Organické a anorganické sloučeniny lidského těla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie zažívacího systému
Advertisements

Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Látkové složení lidského těla- prvky
Základy přírodních věd
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
SACHARIDY.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Nutný úvod do histologie
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Sloučeniny v organismech
Lidské zdraví a potrava
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Sacharidy ve výživě ryb
TUKY.
SACHARIDY CUKRY RZ
BÍLKOVINY Proteiny.
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
CUKRY = SACHARIDY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Potrava
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_321_Buňka a chemické složení buňky Název školy Masarykova střední škola zemědělská a.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Chemické složení buňky a organismů.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Buňka  organismy Látkové složení.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
Bílkoviny (proteiny).
= přeměna látek a energií
Základní škola, Hradec Králové
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Organické a anorganické sloučeniny lidského těla Somatologie Organické a anorganické sloučeniny lidského těla

Podíl organických sloučenin

Sloučeniny lidského těla Většina chemických prvků s v těle vyskytuje ve formě sloučenin. Rozdělení sloučenin: Sloučeniny obsahující hlavní biogenní prvky- C,O,H,N –tzv. organické - tuky - cukry - bílkoviny - nukleové kyseliny - anorganické - H2O - soli - plyny

Anorganické sloučeniny H2O Slouží jako rozpouštědlo látek, reaktant, vytváří prostředí pro fyzikální a chemické děje, je odpadním produktem metabolismu, důležitá pro termoregulaci Tvoří 70% organismu Soli Buď disociované na ionty ( Na+, K+, Ca2+, CO3²-…) Nebo ve formě nerozpustných solí- uhličitany, křemičitany, fosforečnany Ovlivňují osmozu, polarizaci nervových spojení, udržují stálé pH vnitř. prostředí, jako stavební látka pro kostru Plyny - CO2, O2, N2

Organické sloučeniny- cukry Nebo také sacharidy, glycidy, uhlovodany, karbohydráty Tvoří asi 10% obsahu organických látek v těle Funkce v těle: zdroj energie pro výkony 15 sek.- 20 min. zásobárna energie(jater.+sval. glykogen-1g cukru=18kJ) Dělení: monosacharidy – glukoza, fruktoza (do 7 at. C v molek.) oligosacharidy- laktoza, sacharoza, maltoza (7-100 at. C) polysacharidy- složité cukry- nad 100 atomů uhlíku v mol. škrob, jaterní a svalový glykogen- zásobní cukr Zdroj v potravě: ovoce, řepný cukr, mléko, přílohy(škrob) Mezi cukry patří i vláknina- nestravitelný sacharid nezbytný pro správnou funkci trávicího systému

Organické sloučeniny- tuky Nebo také lipidy- enrgeticky nejvydatnější sloučeniny (1g tuku=38kJ) hlavní funkcí je zásobárna energie Skládají se z glycerolu a mastných kyselin Další funkce: tepelná a mechanická ochrana orgánů, stavba buněčných membrán, stavba nervů, základ některých hormonů, zásobárna vitamínů A,D,E,K, ochranná funkce (kožní maz) Zdroj v potravě:maso- tučné červené+ mořské ryby,mléko, ořechy, řepkový, slunečnicový, kokosový, olivový olej

Organické sloučeniny- bílkoviny nebo také proteiny, skládají se z aminokyselin (21 druhů) Funkce- stavební(strukturální) bílkoviny jsou součástí tělesných struktur (actin a myosin ve svalech, kolegenní a elastická vlákna (kosti, vazivo), keratin (vlasy a nehty) - funkční bílkoviny (zajišťují fungování těla)- enzymy, protilátky, některé hormony,přenos kyslíku(hemogl.) Tělo si většinu aminokyselin umí vyrobit samo, některé ale vytvořit neumí (tzv. esenciáĺní)- musí být obsaženy v potravě Zdroje v potravě: živočišné- maso, vejce, mléčné výrobky rostlinné- luštěniny- hlavně sója

Organické sloučeniny- nukleové kyseliny Makromolekulární látky (s dlouhým řetězcem), které umožňují syntézu bílkovin a přenos buněčné genetické informace Vyskytují se v buněčném jádře (nukleus-proto nukleové) Nukleové kyseliny- DNA- deoxyribonukleová kyselina- buněčný software- obsahuje genetickou informaci o stavbě buňky a její specializaci (tzn. jakou bílkovinu bude produkovat)- zůstává vždy v jádře -RNA- ribonukleová kyselina- „fleška“ na kterou se genetická informace překopíruje a putuje do ribozomu, kde se podle ní syntetizuje konkrétní bílkovina