ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Hodnotová orientace svobodné generace
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
a víceúrovňové vládnutí
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Charakter, sexualita a zodpovědnost MUDr. Marcela Rozehnalová, CEVAP
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
Občanská výchova Milan Šimek
Škola pro udržitelný život 2010 Jiří Kulich, Lucie Munzarová, Z.E. Veselá, Michal Veselý.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Udržitelný rozvoj.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace koordinátorka MA21 Iva Hájková
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Udržitelný rozvoj Blažena Hušková
Registrační číslo projektu
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Hodnotový rámec veřejné politiky Veřejné politiky VSFS.
Výtvarné setkání v MŠ II.
Ekonomické dělení států světa
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Společenská odpovědnost organizací
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
Krajina a životní prostředí
1 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. 2 Lidské ŽP je potřeba chránit: a)protože má globální charakter a jsme za něj zodpovědní b)staráme se většinou až o poškozené ŽP.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Horizontální priority = oblasti, které musí zohledňovat každý projekt předkládaný k podpoře ze strukturálních fondů Evasco s.r.o. Rumunská 1 CZ
Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie.
Životní prostředí Petr Machala.
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Charakter Pavel Šuranský.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Ekologické problémy Petr Machala.
Globální problémy.
Válečné konflikty I. Petr Machala.
Životní prostředí a chemie
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
YMCA Young Men´s Christian Association Křesťanské sdružení mladých mužů.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Je předcházení vzniku odpadů slučitelné s kapitalistickým ekonomickým systémem? RNDr. Oldřich Syrovátka, CSc. Katedra společenských věd Fakulty managementu.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Lucie Imrová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02B_24_Environmentalismus TEMA:Člověk a společnost.
Problémy návratu k přírodě Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Ekonomika – základní pojmy.
4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik.
Společensky odpovědné podnikání
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY EKOLOGIE ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY

„Svět okolo nás je plný nádherných přírodních jevů, nad kterými žasne rozum a srdce pookřeje – pokud je dokážeme vidět. ( A Einstein)

Didaktické cíle Rozvíjet vnímaní přírody. 2. Učit se jednat s vědomím, že všechno živé na Zemi je závislé na činnosti lidí. 3. Rozvíjet úctu k životu ve všech jeho formách.

Strategie trvale udržitelného rozvoje (konference OSN o životním prostředí a rozvoji – Rio de Janeiro, 1992) způsob rozvoje lidské společnosti, který uvádí v soulad hospodářský a společenský pokrok s plnohodnotným zachováním životního prostředí hlavní cíl TUR - zachování životního prostředí dalším generacím v co nejméně pozměněné podobě. Hledání ekologické rovnováhy tj. harmonie mezi člověkem a přírodou a společností a jejím prostředím, která by zaručovala zdravý rozvoj lidské společnosti. Pokud má lidstvo přežít, musí se částečně uskromnit.

Nepřijatelné chování (nemorální) Vyhubení živočišných či rostlinných druhů Čerpat přírodní zdroje takovým tempem, že se v dohledné době vyčerpají Používat technologie, které znečišťují ovzduší, vodu, půdu Neúměrný růst spotřeby energie Vytvářet zdroje ohrožení ( jaderná energie?)

Etické postoje a ekologie (Josef Vavroušek) 1. Vztah člověka k přírodě Kořistnický vztah k přírodě x Vědomí sounáležitosti s přírodou 2. Vztah lidského individua ke společnosti Extrémní přístup-individualismus, soutěživost nebo kolektivismus x vyvážený důraz na jednotlivce a kolektiv 3. Vztah k toku času a smyslu dějin Idea kvantitativního růstu x důraz na kvalitativní rozvoj 4. Vztah ke smyslu vlastního života Konzumní způsob života x kvalita života, uvědomělá skromnost

5. Vztah ke svobodě a k odpovědnosti 6. Vztah k úrovni našeho poznání Důraz na lidská práva a svobody x respektování zodpovědnosti 6. Vztah k úrovni našeho poznání „pýcha rozumu“ x opatrnost při všech zásazích do přírody a společnosti 7. Vztah k vlastnímu životu Oslabení pudu sebezáchovy x jeho obnovení 8. Vztah k budoucím generacím Krátkodobé zájmy x respektování dlouhodobých důsledků lidské činnosti 9. Vztah k odlišným názorům a jiným civilizacím Netolerance k jiným x tolerance 10. Vztah k věcem společným Rezignace na spolurozhodování o společných věcech x rozvoj paticipativní demokracie

Dobrovolná skromnost = výběrová náročnost Duane Elgin uvádí tři druhy argumentů pro dobrovolnou skromnost Morální - ten, jehož štěstí záleží na tom, aby měl víc, nikdy nemůže mít dost Sociální - závratnému stupňování rozdílu mezi nadbytkem a bídou Ekologický - konzumní zásada, že vzestup spotřeby řeší všechny problémy - má katastrofické ekologické následky.

Antoine de Saint-Exupéry: „Nedědíme Zemi po našich předcích, nýbrž si ji vypůjčujeme od našich dětí.”

Chválím Tě, Země má

ZÁVĚREČNÉ ZAMYŠLENÍ „Je možné, že zlo je nutné a že nakonec zvítězí, ale jednej tak, aby nezvítězilo skrze tebe a s tvojí pomocí.“ (A.Solženicyn)