Novák P., Liška V.,*Maňasová M.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčba křečových žil metodou ASVAL
Advertisements

Léčba karcinomu štítné žlázy u pacienta v chronickém dialyzačním programu a monitorování hladiny TSH po aplikaci Thyrogenu. Lenka Kristenová Pavel Širůček.
Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Less nefrektomie Marek Schmidt
Nádorová onemocnění jícnu,žaludku a tenkého střeva, NETs
Mezioborová spolupráce v pneumoonkologii
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Tenké střevo - vrstvy střevní stěny
Nádory jícnu Esophageální karcinom: Adenokarcinom (oblast distálního jícnu) Spinoceluární karcinom (oblast horních 2/3 jícnu) Pohlaví: výskyt 7x více.
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
Recidivující karcinom tračníku
Stěna střevní v UZ obraze – diff. dg. zesílené střevní stěny
KARCINOM PRSU PO ESTETICKÉ OPERACI
porovnání výsledků CTA srdce a perfúzní scintigrafie myokardu
Azat Chamzin UK FN Brno, LF MU Brno
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Nádory štítné žlázy Václav Štadlman.
CO PŘINESLO POSLEDNÍ DESETILETÍ V DIAGNOSTICE A LÉČBĚ KARCINOMU PRSU?
Turnovský P., Šiller J. Chirurgická klinika Pardubice
LAPAROSKOPICKÁ RETROPERITONEÁLNÍ LYMFADENEKTOMIE
Avastin v klinické praxi: kazuistiky
….. Z NOVÝCH METOD CT VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE
Nádory ledvin.
Léčebné strategie u kolorektálního karcinomu
NOTES – budoucnost chirurgie nebo slepá cesta?
Radioterapie, hormonální terapie nebo operace u karcinomu prostaty?
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Resekční výkony u tumorů pankreatu
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
Kolorektální karcinom včera, dnes a zítra co měnit a dělat „už zítra“
Možnosti ovlivnění regenerace jaterního parenchymu v souvislosti s plánovaným  rozsáhlým chirurgickým výkonem – experiment na velkém zvířeti Václav Liška1,
Radioterapie karcinomu prostaty
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
RFA plicních tumorů ČRK 2010
Nádory žaludku Výuka IV ročník 2012 DEGHAS.
Kolorektální karcinom
Poranění cév u sportovních úrazů
Akutní purulentní mediastinitis – optimální diagnostická a léčebná opatření na chirurgické klinice FN v Plzni Klečka J. 1, Vodička J. 1,Špidlen.
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Kazuistika č. 3 pro ÚPF Námět: V. Danzig, II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK.
Implementace doporučeného postupu ESMO 2014 do klinické praxe
Kolorektální karcinom ve stáří
Principy péče o onkologického pacienta
M. Kinštová Thomayerova nemocnice, Praha. Část radiologie zabývající se invazivními výkony při navigaci zobrazovací metodou Vaskulární výkony Nevaskulární.
Případ jedné plicní embolie diferenciální diagnóza dušnosti – kazuistika Eva Kociánová, Martin Hutyra, Jan Přeček, Miloš Táborský I. interní klinika -
Vlasák P., Bouda J., Presl J., Kosťun J., Dolejš M., Novotný Z. – GPK FN Plzeň, OPCH FN Plzeň.
Cévní nitrobřišní katastrofy – AKUTNÍ VISCERÁLNÍ ISCHÉMIE na chirurgické klinice FN Plzeň v létech Kuntscher V., Kural T., Třeška V., Chvojka.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Robotické centrum Vysočina Roboticky asistované operace recta od roku 2007 Provedeno 111 operací da Vinci LAR87 da Vinci APR 24 Stp. CHTRT.
Periampulární gangliocytický paraganliom Nemocnice Vsetín, chirurgické oddělení Jaroslav Sankot.
Laparoskopická levostranná lobektomie Operační technika Hlavsa J., Kysela P., Kala Z. et. Al. Chirurgická klinika FN Brno Bohunice LFMU.
Kasuistika T.Nebeský, FN Brno Bohunice. Anamnéza  25 letá žena  kuřačka  asi rok pozoruje zatvrdlinu v oblasti levé tváře za úhlem mandibuly Klinika.
M ALIGNÍ MELANOM NOSU A VDN M.Svoboda, J.Fiedler ORL oddělení, NCH oddělení Nemocnice České Budějovice a.s.
Chirurgická klinika 2. LF UK a ÚVN Roboticky asistovaná abdominální chirurgie Langer D, Ryska M 10 let roboticky asistované chirurgie v ČR, PSP ČR
Laparoskopické řešení ložiska ve slezině u pacienta po perkutánní gastrostomii Vladimír Procházka Chirurgická klinika FN a LF MU Brno Bohunice.
Multimodální léčba jaterních metastáz kolorektálního karcinomu
Možné a nemožné v léčbě mRCC - kazuistika
Má pacient Crohnovu chorobu?
Onkologie Jitka Pokorná.
v onko-urologii Využití radiofarmak v diagnostice a léčbě
CT jater – proč všem dělat CT?
Kolorektální karcinom u mladých nemocných
Šafránek J Chirurgická klinika FN Plzeň přednosta: prof. MUDr. Vladislav Třeška DrSc.
MUDr. Hana Petrášová Radiologická klinika FN Brno a LF MU
Kazuistika – 42 letý muž, nekuřák, těžká forma penetrující formy Crohnovy choroby kolon, komplikovaná rectovesikální píštělí a abscesy v oblasti pánevního.
Kazuistiky léčby mRCC úspěch a neúspěch
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Žena, nar
Mimostřevní projev IBD?
Transkript prezentace:

