Kulturní vzorce na příkladu ekonomických struktur vlastnické vztahy v období pozdní normalizace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SPOLEČENSKÁ ODPOVĚDNOST FIREM JAKO OBJEKT ZÁJMU VĚDY.
Advertisements

Socioekonomická geografie
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Mezinárodní dimenze managementu Komparativní management
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
Textová média v DV AR 2013/2014.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
UČEBNÍ ÚLOHY Je to široká škála všech učebních zadání a to od nejjednodušších úkolů, vyžadujících pouhou pamětní reprodukci poznatků, až po složité úkoly,
Média: nástroj vládnoucí třídy
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Činnost veřejné správy
Český normalizační institut Czech Standards Institute Seminář Řízení kvality a bezpečnosti informačních systémů v souvislostech mezinárodního akreditačního.
1 ASSESSMENT CENTRE PROGRAMY Přístupy, zkušenosti - co se osvědčuje? Cílem této krátké prezentace není vyčerpávajícím způsobem (pro všechny) pojednat o.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
Teoretické přístupy ke studiu urbanizace
Sociologické obrazy pozdně normalizační společnosti a transformace Alternativní tematizace transformačních změn.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cvičení - Úvod do studia ekonomické teorie
Varianty interpretace pádu komunismu. Zdroj atraktivních pohledů na pád komunismu Pokládání základních srovnávacích otázek (výběr) Propojení se staršími.
Management a rozvoj obcí
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Diskuse pořádaná časopisem Marathon
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Ing. Martin Jahn, MBA – místopředseda vlády pro ekonomiku (Úřad vlády, nábřeží Eduarda Beneše 4, Praha1)12. dubna Strategie Hospodářského Růstu inovace.
Seminář 1. Předmět ekonomie
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Návrh předmětu a jeho inovací Obchodní podnikání PhDr.Iveta Šimberová, Ph.D.
1 Průběh implementace IS Přehled jednotlivých etap.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
1 Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Martin Šimon Teoretické přístupy ke studiu urbanizace.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Mikroekonomie I Rozdělování důchodů a bohatství
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Sociální role Sociální pozice Sociální mobilita
Základní pojmy v automatizační technice
Pojetí sociálněvědního výzkumu
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Ekonomie, makro a mikroekonomie Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou realitou zvanou ekonomika. Ekonomie je věda, která se zabývá společenskou.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
1 7a. Přístupy k transformaci CPE 1.Úkoly transformace 2.Makroekonomická rizika (náklady) transformace 3.Klíčové otázky strategie transformace 4.Morální.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
POJEM A VÝVOJ MANAGEMENTU
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
6. Normativní a empirická pedagogika sportu a jejich význam
Název projektu: ICT ve výuce
Zpracovala: P. Dillingerová SŠ KNIH, o. p. s.
Ekonomika malých a středních podniků
Základy demografie Přednáška 1.
Transkript prezentace:

Kulturní vzorce na příkladu ekonomických struktur vlastnické vztahy v období pozdní normalizace

mikroskopický pohled jako východisko ke kritické diskusi Proč vlastně tematizovat rok 1989 Jak tematizovat rok možnost: Filozofický (etický) přístup 2. možnost: demytizace Jednou z možností je popis ekonomické reality pozdní normalizace – Ve srovnání s obrazem, jaký o sobě normalizace vytvářela – Ve srovnání s obrazem, který dominoval v 90. letech

Iluze o normalizační ekonomice iluze "dobře promazaného plánovacího stroje„ – Realita odlišná: nekoordinovanost dílčích plánů jednotlivých sektorů – „Plánovací hry“: podniky falšují své výsledky → dvojí efekt (zvyšuje jejich benefity // snižuje jejich přehled o partnerech) – Racionalita jiného typu (nikoli vydělat, ale splnit plán) Absolutizace formálních procesů a struktur – Ekonomové posuzují ekonomický výkon především podle oficiálních pramenů a nereflektují tyto její neinstitucionalizované podoby

institucionální pohled Lubomír Mlčoch: Úvahy o české ekonomické transformaci, Vyšehrad, Praha 2000 Nutnost vykládat ekonomické změny /struktury v souvislostech sociálních, společenských, kulturních Odmítnutí striktně „technicistního“ postupu klasické ekonomie

Rekonstrukce vlastnických vztahů Uzurpace vlastnických práv socialistickými manažery Jejich snaha formalizovat své postavení Odmítnutí nevyhovujícího systému a připravenost ke změně

Možnosti didaktického využití Přesahy do ZSV: ekonomie Vysvětlení základních pojmů a schémat Problematizace základních schémat Naznačení základních problémů transformace