BUSINESS INTELLIGENCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
ARBES FEIS [BI] ARBES Technologies, s.r.o.
Informační systém Patricie specializované řešení pro Advokátní kanceláře.
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Nástroje pro řízení lidských zdrojů Ing. Milan Horváth.
Balance Score Card (BSC) v řízení dodavatelských systémů
Jdeme do hloubky: týdenní report
Firma ABC– cesta k budoucnosti. Dlouhodobé cíle projektu: nastavit systém řízení cílů a následně implementovat ve firmě ABC připravit prostředí /SW MBE/
Prezentace informačního systému pro malé a střední pekárny
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Nabídka personálních služeb
Technologie pro CI. Od technologií pro CI vyžadujeme především funkce vyhledávání v rozsáhlých databázích na základě libovolných dotazů, propojování a.
Případová studie Business Intelligence ve společnosti Mountfield, a.s.
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
Podnikový systém SEWSS Jakub Charvát STATISTICA Enterprise-wide SPC System.
Obchodní prezentace systému PRACANT 2008 Věnujte této prezentaci 3 minuty Vašeho času a sami uvidíte, jak je jednoduché pracovat efektivněji.
Analýza dat Jiří Slabý Nástroje pro analýzu dat SQL SERVER - součást Small Business serveruSQL SERVER - součást Small Business serveru Kontingenční tabulkyKontingenční.
Palatinum Excellence Software na řízení firmy. 1.Proč Software Excellence 2.Představení Software Excellence 3.Jak zavést do praxe Obsah Prezentace.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Reporting Ing. Jan Přichystal, Ph.D.. Úvod Uživatelé obvykle přistupují k DW pomocí BI aplikace Většina využívá předdefinované reporty Poskytují standardizovaný.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Lokální distribuční soustavy, data pro IS operátora trhu
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
MANET … přehled dostupných modulů …. MODULARITA: MANET je plně modulární což značí jeho otevřenost dalšímu rozvoji. V okamžiku vzniku nového modulu lze.
ISSS 2007 Neimplementujte BI Hradec Králové, 2. dubna 2007 Ing. Václav Bahník.
11/2011Přednáška č. 31 Řízení sestaveného modelu Obsah předmětu: Počítačová podpora řízení Předmět : Počítačová podpora řízení K126 POPR Obor : E ZS, 2011,
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Databázové modelování
Pilotní projekt DeepSee. O Prezentaci O nás a o IS-MLINE Datový sklad Co dál? DeepSee Pilot Ukázky Shrnutí projektu.
1 Exekutivní informační systémy (na příkladu systému BNS) 2. listopadu 2009 Ing. Václav Houser vaclav.
Jako součást informačního systému podniku
Elektronické zpracování požadavků – evidence v databázi akcí Město Studénka – Městský úřad Studénka Cena Ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě.
Jaromír Skorkovský Training manager , Praha PrintVis – Cesta k lepším výsledkům.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Organizace a organizování podniku
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Informační systém Microsoft Dynamics NAV ISSS
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Pavel Cach Agenda Krátký úvod Ukázky – analýza dat v prostředí Excel PowerPivot Minigrafy Datové řezy Další možnosti reportingu a.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Plánování a controlling 1
Databáze MS ACCESS 2010.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Nástroje self service Business Intelligence Jiří Neoral
Téma 13: Finanční plánování
Řízení investičních projektů DSZ DÚR DS ZBV RS DVZ DSP Systém Aspe.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Systémy pro podporu managementu 2
účetnictví, daně a controlling
Ing. Athanasios Podaras, Ph.D 2016
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Základy business intelligence Jaroslav Šmarda
Název společnosti Obchodní plán.
Transkript prezentace:

BUSINESS INTELLIGENCE Marek HEJNA Juraj MACKO

… protože odpovídá na otázky PROČ BUSINESS INTELLIGENCE … protože odpovídá na otázky Co je potřeba změnit? Co se bude dít? Proč se to stalo? Co se děje? Podporuje strategické rozhodování a řízení organizace Poskytuje informace – přesně - rychle - komplexně Odhaluje skryté vazby a vztahy Optimalizuje procesy Jak na tom jsme? www.biexperts.cz

Co je BI řešení www.biexperts.cz

Příklady z praxe – small BI Problém: Pokladní systém neumožňuje rychlé vyhodnocení tržeb a hodnocení pracovníků Požadavek: Přehledný reporting pro maloobchodní prodejnu Obrat zaměstnanců jedné ze směn za sledované období. Automaticky jsou zobrazovány jen relevantní dny v měsíci, dle kalendáře směn. Přehledový měsíční dashboard se zobrazenými KPI a grafy vývoje, včetně porovnání s předchozím rokem Tabulky je možno rozbalovat a získat tak detailnější informace Na přehledové mapě, lze zobrazit detail až na úroveň obce (městské části).