Novák P., Liška V.,*Maňasová M. Problematika opakovaných radikálních výkonů pro lokální recidivu kolorektálního karcinomu - kazuistika. Novák P., Liška V.,*Maňasová M. Chirurgická klinika FN Plzeň-Lochotín, přednosta: prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc *Klinika zobrazovacích metod FN Plzeň-Lochotín, přednosta: doc. MUDr. Boris Kreuzberg Večer Chirurgické kliniky FN v Plzni dne 21.4.2010

Úvod Incidence kolorektálního karcinomu je vysoká, 1. místo v ČR, 1. místo na světě Úspěšnost léčby je daná stádiem onemocnění. Průměrné pětileté přežívání je kolem 41% Výsledky léčby jsou průměrné. Recidiva až 30% do 5 let od operace.

Kazuistika 32-letý jinak zdravý muž Pozitivní RA (otec zemřel na střevní malignitu). Akutně operován na spádovém chir. pracovišti pro gangrenózní appendicitidu, potvrzeno histologicky. Za ½ roku operován na stejném pracovišti pro ileózní stav. Příčinou byl fibrózní pruh směřující k rezistenci v oblasti céka. Přerušení pruhu s ileocékální resekcí.

Datum potvrzení malignity Histologicky popsán tubulární hlenotvorný karcinom prorůstající do serózy TNM klasifikace – T3N0M0 Následovalo během 5 měsíců 6 cyklů chemoterapie (Leucovorin + Fluorouracil) Po ukončení léčby nemocný bez potíží, vrátil se do normálního života. Po roce kolonoskopie s nálezem tumoru rekta a susp.recidivy v místě spojky.

CT nález – 12. měsíc

Peroperační nález – 12. měsíc infiltrát v oblasti pravého tračníku a terminálního ilea, který prorůstal laterálně vpravo do stěny břišní a pravé zevní pánevní tepny a pravého ureteru. Susp. implantační metastázy na pouzdře pravé ledviny Susp.metastáza v malém omentu Tumor rekta v úrovni peritoneální řasy

Operační výkon Radikální excize infiltrátu ze stěny břišní Resekce infiltrované zevní pánevní tepny s náhradou žilním štěpem Pravostranná nefrektomie s excizí ureteru Koloproktektomie s ileoanální anastomozou J-pouchem a protektivní axiální ileostomie. 22. den po operaci zrušení ileostomie

Histologický nález Tumor rekta – hůře diferencovaný tubulární adenokarcinom, který infiltrativně prorůstal celou stěnou až na serózní povrch Infiltrát v oblasti céka tvořen metastázou totožného adenokarcinomu, nešlo vyloučit duplicitní vznik tumoru, jelikož tumor vyrůstal až na sliznici tlustého střeva Polypovitý útvar z terminálního ilea byl tvořen totožným tubulárním adenokarcinomem, nejspíše se jednalo o metastázu. Ledvina – výrazně hydronefroticky změněná s obrazem chronické tubulointersticiální nefritidy Vyšetřeno celkově 30 lymfatických uzlin, bez maligní infiltrace TNM klasifikace T4N0M1

