PROCESORY Základní přehled.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
Advertisements

Hardware- počítačové komponenty
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Procesory Filip Skulník.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_2_1_04 Název vzdělávacího materiáluProcesory Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
Procesor (CPU – Central Processing Unit)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Procesor.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Základy mikroprocesorové techniky
Procesory.
Tato prezentace byla vytvořena
Jitka Davidová ZŠ Nám. Bří Jandusů 7.B.
Procesory. Co je procesor?  Procesor je jedna ze základních součástí počítače (laicky nazýván mozkem počítače). Probíhají v něm všechny hlavní operace.
Procesory. Procesor Slovo pocházející z Latiny. Obecné označení jakéhokoliv zařízení schopného provádět operace s daty. Někdy je název používán jako synonymum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Procesory Procesory jsou ústřední výkonou jednotkou počítače a Na jejich základě počítač vykonává program. Každý procesor má svůj vlastní jazyk neboli.
Procesory.
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
OBRÁZKY Popis karty Grafická karta se stará o grafický výstup na monitor, TV obrazovku či jinou zobrazovací jednotku. V případě, že grafická karta obsahuje.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Von Neumannovo schéma.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Procesory Něco o procesorech a jejich připojení Lukáš Mládek.
Začátky mikroprocesorů
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
PROCESORY.
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
SKLADBA PC 6 OP VK VYT 2.6 Operační paměť RAM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.
Procesory.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/03 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Vypracoval / Roman Málek
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Aritmetickologická jednotka
Procesory Filip Vepřek.
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor
Využití v praxi operační paměti RAM
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Centrální procesorová jednotka
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Informatika / …o počítači
Transkript prezentace:

PROCESORY Základní přehled

Procesor Procesor označován také CPU (Central Processing Unit) je jednou z nejdůležitějších součástí PC, bez které by počítač nefungoval, je vlastně jeho srdcem. Čte instrukce z paměti a zpracovává je. Je v něm zapsán tzv. strojový kód, který se dle typu procesoru skládá z jednodušších nebo složitějších instrukcí, které dávají procesoru pokyny, jak má pracovat. Jedná se o elektronický integrovaný obvod v socketu (patici) základní desky.

Procesor Procesor musí byt vždy podpořen chipsetem základní desky. Socket základní desky (patice) rozhodne o tom, jaký procesor si vybereme a zda nám do základní desky bude pasovat.

Procesor Chipset zajistí to, aby procesor pracoval. U některých základních desek lze provést úpravy chipsetu či nahradit stávající chipset, tak abychom mohli použít i novější procesor. S jakými chipsety procesor pracuje, je uvedeni v technické specifikaci, v návodu u procesoru příp. v manuálu základní desky

Čím je tvořen procesor? ALU - aritmeticko logická jednotka Jedna z nejdůležitějších částí procesoru, probíhají zde všechny důležité matematické operace a velmi úzce ovládá bitový posuv procesorů.

Čím je tvořen procesor? FPU (Floating-Point Unit) – numerický koprocesor Velmi důležitá součást v moderních procesorech, operuje s čísly, která mají pohyblivou desetinou čárku.

Čím je tvořen procesor? Registr procesoru Registruje operace, které vykonávají ostatní části procesoru např. ALU a FPU.

Čím je tvořen procesor? Řadič Spolu s ALU tvoří základní řídící jednotku procesoru, odpovídá za řízení všech procesů v procesoru.

Čím je tvořen procesor? Cache - vyrovnávací paměť procesorů Vysoká u nových modelů, velice kvalitně pracuje a pomáhá se zpracováním operací.

Rozdělení procesorů

Procesory rozdělené dle bitové řady: 32 bitové procesory – v současnosti nejpoužívanější procesory, podporují běžné programy a operační systémy. Většina dnešních aplikací je tvořena právě pro ně. Pro tyto procesory jsou určeny i 32 bitové OS. Nelze s nimi samozřejmě pustit aplikaci, která je navržena pro 64 bitové procesory.

Procesory rozdělené dle bitové řady: 64 bitové procesory – pozvolna vytlačují 32 bitové procesory, nalezneme je v novějších PC, jsou již velmi rozšířené i v domácích počítačích. Tyto procesory umí obsloužit i 32 bitové aplikace a programy. Jedná se o procesory většinou více jádrové.

Procesory rozdělené podle jader: Jednojádrové procesory – zastaralé, používané u starých počítačů.

Procesory rozdělené podle jader: Dvoujádrové procesory – označení Core 2 Duo nebo také X2, od 2 nejsilnějších výrobců procesorů. Core 2 duo je označení společnosti INTEL, X2 je označení společností AMD. Tyto procesory se skládají ze 2 jader, jejich výkon je tak dostatečně vysoký třeba pro domácí použití. Mají zcela změněnou technologii zpracování informací, díky tomu jsou velmi stabilní jak procesory, tak aplikace, které jsou na nich spouštěny. U většiny procesorů jsou obě jádra vytížená rovnoměrně.

Procesory rozdělené podle jader: Trojjádrové procesory – označení triple core, výrobce převážně společnost AMD. Jedná se o velmi stabilní procesory s rovnoměrným vytížením všech 3 jader. Výhodou je, že pokud je jedno z jader nestabilní, nemělo by to ovlivnit práci na PC. Tyto jsou ve variantě 32 i ve variantě 64 bitů. Trojjádrové procesory společnosti AMD nesou v názvu označení X3.

Procesory rozdělené podle jader: Čtyřjádrové procesory – označení Core 2 Quad u výrobce společnosti INTEL, označení X4 u společnosti AMD. Tyto procesory jsou velmi výkonné a čím dál rozšířenější. Jejich vynikající stabilita a opět rovnoměrná vytíženost všech jader jim pomáhá velmi dobře se prosadit, jsou oblíbené u uživatelů 32 i 64 bitových aplikací. Velmi dobře tyto procesory spolupracují s náročnými grafickými aplikacemi a s aplikacemi pro střih a úpravu videa. Do této kategorie patří nyní i vlajkový produkt společnosti INTEL - procesory s označením Core i7.

Procesory rozdělené podle jader:

Procesory rozdělené podle jader: Šesti a vícejádrové procesory – v současnosti nejstabilnější procesory na trhu určené pro servery. Procesory od společnosti INTEL se označují Six core xeon, od společnosti AMD se označují jako Six core AMD opteron. Pokud se objeví v názvu procesoru výraz xeon nebo operon, jedná se o procesor určený pro server, ať už má libovolný počet jader.

Rozdělení procesorů podle výrobce: INTEL – Společnost INTEL vyrábí velmi kvalitní procesory, adekvátně i s vyšší cenou. Procesor je plně závislý na výběru základní desky, musí být také podporován daným chipsetem základní desky. Základní desky mohou pracovat s procesory pouze za předpokladu, že se správně aktualizuje chipset, což lze provést u většiny lepších základních desek. INTEL procesory nejsou kombinovatelné tzn. že procesor, který pasuje do societu 775 nebude pracovat v societu 1366.

Rozdělení procesorů podle výrobce: AMD – Procesory společnosti AMD jsou schopné konkurovat procesorům společnosti INTEL ve všech odvětvích - u běžných domácích i kancelářských PC, a také u serverů. Proti procesorům INTEL jsou velmi dobře přetaktovatelné. U přetaktování procesoru je nejdříve nutné zjistit, zda to vůbec je možné, jak z hlediska procesoru, tak z hlediska základní desky. U nových procesorů je možno přetaktování provést přímo z operačního systému pomocí programu společnosti AMD.