14_Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Euklidovy věty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V PRAVOÚHLÉM TROJÚHELNÍKU
Advertisements

POZNÁMKY ve formátu PDF
Planimetrie Mgr. Alena Tichá.
Pythagorova věta – slovní úlohy
POZNÁMKY ve formátu PDF
Goniometrické funkce Sinus ostrého úhlu
TRIGONOMETRIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Goniometrické funkce Řešení pravoúhlého trojúhelníku
Trojúhelník – II.část Mgr. Dalibor Kudela
EUKLIDOVY VĚTY A PYTHAGOROVA VĚTA
20_Obvody a obsahy rovinných obrazců -kružnice, kruh
11_Podobná zobrazení II Užití podobnosti
10_Podobná zobrazení V geometrii o dvou útvarech říkáme, že jsou podobné, pokud je druhý z nich v určitém měřítku zmenšeným nebo zvětšeným obrazem prvého.
12_ Shodná a podobná zobrazení - pracovní list
Matematika Vytvořila: Ing. Silva Foltýnová Pravoúhlý trojúhelník - opakování DUM číslo: 11 Pravoúhlý trojúhelník - opakování.
Pythagorova věta užití v prostoru
TRIGONOMETRIE OBECNÉHO TROJÚHELNÍKU
a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a
17_Řešení pravoúhlého trojúhelníka - pracovní list
Trojúhelník Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
16_ Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Úlohy z praxe
Řešený příklad č. 1 7_Konstrukční úlohy
Pravoúhlý trojúhelník
Postup konstrukce: 1) AB 2) k; k (A, r), r > |AB|/2 3) l;l(B, r)l
60. 1 Goniometrické funkce a jejich vlastnosti III.
VY_42_INOVACE_113_SHODNOST GEOMETRICKÝCH ÚTVARŮ
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK
Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším.
6_Geometrické obrazce Mnohoúhelník Lomená čára: Uzavřená lomená čára:
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
2_Rozdělení úhlů podle polohy
9_Shodná zobrazení II Posunutí v rovině je přímá shodnost, které každému bodu X roviny přiřazuje obraz X´ tak, že platí XX = s, kde s je daný vektor.
VY_42_INOVACE_109_PYTHAGOROVA VĚTA Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika Anotace.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Pythagorova věta autor.
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
Název školy Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb, Dlouhá 6, Litoměřice AutorMgr. Milena Procházková PředmětMatematika Tematický celekKomplexní.
Goniometrické funkce Kotangens ostrého úhlu
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
PLANIMETRIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor: Mgr. Renata Čermáková.
Výuková sada – Matematika, DUM č.01
Pythagorova věta.
V PRAVOÚHLÉM TROJÚHELNÍKU
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
1 GONIOMETRICKÉ FUNKCE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
Goniometrické funkce Sinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Matematika Kulová úseč a vrchlík. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
8. ročník THALETOVA KRUŽNICE. ZÁKLADNÍ POJMY: k je kružnice sestrojená nad průměrem AB Úsečka AB je průměr kružnice k Bod S je střed kružnice k Bod S.
VY_32_INOVACE_AGEO_07 Analytická geometrie Kružnice.
PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
Pythagorova věta - příklady
Název: VY_32_INOVACE_MA_8A_12I Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Holečková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku
Pravoúhlý trojúhelník, Pythagorova věta, přepona, odvěsna
COSINUS OSTRÉHO ÚHLU PRAVOÚHLÉHO TROJÚHELNÍKU
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
Goniometrické funkce v pravoúhlém trojúhelníku
EUKLIDOVA VĚTA O VÝŠCE:
Trojúhelník 1 trojúhelník ABC určují tři různé body A, B, C, které neleží v přímce.
Transkript prezentace:

