Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ
Advertisements

Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Motherboard. = deska plošného spoje tvořící základ celého počítače fyzicky slouží k osazení jednotlivých komponent a k přenosu dat mezi nimi data mezi.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Druhy Počítačů.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_HARDWARE_S1.
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Identifikátor materiálu: EU
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
MainBoard.
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
Mgr.Fiala Libor Základové desky
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní deska Matherboard.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Hardware.
PROCESORY.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
23/04/20151 Základní deska (1) Označována také jako mainboard, mother- board Deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Zpravidla obsahuje: –procesor.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Základní jednotka notebooku
Procesory.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Roman Nedorost STAVBA PC Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII – 6 PC TECHNIKA Obor:Elektrikář.
Obsah počítače NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2 Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vnitřek skříně počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna Základní deska

Základní deska Základní deska se také označuje jako „mainboard“ nebo „motherboard“ Je to deska plošného spoje tvořící základ celého počítače Základní deska obsahuje : - procesor - patici pro numerický koprocesor - obvody čipové sady - rozšiřující sběrnici (BUS) - paměti - vyrovnávací cache paměť - sloty umístěné na rozšiřující sběrnici pro připojení rozšiřujících karet - CMOS paměť - hodiny reálného času - akumulátor zálohující CMOS paměť a zajišťující chod hodin Další strana

Základní deska dále může obsahovat : - Vstup / výstupní porty (I/O ports) - Řadič pružných disků - Rozhraní pevných disků - Videokartu (adaptér) Zařízení jako jsou procesor, numerický koprocesor, řadič cache paměti, paměti a obvody čipové sady jsou společně propojeny pomocí tzv. systémové sběrnice (CPU bus), která umožňuje jejich rychlou vzájemnou komunikaci. Čipová sada je tvořena obvody s následující funkcí: systémový řadič: - obvod, který řídí společnou činnost jednotlivých obvodů základní desky a realizuje následující funkce : - generuje hodinové signály - vytváří adresy pro paměti RAM - generuje řídící signály pro paměťový subsystém - zabezpečuje RESET systému po připojení elektrického napájení nebo stisku tlačítka RESET řadič sběrnice: - zabezpečuje komunikaci mezi systémovou sběrnicí a rozšiřující sběrnicí, dále obsahuje rozhraní reproduktoru a rozhraní paměti EPROM buffer dat: - obvod, který slouží k zachycování dat a jejich přepínání mezi jednotlivými datovými sběrnicemi osobního počítače Další strana

Blokové schéma základní desky : Další strana

Zapojení rozšiřující karty : Rozšiřující karty (např. videokarta, zvuková karta) zapojujeme do základní desky na místa, kterým se říká sloty sběrnice. Rozšiřující karty jsou navrhovány tak, aby přesně zapadaly do slotů sběrnice U většiny případů všech beden počítačů se porty rozšiřující karty nacházejí na zadní straně počítače, v některých případech lze kartu vyvézt také na přední stranu počítače Další strana