Horor ve světové literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.15 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní velkých písmen II Typ: DUM - kombinovaný.
Komiks Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VY_32_INOVACE_31-18 Česká próza po r Ladislav Fuks.
Portréty literárních osobností světové literatury
18. století Podle kompozice máme 2 základní typy literárních děl: Díla s nečekaným střídáním událostí bez jakéhokoliv řádu.
Science fiction & fantasy
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 16. července 2012 Název: VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Kdo jsou jeho otcové a matky
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Počátky britského impéria
VY_32_INOVACE_VkZ.8.14-Postižené dítě a jeho okolí název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Člověk a zdraví.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Název Edgar Allan Poe Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
J.R.R. Tolkien Berenika Králíková. John Ronald Reuel Tolkien 1892 – 1973 narodil se v Africe, ale žil v Anglii studoval klasickou angličtinu a literaturu.
Jules Verne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
FANTASTICKÁ LITERATURA
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Autor: Bc. Eva Doležalová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Český naturalismus Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SCI - FI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
3. Pozdně romantické ideály 1. Na sklonku slávy Žít osaměle !... Jaká trýzeň! Stendhal.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
2. Sentimentalismus a preromantismus
Napětí v literatuře.
Horor.
HOROROVÁ LITERATURA 19. století - současnost
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LITERATURA PRO DĚTI_ VĚDECKOFANTASTICKÁ LITERATURA.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Rozbor literární tvorby Howarda Phillipse Lovecrafta Vypracovala Nina Seidlová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DOBRODRUŽNÁ LITERATURA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Opakování učiva ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_2_42
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
VY_32_INOVACE_03_Literatura 19. století Romantismus
Transkript prezentace:

Horor ve světové literatuře Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Český jazyk a literatura Horor ve světové literatuře Autor: Mgr. Eva Svobodová

„Nejstarším a nejsilnějším lidským citem je strach, a nejstarším a nejsilnějším druhem strachu je strach z neznáma.“ H.P. Lovecraft Horror (lat. = „hrůza“) je termín pro umělecké dílo, jehož prvotním cílem je u čtenáře nebo diváka vyvolat děs. Hororové příběhy provázejí lidstvo od počátku, ale žánr vzniká v 18.stol. v Anglii v souvislosti se zájmem o středověk. Tzv. gotický román je spletitý dobrodružný příběh s typickými motivy (tajemné hrady se skrytým a nebezpečným podzemím, oběť vězněná v tajných místnostech, domnělý nebožtík ožívá, loupežníci, nadpřirozené úkazy, šílenci, zločiny v klášterech): Ann Radcliffová (1764 – 1823): Sicilský román, Záhady Udolfa Matthew Gregory Lewis ( 1775 – 1815): Mnich Horace Walpole ( 1717 – 1797) : Otrantský zámek Clara Reevová ( 1729 – 1807) : Starý anglický baron

Německý romantik E. T. A. Hoffmann (1776 – 1822) do svých povídek vnesl znepokojivé poznání, že hrůzu lze nalézt blízko, v dobře známém měšťanském prostředí (pohádka Louskáček a Myší král, povídky Pískař, Slečna ze Scudéry, Rytíř Gluck). Další německý romantik Wilhelm Hauff (1802 – 1827) je autorem dvou souborů pohádek s rámcovou kompozicí, odehrávajících se v Orientu, Karavana a Alexandrijský šejk a jeho otroci, mezi nimiž najdeme i hororový Příběh o strašidelné lodi nebo Povídku o uťaté ruce. Američan E. A. Poe (1809 – 1849) je klasikem a zakladatelem hororu, jak ho známe dnes. Přinesl motivy zaživa pohřbeného, šílencovy choré mysli a pomsty a dokázal budovat atmosféru rostoucího děsu pouhými náznaky (povídky Předčasný pohřeb, Sud vína amontilladského, Zánik domu Usherů, Berenice, Skokan, Zrádné srdce).

Ir Joseph Sheridan Le Fanu (1814 – 1873) byl současníky pokládán za největšího autora strašidelné prózy. Vydal romány Dům u hřbitova a Strýc Silas /č. Hodina smrti/ o pokřivených mezilidských vztazích vedoucích až k vraždě a sbírku povídek V temném zrcadle /č. Zelený děs/ s nejslavnější upírskou a lesbickou prózou Carmilla. Ir Bram Stoker (1847 – 1912) je autorem slavného románu z roku 1897 Dracula, jímž už provždy učinil vlastí upírů Transylvánii. /Je však třeba poznamenat, že vůbec první upírská povídka Upír Williama Polidoriho vznikla už 1819 a její hrdina lord Ruthven je zmiňován třeba v Dumasově Monte Christovi./ Cf. Murnauův film Nosferatu z r. 1922. Angličanka Mary Shelleyová (1797 – 1851) je autorkou hororového vědeckofantastického románu Frankenstein. Cf. stejnojmenný film z r. 1931 s Borisem Karloffem. Angličan R. L. Stevenson (1850 – 1894) mj. napsal novelu Podivný případ dr. Jekylla a pana Hyda, která symbolicky řeší téma dobra a zla v člověku, ale může být čtena i jako hrůzný příběh.