Příklady z praxe – middle BI Problém: Jednoduchá dostupnost analýzy informací ze všech firem v holdingu Požadavek: Jasný a jednoznačný reporting pro finančního ředitele Interaktivní pohled s možností rozpadu na dílčí celky (země/firmy/…)

Příklady z praxe – middle BI Problém: Hodnocení obchodních týmů dostupné pro vedoucí jednotlivých týmů Požadavek: Koncepční přehled o obchodních výsledcích pro jednotlivé vedoucí i management, s jasně definovaným zabezpečením a řízením zobrazovaných dat. Přehledné reporty z několika pohledů, zobrazující informace dle oprávnění uživatele

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Velké množství vykazovaných přesčasových hodin Požadavek: Reporting pro oblast personalistiky Přehledová tabulka s členěním dle středisek a detailem na jednotlivé pracovníky. Grafické vyjádření vývoje vykázaných přesčasů s porovnáním po měsících a rozložení v rámci týdne

Příklady z praxe – enterprise BI Požadavek: Rozšíření reportingu v oblasti personalistiky Přehled absence zaměstnanců i s detailním členění a grafem vývoje. Zobrazované informace lze jednoduše měnit předefinovanými parametry

Příklady z praxe – enterprise BI Požadavek: Rozšíření reportingu v oblasti personalistiky Přehled stavu zaměstnanců se zůstatky dovolené, i např. plánovaným datem odchodu do důchodu (sledováno zejména u klíčových zaměstnanců z důvodu včasného předání znalostí).

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Jasné a rychlé zobrazení informací o tržbách Požadavek: Reporting pro oblast Tržeb Vývojový graf s možností pomocí parametrů přidávat další sloupce, např. „výhled/předpoklad“ Přehledová mapa Detailní přehled tržeb včetně KPI plnění plánu.

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Problém s měřením efektivnosti práce a výkonu zaměstnanců Požadavek: Reporting pro oblast výroby Přehled výkonnosti zaměstnanců včetně graficky zobrazeného KPI

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Potřeba sledovat smluvně ošetřené termíny plnění objednávek Požadavek: Reporting pro oblast výroby Detailní vyhodnocení včasnosti dodávky. Graf včasnosti dodávky u TOP zákazníků

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Odhalení úzkého hrdla výrobního procesu a efektivita využití strojů Požadavek: Reporting využití strojů v grafickém zobrazení Interaktivní grafické znázornění aktuální funkčnosti strojů (on-line přehled poruch) Interaktivní grafické znázornění výrobní haly s vytížením strojů Detailní pohled na stroj, jeho využití při různé směnnosti a seznamem prováděných oprav.

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Optimalizace skladových zásob Požadavek: Reporting pro oblast Skladů Tabulkový přehled skladových zásob Vývojový graf stavu zásob v průběhu roku – pohled na sklad Vývojový graf stavu zásob v průběhu roku – pohled na materiál

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Jasná informace o vykrytí objednávek (výroby) materiálem na skladě Požadavek: Reporting pokrytí výroby Grafický i tabulkový pohled na pokrytí výroby konkrétním dílcem s rozpadem na jednotlivé výrobky tento dílec obsahující. „Opačný“ pohled na výrobek s rozpadem na komponenty.

