Vodnjan po historické i kulturní stránce skutečný klenot Istrie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

GOTICKÉ STAVBY V OPAVĚ farní kostel a konkatedrála ostravsko-opavské diecéze Nanebevzetí Panny Marie kaple svatého Kříže – tzv. Švédská kaple.
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Auto výlet na Českomoravskou vysočinu
Památky Unesco Česká republika.
Nejvýznamnější památky města Vendula Hubáčková
I T A L I E ASSISI (Umbrie).
Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Románské umění 11. – 13. století.
Románské umění.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
N Ě M E C K O B A M B E R G 2.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Katedrála Sainte-Cécile
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNA Foto grafie pořízeny v roce 2012 První část-střed města.
Románský sloh.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Katedrála v Chartres.
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
ROMÁNSKÁ KULTURA ARCHITEKTURA.
Gotická kultura.
DUM (digitální učební materiál)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová
Bazilika svatého Václava
GOTIKA Vznik a vývoj gotiky Pojem "gotický" poprvé použili v 15. století italští humanisté Filarete a Manetti a po nich v 16. století Vasari k označení.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Gotická kultura.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Ve znamení gotického slohu
Gotika 12 st. – 16 st..
VY_12_INOVACE_91 Pro žáky 7. ročníku ZŠ Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Listopad 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
GOTIKA.
Středověk Úvod.
Vodnjanština (Barbariga,Galižana,Juršiči,Klariči,Peroj,)‏
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Katedrála v Kolíně nad Rýnem
Architektonické a kulturní poklady
Český Brod.
Románská kultura.
Tisková konference ku příležitosti slavnostní ho zahájení projektu , Stříbro Obnova vybraných sakrálních památek regionu Český Západ Podpořeno.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
Kultura vrcholného a pozdního středověku
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:Mgr. Simona Rendeková NÁZEV: VY_12_INOVACE_01_ČESKÉ DĚJINY_ROMÁNSKÝ SLOH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
VY_ 32_ INOVACE _04_10_gotická architektura
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
TŘEBÍČ – BAZILIKA SV. PROKOPA A ŽIDOVSKÁ ČTVRŤ
Chotěšov - klášter Chotěšov - klášter
Dějiny ČR – románský sloh
Gotika Bolfíková Nikola.
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Románská architektura v Čechách
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
Královské město Rakovník
Význam křesťanství ve středověku
Poznávací Zájezd do Itálie
Transkript prezentace:

Vodnjan po historické i kulturní stránce skutečný klenot Istrie Ve městě se dochovalo středověké urbanistické řešení, se zjevným benátským vlivem, postupně obnovované gotické a renesanční paláce s typickými okny, portály a schodišti ve stylu Benátské gotiky, prezentace Historicky cenné jsou sakrální stavby na území města, více než deseti středověkým kostelům je věnována samostatná prezentace V okolí města Vodnjan, který si dodnes zachoval původní dialekt, tzv. Vodnjanštinu, se nacházejí desítky dalších staroantických a středověkých kostelů, jimž je věnována samostatná prezentace Kažuny jsou typické zemědělské stavby z volně loženého kamene, sloužící jako úkryt při nepohodě, pro lid i dobytek, či jako skladiště pro nářadí Unikátem světového významu jsou tzv. Istarske mumije – stovky let stará zachovaná těla svatých, uložená spolu s dalšími svatými relikviemi a předměty ve Sbírce sakrálního umění v kostele Sv.Blažeje.

Kostel Sv.Blažeje ve starobylém Vodnjanu, byl postaven v 18.stol., na místě starší původní baziliky. Jedná se o největší církevní stavbu na Istrii, primát drží rovněž samostatně stojící zvonice – campanilla - s výškou 63 m. Z ochozu věže lze vidět i vzdálené Benátky

V kostele je uloženo 290 svatých relikvií, což představuje po Vatikánu druhou největší sbírku tohoto druhu na světě. Světovým unikátem jsou i zachovalá těla světců - Svatá Těla, it. zv. Corpi Santi. Objekt zahrnuje i Sbírku sakrálního umění – relikviáře ze skla, drahých kovů, mešní roucha, plastiky, vzácné tisky apod. Velmi cenný je triptych Paola Veneziana, ke cti Sv.Leona Bemba. Stejně jako 14 zastavení Křížévé cesty místního rodáka Veneria Trevisana

Interiér kostela Sv. Blažeje Kostel má celkem 10 oltářů, na každém je umístěna relikvie světce, kterému je zasvěcen

Oltář Sv.Blažeje s ostatky světce, za oltářem jsou uložena Svatá Těla (Corpi Santi)‏

Za oltářem jsou uložena exhumovaná těla tří světců. Která jsou zachována bez balzamování, nejsou ani hermeticky uzavřena – nejde tedy o klasické mumie – ale o dosud vědecky nevysvětlenou záhadu

Sv.Leon Bembo, arcibiskup +1188‏ kněz na dóžecím dvoře v Benátkách, arcibiskup na Peloponézském poloostrově, ke konci života byl poustevníkem na ostrůvku St. Servolo. U jeho hrobu v Benátkách se zázračně uzdravovali slepí a nemocní, tělo bylo následně exhumováno

Sv. Ivan Olini, benátský kněz +1300‏ přežil morové rány, zemřel ve věku 85 let. Již za svého života byl považován za světce, v souvislosti s řadou zázračných uzdravení, která pokračovala i na jeho hrobě. Exhumován byl r.1389, vykopané tělo je zachováno se zdviženou pravou rukou.

Sv. Nikoloza Burza,opatka benediktinského kláštera Sv Sv. Nikoloza Burza,opatka benediktinského kláštera Sv.Servola u Benátek, +1512‏ Modlitbami a znamením kříže léčila nemocné, veřejně předpověděla datum své smrti, tj.15.4.1512. Při motlitbách byla opakovaně zastižena ve stavu levitace. Dokumentováno je celkem50 zázračných vyléčení v blízkosti jejího těla.

Kromě tří celkově zachovaných těl jsou v kostele uloženy části těl dalších tří svatých - římského důstojníka Sv.Sebastiana, +282, cařihradské mučednice Sv.Barbory, +288 a kajícnice Sv. Marie Egyptské, +522 . Snímek zachycuje její nerozpadlé chodidlo.

Svaté relikvie s certifikáty papežů a kardinálů, např Svaté relikvie s certifikáty papežů a kardinálů, např. trn z Kristovi koruny a dřevo ze Sv. kříže)‏

A další ze stovek svatých relikvií.........

Pečeť ověřující pravost relikvie

Rukopis z r.1498, který hovoří o cařihradském arcibiskupovi, jehož tělo je uloženo v prostorách kostela

Přestože není kostel Sv Přestože není kostel Sv.Blaže oficiálním poutním místem, je navštěvován tisíci věřícími a turisty ročně. Na snímku je záměr úprav prostoru kostela, jako vhodného a důstojného místa pro uložení svatých relikvií, jako podmínka pro vyhlášení Vodnjanu poutním místem evropského významu.