( A) Magnetické indukční čáry přímého vodiče, kterým prochází proud, mají tvar soustředných kružnic, rozložených v rovině kolmé k vodiči, jejich středy leží v místě průchodu vodiče rovinou. Orientaci magnetických indukčních čar lze určit pomocí Ampérova pravidla pravé ruky. Naznačíme-li uchopení vodiče do pravé ruky tak, aby palec ukazoval dohodnutý směr proudu ve vodiči (tedy od kladné svorky k záporné), prsty pak ukazují orientaci magnetických indukčních čar.

Pomocí magnetek zjistíme, kde má magnetické pole cívky severní a jižní pól. Indukční čáry vstupují do dutiny cívky, ve které je magnetické pole. _ I U + Dohodnutý směr proudu ve vodiči v cívce je od kladné svorky k záporné.

Pomocí magnetek zjistíme, kde má magnetické pole cívky severní a jižní pól. _ I U + Dohodnutý směr proudu ve vodiči v cívce je od kladné svorky k záporné.

Představte si, že můžeme i bez magnetky určit, kde má magnetické pole cívky severní a jižní pól. Musíme však znát Ampérovo pravidlo pravé ruky. Cívku uchopíme pravou rukou tak, že prsty ukazují dohodnutý směr proudu v závitech cívky a vychýlený palec ukáže, kde je sever. Magnetkou se přesvědčíme, že jsme správně určili severní pól. N S v I U _ +

Zdroje obrázku: [cit. 2012-01-05]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: <http://www.clker.com/clipart-flesh-thumb.html>