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Zjednodušení pravidelného výkaznictví Požadavek: Reporting pro finance a controlling Rozvaha – porovnání plánu a skutečnosti k datu Interaktivní rozvaha (drill-down až na úroveň dokladu v primárním ERP) Rozvaha s rozkladem na měsíce

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Zjednodušení pravidelného výkaznictví Požadavek: Reporting pro finance a controlling Interaktivní výsledovka (drill-down až na úroveň dokladu v primárním ERP) Výsledovka – porovnání s minulým obdobím

Příklady z praxe – enterprise BI Problém: Zjednodušení pravidelného výkaznictví Požadavek: Reporting pro finance a controlling Interaktivní přehled pohledávek a závazků Pohledávky a závazky podle organizace

IS KARAT bez BI IS KARAT s BI Analytický reporting - srovnání IS KARAT bez BI IS KARAT s BI Není potřeba další investice Není potřeba další údržby Nezatěžuje primární systém Rychlý reporting (odezva) Historizace dat a atributů Struktura dat Tvorba dotazů Čistota dat Zabezpečení Více možností uživatelského rozhraní (web, Excel apod.) Jedna verze pravdy Zátěž primárního systému Pomalý reporting (odezva) Pracná tvorba a údržba dotazů Struktura dat (transakční) Čistota dat Zabezpečení Jediné uživatelské rozhraní Doba implementace Údržba řešení www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Praktická ukázka www.biexperts.cz

Využití MS Excel v BI řešení Budoucností nástrojů BI je zjednodušit přípravu analýz a reportů. Cílem je udělat BI nástroje natolik intuitivní a automatizované, aby v nich datové analýzy mohli připravovat přímo manažeři . Jedním z těchto nástrojů je MS EXCEL www.biexperts.cz

EXCEL 2013 – pravá ruka manažera Excel skoro všichni máte a v nějaké podobě používáte Jeho cena je vzhledem k užitné hodnotě více než akceptovatelná. Microsoft jej prezentuje jako hlavní analytický nástroj, dá se očekávat další rozvoj funkčností v této oblasti. BI analýzy jsou jednou z jeho funkcí - práce s BI vás zcela jistě posune jako uživatele Excelu a VÝZNAMNĚ zvýší vaši produktivitu práce. Jakýkoliv výpočet, který by musel v jiném nástroji řešit programátor, zvládne pokročilý uživatel. www.biexperts.cz

Čas, chybovost, opakování, více verzí pravdy Obvyklá situace s Excelem bez BI Čas, chybovost, opakování, více verzí pravdy www.biexperts.cz

Hlavní výhody z pohledu praktického využití: Report (analýzu) si připravím sám. Nejlíp vím, jak na data chci pohlížet, potřebuji je zpřesňovat podle toho, jak se data jeví, hledat nové souvislosti = množství úprav realizovatelných samostatně. Nástroj PowerPivot Umožňuje sloužit data z více zdrojů a automaticky je aktualizovat. Slouží jako „nůžky a papír“ v okamžiku, kdy si teprve ujasňujete, co vlastně chcete. Externí databáze, vlastní tabulky Excelu, data z KARATu Dopočítává vlastní sloupce, ukazatele atd.. www.biexperts.cz

Hlavní výhody z pohledu praktického využití: BI lze „obalit“ standardními funkcemi Excelu jako podmíněné formátování, odkazy do dalších výpočtů, kalkulací a tabulek atd. Umožňuje zpětný zápis do datového skladu = můžete si např. vytvořit plán v samostatné tabulce a následně je překopírovat do kontingenční tabulky a zapsat do dat datového skladu. Průřezy“, které Vám umožňují ovládat více tabulek najednou prostřednictvím společných filtrů Má prakticky neomezené možnosti prezentace dat včetně nástroje PowerView. www.biexperts.cz

Co je BI řešení www.biexperts.cz

EXCEL 2013 – pravá ruka manažera www.biexperts.cz

EXCEL 2013 – pravá ruka manažera www.biexperts.cz

EXCEL 2013 – pravá ruka manažera www.biexperts.cz

EXCEL 2013 – pravá ruka manažera www.biexperts.cz

EXCEL 2013 – pravá ruka manažera www.biexperts.cz

EXCEL 2013 – Powerview www.biexperts.cz

Bi z pohledu uživatele Jednoduchá obsluha Ad-hoc analýzy Neomezené možnosti Nativní funkce MS Excel Jednoduchá obsluha Pravidelný reporting Jasné ukazatele www.biexperts.cz

Business Intelligence je řešení, u kterého není otázkou „zda je vhodné také pro vaši firmu“, ale spíše „kdy nastane správný okamžik, abyste jej začali používat“. www.biexperts.cz

Marek HEJNA, Juraj MACKO marek.hejna@karatsoftware.cz , juraj.macko@karatsoftware.cz www.biexperts.cz