Američan Ambrose Bierce (1842 – 1913) byl inspirován zčásti Poem, zčásti vlastními zážitky vojáka Severu v občanské válce ve sbírkách povídek Pavučiny z prázdné lebky a Uprostřed života. Klenotem hororu je krátká povídka Jedné letní noci. Američan Howard Phillips Lovecraft (1890 – 1937) spojil horor s kosmem a stvořil kultovní mýtus Cthulhu, stojící v pozadí všech příběhů. Sbírky těchto povídek se jmenují V horách šílenství, Hrůza v Dunwichi a jiné příběhy, Barva z vesmíru; kromě toho psal oceňované klasické horory (Krysy ve zdech, Hrůzný stařec). Angličanka Daphne du Maurier (1907 – 1989) vytvořila řadu tajuplných a děsivých románů (Rebecca, Hospoda Jamajka) i sbírku hororových povídek Jabloň a jiné povídky, z níž pochází povídka Ptáci, známá i z Hitchcockova filmu. Američan Henry Kuttner (1914 – 1958) je oceňovaný povídkář, věnoval se jak sci-fi, tak hororu, např. Maškaráda, Byl to démon, Hřbitovní krysy.

Američan Ray Bradbury (1920 – 2012) je klasikem science fiction, ale věnoval se i hororu, např. ve sbírkách Říjnová země, Temný karneval. Nezapomenutelné jsou povídky Malý vrah, Zástup, Říjnová hra nebo kapitola, kterou A. Hitchcock vyňal z Bradburyho Pampeliškového vína, dal jí název Celé město spí a vřadil ji do svých Strašidel na dobrou noc. Američan Ira Levin (1929 – 2007) vytváří texty, jež lze číst buď jako klasický horor, nebo záznam pokračující obsese a duševní choroby hrdinky – Rosemary má děťátko, Stepfordské paničky. Nejznámější současný autor hororů je Američan Stephen King (1947), jenž vsadil na akčnost a bezesporu umí vyprávět; např. romány To, Carrie, Řbitov zvířátek, Osvícení, Prokletí Salemu, Cujo aj. Motivy hororové povídky : Motiv strašidelného domu (R. E. Howard: Holubi z pekel, E. Bulwer-Lytton: Strašidelný dům, W. Collins : Cestovatelovo vyprávění o děsivě podivné posteli) Motiv hrůzného zvířete ( F. Marryat: Vlkodlak, Saki: Sredni Vaštar, D. du Maurier: Ptáci, D. Grant: Netopýři)

3. Motiv osudového setkání s šílencem ( R. Dahl: Domácí, A 3. Motiv osudového setkání s šílencem ( R. Dahl: Domácí, A. White: Nikdy nemluv s cizími muži, E.A.Poe: Zrádné srdce) 4. Motiv hrůzné vraždy (R. Matheson: Noemovy děti, I. Bunin: Hrozná povídka, P. Smithová: Lidé odvedle, M. Millarová: Železná brána) 5. Motiv proměny světa v nepřátelský a cizí svět (Sh. Jacksonová: Letní hosté, B. Lumley: Cesta domů, H. Walpole: Stříbrná maska) 6. Motiv setkání s nebezpečnou nadpřirozenou bytostí (G. de Maupassant: Horla, T.H.White: Troll, N.V.Gogol: Vij) 7. Motiv promyšlené pomsty (M. Crawford: Vřeštící lebka, E.A.Poe: Skokan, A.C.Doyle: Případ lady Sannoxové) 8. Motiv osudu, do něhož nelze beztrestně zasáhnout (W.W. Jacobs: Opičí tlapka, R.L.Stevenson : Skřítek v láhvi, Ray Russell: Klícka) 9. Motiv prostého setkání s nadpřirozenem ( R. Aickman: Čekárna, Ch. Dickens: Hlídač, D. Defoe: Příběh o zjevení ducha paní Vealové) 10. Motiv snu, halucinací, nejednoznačného vyznění (H. James: Utažení šroubu, E. Whartonová: Uhranutý)

Použité zdroje Strašidla,duchové & spol., ed. Ondřej Müller, Albatros 2001, ISBN 80-00-00990-0 Upíři, démoni & spol., ed. Ondřej Müller, Albatros Plus 2010, ISBN 978-80-259-0066-6 Přízraky, zázraky & spol., ed. Ondřej Müller, Albatros 2007, ISBN 978-80-00-01938-3 Stráž u mrtvého a jiné hrůzostrašné povídky, ed. Marie Švestková, Mladá fronta – Máj, Praha 1969 Strašidlá na dobrú noc, ed. Alfred Hitchcock, Slovenský spisovateľ 1968, ISBN 13-72-064-68 Strašidlá najstrašnejšie, ed. Alfred Hitchcock, Slovenský spisovateľ 1970, ISBN 13-72-041-70 Moje najmilšie strašidlá, ed. Alfred Hitchcock, Slovenský spisovateľ 1969, ISBN 13-72-070-69 Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.