Oficiální literatura českého baroka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BAROKO V ČECHÁCH.
Advertisements

Téma: Středověká literatura
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Hudba českého raného baroka (1620 – 1670). Společenská situace násilná katolizace Čech po Bílé hoře znamenala konec veřejného provozování nejrozvinutější.
Český humanismus a renezance
Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
LATINA A LATINSKÁ LITERATURA V ČESKÝCH ZEMÍCH V DOBĚ BAROKA
ČESKÁ BAROKNÍ LITERATURA
Barokní literatura v Evropě a v Čechách
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
2/ Česká katolická literatura
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Obecné poučení o literatuře
Osobnosti národního obrození
(v českých zemích od první poloviny 17. st., vrchol v první polovině 18. st.)
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Ročník: 4. Předmět: Hudební výchova.
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Spisovatelé dětské literatury
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Historická tvorba – 19. stol.
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): České baroko: Oficiální katolická literatura Tematická oblast: Český jazyk.
dlouhodobý válečný konflikt, nadvláda Habsburků násilná rekatolizace absolutistický model uspořádání státu do 1556 – kazatelská a pedagogická činnost.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
Úžasné památky, nebo padělky?.  Údajně nalezen roku 1817 na zámku Zelená hora u Nepomuku  V roce 1818 anonymně zaslán zemskému purkrabímu pro nově.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_02.
České země ve 2. polovině 18. století
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
Adam Václav Michna
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÁ BAROKNÍ LITERATURA
Dějiny hudby a její osobnosti
Národní obrození Michaela Tarabová.
Gymnázium Židlochovice kvarta
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
1. Fáze Národního obrození
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
František Ladislav Čelakovský
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
70.léta 18.století - pol. 19.století
BAROKO konec 16. století – začátek 18. století
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_18
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
Hudební renesance v Čechách
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
BAROKO významní představitelé
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 VRCHOL ČESKÉ STŘEDOVĚKÉ LITERATURY
vytvořený v projektu OP VK
Transkript prezentace:

Oficiální literatura českého baroka Náboženské zaměření tvorby/životopisy svatých, kázání, legendární látky o českých světcích, náboženská lyrika…/ 1.Duchovní lyrika: Bedřich Bridel/1619-1680/ jezuitský kněz, básník, profesor rétoriky a poetiky Narodil se ve Vysokém Mýtě,od 18 let člen jezuitského řádu, vedl jezuitskou tiskárnu v pražském Klementinu, od r.1660 se věnoval misionářství, zemřel 15.října 1680 v Kutné Hoře, kde ošetřoval nemocné morem a sám se nakazil

Bedřich Bridel Bedřich Bridel jako misionář obrací lid na katolickou víru

B.Bridel:sbírka Co Bůh? Člověk? Meditace nad lidskou nicotností ve srovnání s Boží velikostí/člověk se povznáší k Bohu tím, že si uvědomuje svou malost/ Bůh je slunce, já jiskřička Bůh je květ, já jsem pýr Bůh je med, já jsem hořkost /metafory,protiklad/ 8veršové strofy se střídavým rýmem/8slabičné verše se střídají se 7slabičnými/ Kontrast/Bůh-člověk/,apostrofy, otázky,anafory/já-ty/, tykání v oslovení Boha/zlidšťující/ Vánoční poezie:Jesličky

Adam Michna z Otradovic/1600-1676/ Sbírky duchovních písní:Svatoroční muzika, Loutna česká, Česká mariánská muzika –písně Hajej můj andílku, Chtíc, aby spal /básně plné jasu, optimismu, melodické, oslavuje nejčastěji Pannu Marii/ Jindřichohradecký varhaník

Adam Michna z Otradovic

Václav Jan Rosa/1621-1689/ Básník, jazykovědec, pražský právník Dílo:Čechořečnost/latinsky psaná gramatika a stylistika Snahy brusičů a puristů/purus-lat.čistý/:nevhodné vytváření novotvarů-zelenochrupka, čistonosoplena, břinkoklapka, hlubokozník /Václav Pohl, Matěj Václav Šteyer:Brus jazyka českého/

Bohuslav Balbín

Bohuslav Balbín/1621-1688/ jezuitský kněz,věnoval se studiu české minulosti latinské pojednání:Rozprava na obranu jazyka slovanského, zvláště českého/1672, tiskem 1775 M.F.Pelclem, obhajuje právo národa na vlastní jazyk, kritizuje odnárodňující se šlechtu, odsuzuje politiku vídeňského dvora, která vytlačuje český jazyk ze škol, z úřadů… lat.dílo: Výtah z českých dějin lat.:Učené Čechy/součástí encyklopedických vědomostí o Českém království/

Tomáš Pešina z Čechorodu Titulní list knihy Mars Moravicus… z r. 1677

Tomáš Pešina z Čechorodu/1629-1680/ Věnoval se vlastivědné práci, katolík psal česky i latinsky o dějinách Moravy Předchůdce Moravopisu/1663, lat. dílo/

Jan František Beckovský

Jan František beckovský/1658-1725/ Poselkyně starých příběhův českých/ dílo je rozšířením Hájkovy kroniky/

Lidová a pololidová slovesnost Vedle literatury oficiální, kterou tvořili jezuité v duchu protireformačním, vznikala i literatura pololidová a anonymní lidová slovesnost Kulturní úpadek národa v době pobělohorské se projevil v jazykové úrovni slovesných děl/brusiči/ Pololidová tvorba vznikala v prostředí blízkém lidu:1.interludia/mezihry, krátké frašky, vkládané původně mezi vážné hry/-Václav František Kocmánek:Lamentatio Rusticana/Selské naříkání, z konce 30leté války se selským Otčenášem/ 2. Písmácké paměti Fr.Jana Vaváka/dokumentárně přesné zprávy/ 3.Kramářské písně/kramáři s flašinetem/

ÚLS Hl.znaky-anonymita, ústní podání, variabilita textu V době úpadku nositelkou slovesné kultury Druhy-pověst, proroctví, pohádky, lidové písně, balady, lidové drama, lidové zpěvohry Pověsti národní/o praotci Čechovi/ Pověsti hrdinské/O Žižkovi/, rodové/o bílé paní/, legendární/p.hostýnská/ Proroctví/Libušino/ Lidové drama navazovalo na hry velikonoční a vánoční Loutkové hry