Moderní počítačové sítě iSCSI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

Senior IT operations manager
SAN architektura, iSCSI a pokročilé techniky zálohování
Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Vypracoval: Jiří Hlaváček
S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
ÚVOD DO POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
PC SÍTĚ I.
Překlad síťových adres - NAT
Databázové systémy Přednáška č. 6 Architektura databázových systémů,
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
IT ESSential I. 8. Networks. 2 Rozdělení sítí  LAN  skupina hosts vzájemně propojených zařízení s jednotnou správou (jednotné řízení bezpečnosti, přístupu,
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
Redudantní datová úložiště a zabezpečení dat
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Návrh počítačové sítě malé firmy
Počítačové sítě Architektura a protokoly
Datová úložiště Zdroj: IBM.
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
Diskové systémy.
Dělení podle topologie
Počítačové sítě základní pojmy
Databázové systémy Architektury DBS.
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
NAS NAS - Network Attached Storage NAS - Network Attached Storage Je to síťové datové úložiště, které bývá nejčastěji použito jako centrální úložiště dat.
Prezentace pro Kraj Vysočina Jan Gregor
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ ADRESA. Identifikace v síti  IP adresa - je jednoznačná identifikace konkrétního zařízení (typicky počítače) v prostředí sítě (Internetu).
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Firewally Network Adress Translation (NAT) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
Počítačové sítě Základní pojmy.
Základy informatiky část 6
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Internet.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
PREZENTUJÍCÍ Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina na podporu systémové výstavby a financování datových úložišť veřejné správy na území kraje Vysočina Petr.
Satelitní systémy Mobilní systémy, PF, JČU. Telefonní (radiové) sítě Telefonní sítě Přepojování okruh Přenos hlasu Datové/IP sítě Přepojování paketů Přenos.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Bezpečnost sítí s IP Michal Horák ČVUT, Praha 1. Bezpečnost sítí s IP Minimalizace zranitelných míst Systémy na detekci útoků  analyzátory  manažeři.
Global network of innovation easyXchange Milan Mydlář Siemens Business Services.
Počítačová síť a internet Radek Pinc
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy přenosových systémů –seznámit se s architekturou.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Bezpečnost dat.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TÉMA: Počítačové systémy
Počítačové sítě.
Prezentace pro Kraj Vysočina David Gottvald
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Moderní počítačové sítě iSCSI Petr Plodík petr@plodik.cz http://cs.felk.cvut.cz/~plodikp/mps/

Storage architektury I. DAS (Direct Attached Storage) NAS (Network Attached Storage) SAN (Storage Area Network) iSCSI (Internet SCSI) http://cs.felk.cvut.cz/~plodikp/mps/

Storage architektury II. http://cs.felk.cvut.cz/~plodikp/mps/

iSCSI Výhody: Použití stávajících síťových rozvodů (TCP/IP) Jednotná technologie Cena Blokový přistup k datům Překlenutí velké vzdálenosti Využívá zkušeností z TCP/IP a SCSI http://cs.felk.cvut.cz/~plodikp/mps/

iSCSI Nevýhody: Výkon, delší doba odezvy Dosud není standardizován (existuje pouze draft) http://cs.felk.cvut.cz/~plodikp/mps/

iSCSI Použití: Konsolidace datových systémů Doplněk ke stávajícím SAN Zálohování Replikace dat (geo clustery) Data recovery http://cs.felk.cvut.cz/~plodikp/mps/

iSCSI Komponenty protokolu iSCSI: Adresace iSCSI zařízení Přenos dat Ošetření chyb Bezpečnost iSCSI http://cs.felk.cvut.cz/~plodikp/mps/

Struktura iSCSI paketu http://cs.felk.cvut.cz/~plodikp/mps/