Pooperační průběh Bez komplikací Nemocný propuštěn 28. den po operaci Během několika týdnů se upravila pasáž Následovalo 6 sérií chemoterapie během 4 měsíců. 5. měs. po operaci PET/CT vyšetření bez nálezu malignity. Návrat do normálního života, do zaměstnání, fyzicky aktivní.

PET/CT – 17. měsíc

17.- 22. měsíc 10 měsíců od resekce zjištěna elevace onkomarkerů Provedeno nové PET/CT /interval 5 měsíců/ Popsána vysoce akumulující ložiska (vnitřní plocha acetabula, ve stěně břišní, v retroperitoneu před massa lateralis, v parakolické oblasti vpravo – celkově 5 ložisek)

PET/CT – 22. měsíc

Operace - 24. měsíc 11 měsíců od koloproktektomie, 2 roky od prvního zjištění malignity. Excize popisovaných ložisek, klínovitá resekce TK a defekt po větší resekci stěny břišní s meta řešen překrytím prolenovou síťkou. Histologie: 6 částek tkání infiltrovaných adenokarcinomem s výraznou hlenotvorbou Pooperační průběh klidný, 8. den dimise 8 sérií chemoterapie v režimu Folfox v kombinaci s biologickou léčbou Avastinem – ukončena 4 měsíce od propuštění

PET/CT - 32. měsíc

Operace - 32. měsíc Operace: odstraněno 5 metastáz z oblasti malé pánve a obturatorního kanálu vpravo, resekce vnitřní pánevní tepny vlevo, 4x klínovitá resekce tenkých kliček. Histologie: popsána infiltrace implantačními metastázami adenokarcinomu Zahájena radioterapie

33. – 42. měsíc V průběhu radioterapie poruchy pasáže Podáno pouze 22,5 Gy Postižení a stenóza levého ureteru s hydronefrózou, která řešena nefrostomií a posléze zavedením ureterálního stentu. Zhoršování stavu, provedeno CT vyšetření,které prokázalo rozsáhlou generalizaci Konzervativní postup, úmrtí na malnutrici, kachexii, sepsi. Úmrtí po 3,3 roce od prvního zjištění malignity

CT vyšetření – 39. měsíc

Diskuze Lokální nitrobřišní a retroperitoneální recidiva je uváděna v rozmezí 2,6-32% v prvních 3 letech a 22-48% v 5-letém intervalu. Výsledky skupiny bez další léčby jsou tristní, blížící se nule, medián přežití je přibližně 13 měsíců. V případě léčby je přežívání uváděno mezi 4 - 39% Velké procentuální rozmezí je způsobeno srovnáváním heterogenních skupin, zaváděním nových postupů, algoritmů dispenzarizace a léčby, nová chemoterapeutiky,…

Diskuze Procento výskytu recidivy se významně zmenšuje v případě adjuvantní onkologické léčby. Důsledná dispenzarizace přispívá k časnému odhalení recidivy a tím zlepšuje možnost její operability ( klasické onkomarkery, molekulárně biologické a imunohistochemické parametry, především K-ras a exprese receptoru epidermálního růstového faktoru ) Výhodou je provádění PET/CT, u kterého je senzitivita průkazu nitrobřišních metastáz uváděna mezi 86-88%

Závěr Většina současných domácích a zahraničních autorů se přiklání k aktivní léčbě recidivy kolorektálního karcinomu. Každý pacient, který je schopen unést zátěž rozsáhlé operace a následné onkologické léčby a u kterého je předpoklad R0 resekce. Multimodální přístup (chirurg, onkolog, radiolog,..) Důležitou roli hraje aktivní dispenzarizace Specializovaná centra Otázka kvality života s porovnáním ke stavu, ke kterému by došlo v případě paliativního přístupu.

děkuji za pozornost Práce byla podpořena grantem IGA MZ ČR 10230 IGA MZ CR 9731