Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚVOD DO POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚVOD DO POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ"— Transkript prezentace:

1 ÚVOD DO POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ
Mgr. Petr Němec ©2008 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Co je to počítačová síť Soustava vzájemně propojených počítačů a periferií

3 Co je to počítačová síť souhrn služeb poskytovaných navzájem propojenými počítači větší sítě jsou tvořeny soustavou vzájemně propojených menších sítí (rekurzivní metoda) v sítích jsou různé typy zařízení (počítače, PDA, notebooky, mobilní zařízení atd.) sítě jsou vzájemně propojeny (kabelem, bezdrátově)

4 Počítačová síť

5 Protokoly Počítače spolu komunikují prostřednictvím protokolů. Protokol – sada dohod, jak budou spolu zařízení v síti komunikovat (jak velké budou pakety, jak bude vypadat jejich hlavička a tělo atd.). TCP/IP pro komunikaci po internetu HTTP pro přenos HTML dokumentů FTP pro přenos souborů IPX/SPX pro komunikaci po místní síti atd.

6 Sítě podle velikosti velikost sítě posuzujeme podle poměru doby vysílání signálu (tv) k době šíření (ts): LAN lokální, místní síť (tv > ts) MAN metropolitní síť (tv = ts) WAN rozlehlá síť (tv < ts) dnes je často na všech úrovních stejná technologie (Ethernet)

7 Sítě podle velikosti

8 Sítě podle velikosti velikost sítě posuzujeme podle poměru doby vysílání signálu (tv) k době šíření (ts): LAN lokální, místní síť (tv > ts) MAN metropolitní síť (tv = ts) WAN rozlehlá síť (tv < ts) dnes je často na všech úrovních stejná technologie (Ethernet)

9 Sítě LAN Sítě LAN se rozkládají na rozloze řádově stovek metrů (budovy, byty). Jsou charakterizovány homogenností (všechny počítače stejného druhu).

10 Sítě MAN Rozloha sítí MAN odpovídá rozsahu města či regionu.
Jsou složeny z jednotlivých sítí LAN

11 Sítě WAN Sítě WAN pokrývají rozlehlá území (wide – rozlehlý).
Příkladem sítě WAN je např. síť INTERNET

12 Použité zdroje [1] NĚMEC, P.: Počítačové sítě LAN, studijní text na Gymnáziu Jevíčko, [2] ŠORM, M.: Počítačové sítě ve školách I., studijní text pro posluchače ICTK studia na MZLU v Brně, [3] online zdroje obrázků (viz odkazy)


Stáhnout ppt "ÚVOD DO POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google