INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

INSPIRE – strategie transpozice směrnice v České republice
Enviro-i-forum Evropská environmentální informatika, historie a vývoj Prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc. RNDr. Jaroslav Ráček, Ph.D.
Geoportál Implementace INSPIRE v ČR Enviro-i-forum, Zvolen, Jitka Faugnerová Jiří Kvapil 1.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Požadavky směrnice INSPIRE v oblasti digitalizace SGI Ing. Ivana Valdová.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Stav životného prostredia v roku 2020 zmysel dát v SEIS, INSPIRE a GMES.
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
INSPIRE Metadata Štěpán Kafka. Draft Implementing Rules Profil pro vyhledávání Obsah/vyhledávání (směrnice INSPIRE) a)Souhlas prostorových dat s implementačními.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
1 INSPIRE v ČR 7 let poté Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Enviro-i-forum Zvolen,
Národní lesnický program II pro období Klíčová akce 8 ROZVÍJET MONITORING LESŮ Tomáš Vrška VÚKOZ, v.v.i. – oddělení ekologie lesa Brno.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Vypracovala: Anna Kovářová.  soubor postupů, institucionálních opatření, technologií, dat a lidských kapacit, který umožní sdílet a efektivně využívat.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Metadata v projektu EURADIN Ing. Pavla Tryhubová.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
INSPIRE a metadata pro VS ISSS Hradec Králové, 2005Dr. Ing. Bronislava Horáková, RNDr. Petr Kubíček, CSc., CAGI.
Výzkum a vývoj, studijní prameny a spolupráce s praxí Ing. Milan Kocáb, MBA Ing. Tomáš Cajthaml.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
Filip Zelenka. Základy dopravní politiky jsou obsaženy již v Římských smlouvách, které zavádějí společná pravidla mezinárodní dopravy, volný přístup k.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Informační kulturní portál
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
EU a ČSÚ, Informační politika EU Jan GELETIČ 2. ročník GIN Lutín 2010.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Michal Kubáň Martin Nečaský Tomáš Pecha 31. března 2017
Standardizace odborné zdravotní péče
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO

Směrnice INSPIRE Co to je: 1.Nová směrnice Evropské komise ustanovující Evropskou infrastrukturu prostorových dat; a)Informační podpora tvorby a aktualizace politik především v oblasti životního prostředí; b)Sdílení dat mezi administrativami pro lepší implementaci politik v ŽP; c)Podpora ekonomického růstu a budování znalostní společnosti, tvorba služeb s přidanou hodnotou; 2.V oficiálním věstníku vyjde v průběhu března až dubna, pak má ČR 2 roky na transpozici do národní legislativy; 3.Za transpozici odpovědné MŽP, spolupráce MIČR, nevyjasněná role MV; 4.Vznikne samostatný zákon o INSPIRE; 5.Paralelně probíhají práce Drafting teamů – metadata, síťové služby, sdílení dat a služeb, specifikace dat, monitoring a reporting

Hlavní problémy INSPIRE Jaké byly hlavní překážky přijetí směrnice INSPIRE: Ochrana autorských práv Statistická důvěrnost Finanční udržitelnost tvorby dat Soulad s Aarhuskou úmluvou a PSI (u nás zákon 106/1999Sb., a jeho novela 61/2006 Sb.) Proto státy mohou: omezit přístup k datům, pokud by byla ohrožena národní bezpečnost, mezinárodní vztahy nebo civilní ochrana omezit přístup k službám elektronického obchodu, pokud by byla ohrožena bezpečnost správních procesů, průmyslové tajemství, autorská práva, bezpečnost osobních údajů, ochrana životního prostředí a dtto zpoplatnit náhled na meteorologická data získat poplatky za užití dat pro zajištění finanční udržitelnosti tvorby a aktualizace dat, pokud tím nebude narušena myšlenka sdílení dat mezi úřady a poplatky budou sníženy na maximum Text směrnice neovlivňuje existenci či vlastnictví autorských práv

Implementace INSPIRE Připravovaná Implementační strategie INSPIRE v ČR: 1.Společně s transpozicí směrnice vznikne implementační plán, který vytýčí cestu, jak splnit do roku 2013 následující cíle: a)fungující trh s geoinformacemi b)právní prostředí vycházející z transpozice směrnice c)informovaná a vzdělaná odborná i laická veřejnost d)založené komunikační kanály mezi producenty a poskytovateli dat a služeb a jejich uživateli e)funkční národní geoportál, přímá návaznost na Evropský geoportál 2.Datové zdroje budou muset implementovat minimálně tyto standardy: a)metadata (konzistentní a prohledávatelná metadata napříč Evropou) b)specifikace dat (budoucí harmonizace dat) c)síťové služby (upload, download, vyhledávání, transformace, prohlížení a vyvolání) d)sdílení dat a služeb (právní a organizační předpisy) e)monitorování a podávání zpráv

Nejbližší kroky v INSPIRE Definice požadovaných datových sad a jejich správců podle Příloh detailní specifikace v implementačních pravidlech Všichni správci dat dle Příloh 1 a 2 musí do roku 2009: vytvořit úplná metadata dle specifikace připravovaného INSPIRE profilu (rozšíření ISO 19115) zpřístupnit svá data pomocí síťových služeb (mapový a e-commerce portál, vlastní nebo sdílet svá data přes MSPVS) Všichni správci dat dle Příloh 1 a 2 musí zajistit totéž do roku Ustanovení národní INSPIRE autority -INSPIRE autorita bude nejspíše MŽP -ČR bude požádána o jmenování zástupce do komitologického výboru CENIA v květnu dokončí socioekonomickou analýzu dopadů INSPIRE jako základ pro transpozici a implementaci INSPIRE v ČR

Budoucnost INSPIRE Další vývoj INSPIRE: V současnosti nejsou plánována žádná další prostorová data mimo oblast životního prostředí; INSPIRE je Komisí i Evropskými agenturami chápán jako zkušební prostředek pro budoucí integraci dalších oblastí – doprava, zemědělství, statistika SEIS: Sdílený evropský informační systém o životním prostředí; „INSPIRE pro tabelární data“ Provázání dat Go4 (DG ENV, EEA, DG JRC, DG ESTAT), vznik rozsáhlých datových center; Obrácený reporting – státy data vystavují dohodnutým způsobem tak, aby k nim měli všichni přístup; Pro rok 2007 se připravuje konvergence WISE (Water Information Systém for Europe) a INSPIRE

Dotazník k implementačním pravidlům INSPIRE metadata do INSPIRE infoday ČZÚ Suchdol na konferenci ISZL (