14_Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Euklidovy věty V pravoúhlém trojúhelníku platí i další vztahy pro velikosti stran: Výška vc (dále pouze v) rozdělí pravoúhlý trojúhelník ABC na dva další trojúhelníky. Bod P rozdělil přeponu C na cb a ca. Dále platí α + β + 90°→ α = 90° - β → všechny tři nakreslené trojúhelníky jsou si podobné: ∆ ABC ∆ CBP ∆ ACP kratší odvěsna delší odvěsna Euklidova věta o výšce přepona Euklidova věta o odvěsně

přepona delší odvěsna Euklidova věta o odvěsně Euklidova věta o výšce Euklidova věta o odvěsně ● Obsah čtverce sestrojeného nad výškou pravoúhlého trojúhelníka se rovná obsahu obdélníku sestrojeného z obou úseků přepony. ● Obsah čtverce sestrojeného nad odvěsnou pravoúhlého trojúhelníka se rovná obsahu obdélníka sestrojeného z přepony a úseku odvěsně přilehlého.

Řešený příklad 1. Vypočítej zbývající prvky (a, b, cb, v, α, β) v pravoúhlém trojúhelníku ABC (γ = 90°), je-li dáno: c = 10, cb = 6. b = c . c = 10 . 6 = 60 = 2 15 c = ca + cb → ca = c – cb = 10 – 6 = 4 a = c . ca = 10. (10 – 6) = 40 = 2 10 v = ca . cb = 4 . 6 = 24 = 2 6 sin α = sin β = Stranu a lze vypočítat i Pythagorovou větou. Správnost výsledků můžeme překontrolovat: Α + β + γ = 39°14´ + 50°46´ + 90° = 180° c2 = a2 + b2 102 = (2 10 ) 2 + (2 15) 2 100 = 4 . 10 + 4 . 15 100 = 100

Řešený příklad 2. Řešený příklad 3. Pythagorova věta: c2 = a2 + b2 Dosadíme: a2 = ca . c, b2 = cb . c c2 = ca . c + cb . C c2 = c (ca + cb ) c2 = c. c = c2

Úloha 1. V pravoúhlém trojúhelníku ABC jsou délky odvěsen a = 3,6 cm, b = 5,2 cm. Vypočtete a) délky úseků přepony b) výšku k přeponě c Úloha 2. Úseky přepony pravoúhlého trojúhelníku mají délky: ca = 2 cm, cb = 8 cm. Určete výšku trojúhelníku a délky odvěsen. Úloha 3. V pravoúhlém trojúhelníku ABC s pravým úhlem při vrcholu C je dán úhel β = 65 ° a délka úseku přepony ca = 10 cm. Vypočtěte : a) poloměr kružnice vepsané b) poloměr kružnice opsané Úloha 4. V pravoúhlém trojúhelníku ABC s pravým úhlem při vrcholu C je dán úhel α = 48 ° a úsek přepony ca = 15 cm. Vypočítejte výšku trojúhelníku ke straně c a těžnici vedenou vrcholem C.

Zdroje: J. POLÁK. Přehled středoškolské matematiky. Státní pedagogické nakladatelství: Praha. 1972 J. Kováčik, I. Schulzová. Řešené příklady z matematiky pro základní školy a osmiletá gymnazia. Praha: ASPI, 2008 J. Petáková. Matematika příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy.Prometheus: Praha. 1996 Z. Vošický. Matematika v kostce. Praha: Fragment, 2007 M. Krynický. realisticky.cz [online], Dostupný na http://www.realisticky.cz/ucebnice.php?id=2 M. Palková a spol.. Průvodce matematikou II. Brno: Didaktis., 2009 J. Doležal. Základy geometrie. [online], Dostupný na http://mdg.vsb.cz/jdolezal/StudOpory/ZakladyGeometrie/Planimetrie/Planimetrie.html J. Drahovzalová. Shodná zobrazení.[online], Dostupný na http/clanky.rvp.cz/clanek/c/G/1744/shodna-zobrazeni.html/ M. Hudcová, L. Kubičíková: Sbírka úloh z matematiky pro SOU a SOŠ. Prometheus: Praha. 2009