Název projektu: Zajištění individuální podpory Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.31/02.0001 Pedagogicko psychologická poradna Plzeň, Částkova 78, 326 00 Plzeň Práce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Advertisements

Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
Diagnostika SPU.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Šikana a kyberšikana ve školách – HK 2013 Možnosti práce se šikanou na ZŠ v rámci programu všeobecné primární prevence rizikového chování Mgr. Markéta.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Školní poradenské pracoviště
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
CHCI BÝT JAKO VY ZŠ VELTRUSY Projekt schválený Zastupitelstvem Středočeského kraje v rámci 2. výzvy 2. globálního grantu v oblasti podpory 1.2 Rovné příležitosti.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Odevzdáno 23 dotazníků Struktura posluchačů: - 19 základní školy, 2 střední školy, 2 speciální školy a zařízení - 11 začínajících výchovných poradců -
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
Hotel ATRIUM Otrokovice 25. června 2014 Projekt „Zvyšování kvality základního vzdělávání na území ORP Otrokovice“, reg: č.: CZ.1.07/1.1.00/ , je.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Střední škola železniční, technická a služeb, Šumperk
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Š A B L O N Y II.
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název projektu: Zajištění individuální podpory Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.31/ Pedagogicko psychologická poradna Plzeň, Částkova 78, Plzeň Práce s cílovými skupinami bude zahájena Projekt potrvá do Působnost projektu: 8 škol Plzeňského kraje

Cíle projektu : zkvalitnit organizační zázemí školy a vyučovací metody podporující rovný přístup ve výchovně vzdělávacím procesu zajistit poradenskou podporu a péči intervenčního charakteru pro žáky se socio- kulturním znevýhodněním, s rizikovým chováním či jiným znevýhodněním souvisejícím s výchovně vzdělávacím procesem podpořit naplňování IVP a inkluzi žáků

vytvořit systém podpůrného metodického vedení, poradenství a vzdělávání pedagogů a rodičů výše uvedených žáků vytvořit u žáků pocit důvěry, zájmu, pomoci a podpory ze strany školy vzhledem k jejich obtížím ukázat pedagogům a rodičům žáků efektivní postupy a metody pro práci s nimi a to činností přímo ve škole, třídě či v individuálních sezeních

vytvořit pro ně srozumitelné podmínky (pravidla, koncepci vzdělávání a výchovy, IVP…), podpůrné mechanismy (pravidelná setkání, poradenství, konzultace, krizová intervence) a ukazovat- nabízet možnosti, jak svému „problému“ lépe porozumět, přijmout jej a nakonec zvládnout (cílený nácvik sociálních a komunikačních dovedností, partnerský přístup, motivace osobním postojem) zprostředkovat a zefektivnit systém spolupráce s návaznou sítí (PPP, SVP, NNO, psychiatrie) a institucemi podílejícími se na výchovně vzdělávacím procesu (OSPOD, PMS, PK, MÚ)

Na koho je projekt zaměřen?  žáci ZŠ a SŠ se speciálními vzdělávacími potřebami (SPU, SPCH)  žáci ZŠ a SŠ se socio-kulturním znevýhodněním, s rizikovým chováním či jiným znevýhodněním komplikující výchovně vzdělávací proces  žáci ZŠ a SŠ, kteří jsou ohroženi předčasným odchodem ze vzdělávání  rodiče a rodinní příslušníci žáků se zmíněným znevýhodněním či rizikovým chováním  pedagogové pracující s touto cílovou skupinou žáků a rodičů

Co odborný pracovník ZIP zajišťuje: ŽÁCI Třídní programy na zkvalitnění vztahů, posílení dobrého sociálního klimatu Diagnostika vztahů ve třídě Skupinové intervenční programy Adaptační kurzy Monitoring žáků s SVP

Individuální poradenství, konzultace, zprostředkování informací a kontaktů na specialisty Krizová intervence v obtížných životních situacích Žákovské skupiny umožňující sebepoznání, nácvik sociálních dovedností, sdílení osobních zážitků, zkušeností, pocitů a prožívání nelehkých životních situací

RODIČE rodičovské skupiny vytvoření prostoru pro sdílení zkušeností a vzájemnou podporu rodičů dětí s obdobnými potížemi konzultace a individuální poradenství pro rodiče koordinace odborné pomoci, zprostředkování informací a kontaktů na specialisty, metody práce přednášková činnost

Možná témata: rizikové formy chování a jejich prevence (šikana, kyberšikana, návykové látky, PPP, sebepoškozování, extremismus…) dítě se speciálními vzdělávacími potřebami (SPUCH, autismus, poruchy pozornosti) efektivní výchovné postupy v rodině (výchovné zásady, režim dne, odměny a postihy atd.) domácí příprava, doučování

UČITEL Vzdělávací semináře Kazuistické setkávání Uzavřené pedagogické skupiny – umožňující sebezkušenost, vzdělávání, sdílení Intervize, psychohygienické setkávání Konzultace, metodická podpora a individuální poradenství, náslechy v hodinách Komunikace s rodiči, SVP, OSPOD, PPP, NNO…

DVPP Témata akreditovaných seminářů : Komunikační dovednosti Interaktivní preventivní hry do třídy Kyberšikana Krizový plán – Šikana Co se třídnickou hodinou Další semináře: Komunikační dovednosti II Nestandardizovaná sociometrie – diagnostika skupiny Adaptační kurz I, II Duševní hygiena – Syndrom vyhoření

Další témata: metody a formy výuky (kooperativní vyučování, techniky dramatické výchovy ve výuce, prvky zážitkové pedagogiky, interaktivní hry…) metody a formy práce s žáky s SPU, SPCH aj. práce s problémovým žákem právní povědomí ve školní praxi

ŠKOLA Účast na poradách vedení a pedagogického sboru, výchovných komisích Tvorba a revitalizace systému organizačního přístupu školy = školní řád, nadstandardní výchovná opatření, sankční řád, omlouvání žáků, plnění IVP, MPP Třídnické hodiny Třídní schůzky

Navrhované oblasti spolupráce v rámci projektu ZIP: včasný záchyt žáků s výchovnými problémy a jejich monitoring, mapování sociálního klima ve třídě spolupráce s rodiči problémových žáků (konzultace pracovníka PPP + rodiče), možnost rychlého a včasného řešení problému konzultační činnost pro učitele i on-line (v případě výchovného problému) konzultace pro žáky (dětský důvěrník v náročných životních situacích – úmrtí, rozvod, …)

spolupráce s výchovnou komisí, přítomnost při jednání se SVP, OSPOD podpora začínajících TU při řešení výchovných a vztahových problémů ve třídách (šikana, užívání návykových látek,…) práce s nově vznikajícími třídními kolektivy (šesté a první třídy) práce s dětmi z málo funkčních nebo nefunkčních rodin

Kdy a jak budu fungovat: pracovní den ZIPáka – úterý místnost PPP, 2. patro, pavilon C Konzultační hodiny: 7:00 – 8:00 hodžáci, učitelé 9:40 – 10:00 hod – otevřené dveře pro žáky 14:00 – 15:00 hod - učitelé 16:00 – 17:00 hod – pro rodiče

Děkuji za pozornost a těším se na spolupráci Martina Vlčková odborný pracovník projektu ZIP Tel.: