Ekonomika a podnikání ve službách Ing.Eliška Jirásková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odborné studium s širokým uplatněním v účetnictví, správě podnikových financí i ve vlastní podnikatelské činnosti.
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Jan Chroust Pavel Sleza
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Jak podnikat v cestovním ruchu ?
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
CK – činnosti touroperátora
CATERING.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Odborné studium s širokým uplatněním v účetnictví, správě podnikových financí i ve vlastní podnikatelské činnosti.
stručná historie cestování
Služby.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Management cestovního ruchu
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
CESTOVNÍ RUCH.
 POTENCIÁLNÍ ROZVOJOVÉ MOŽNOSTI VYSOČINY Pobytová turistika v ekologicky nezatížené přírodě Městská kulturně-poznávací turistika.
Management cestovního ruchu
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
„Budujeme region se společnou budoucností“ „Budujeme region se společnou budoucností“ realizace SP LEADER Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
Cestovní kanceláře a agentury
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Živnostenské podnikání a malé a střední podniky
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Struktura podnikatelského plánu
Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Liberec 2014 Mgr. Jan Charousek. Cestování a poznávání vzdálenějšího okolí doprovázelo i vývoj starověkých civilizací. Mnohé písemné doklady o cestování.
Mgr. Jan Charousek Liberec Cestovní ruch je otevřený a dynamický systém, který tvoří dva podsystémy: Subjekt cestovního ruchu Objekt cestovního.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_02.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Vývoj TIC po roce 1989 a jejich současné postavení v systému cestovního ruchu Ostrava, Ing. Pavel Attl, Ph.D., katedra cestovního ruchu, VŠH.
Projekt 2 -Studie vybrané destinace v cestovním ruchu se zaměřením na sportovní aktivity 1)Rozdělení studentů do dvou až tříčlenných týmů 2)Výběr destinace.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_17.
1. Úvodní hodina – Postavení a činnost CK. Činnost CK a CA Zákon o živnostenském podnikání Podmínky provozování CK Podmínky provozování CA.
Podnikatelský záměr STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní.
N Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ n Číslo a název šablony n klíčové aktivity III/2 n klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Právní subjekty v podnikání
Podmínky podnikání v ubytovacích službách a stravování
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Služby.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Historie pohostiství Předmět: Stolničení
Právní úprava cestovního ruchu v ČR: živnostenský zákon
Stravovací úsek hotelu – Food And Beverage Management
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Kategorizace hostinských zařízení a nabídka produktu stravovacích zařízení Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová.
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
Postavení CR v hospodářství
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
Základní pojmy v cestovním ruchu, podnikání v cestovním ruchu, činnosti a povinnosti cestovní kanceláře.
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
V hotelnictví a cestovním ruchu
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Ekonomika a podnikání ve službách Ing.Eliška Jirásková, Ph.D. Podnikatelské služby Ekonomika a podnikání ve službách Ing.Eliška Jirásková, Ph.D.

Osnova Ubytovací služby Stravovací služby CK a CA Obchod

Ubytovací služby poskytování přechodného ubytování a to zejména ve spojení s účastí na cestovním ruchu, ale i při výkonu povolání (služební cesty). Umožňují účastníkům přenocování nebo přechodné ubytování mimo místo trvalého bydliště a uspokojují jejich potřeby související s přenocováním nebo přechodným ubytováním.

Historie ubytování rozvoj dostavníkové a železniční dopravy, rozvoj automobilismu a cyklistiky, luxusní hotelové řetězce od 20. století.

Provozování živnosti „ubytování“ životnost volná - možné poskytovat i snídaně (kapacita je omezena na 10 lůžek). 3základní podmínky + označení provozovny jménem odpovědné osoby, provozní dobu, příslušnou kategorií a třídou ubytovacího zařízení. Právní vztah mezi ubytovatelem a hostem upraven dle občanského zákoníku.

Provozování živnosti „stravování“ Stravovací služba - výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání zejména v rámci provozované hostinské živnosti, při podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu. Řemeslná živnost – hostinská činnost

Ostatní ubytovací služby Placené: Neplacené:

Organizace hotelu

4P hotelu Produkt – doplňkové produkty k základní poskytované službě (ROssa chandle v hoelu) Price – vliv úroveň hospodářského rozvoje země a poptávky Place - centrum města,předměstí, v okolí dálnic, na vesnicích, ve vlaku, atd. Promotion - reklamní brožury hotelů, průvodce, billboardy (Pytloun)

Bariéry podnikání Sezónnost!!!

Bariéry podnikání Konkurence!!!

Trendy využití sociálních sítí k propagaci zajímavosti

Návštěvnost dle krajů

Zahraniční turisté

Přímý podíl CR na HDP ČR

výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání. Stravovací služba výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání.

Historie stravování stravování jako takové staré jako lidstvo samo, ale ne jako služba ranná gastronomie Řím a Čína vidlička z byzantské říše původně znamenala pohostinnost poskytnutí přístřeší a občerstvení poutníkům zdarma, později podnikání. ve středověku nastal rozmach venkovských hostinců

Historie stravování u nás vliv keltský a slovanský původ vlivy ze severu a jihu, východu i západu chudý lid maso jen výjimečně, šlechta želvy, bažanti… 18. – 19. století knedlík z tyrol

Založení restaurace,hospody či činnosti spojené s přípravou jídel a roznáškou nápojů živnost řemeslná - hostinská činnost, činnosti spočívající v přípravě a prodeji pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, v níž jsou prodávány.

Co pod hostinskou činností provozovat nelze? tělovýchovná a sportovní zařízení zařízení sloužící k regeneraci, přestože by tato zařízení byla vázána bezprostředně na prostory spojené s hostinskou provozovnou. kulturní a společenské akce.

Bližší info k založení restaurace viz skripta Základní povinnosti Náležitosti Požadavky Druhy stravovacích zařízení

Založení baru Hostinská činnost spočívající v přípravě a následném prodeji kávových nápojů, koktejlů a dalších alkoholických a nealkoholických nápojů k bezprostřední spotřebě v prostorách podniku

Důvody návštěvy restaurace/baru

Franšíza marketingový systém distribuce zboží, služeb a technologií, který je založen na těsné a nepřetržité spolupráci mezi právně a finančně samostatnými a nezávislými stranami.

Franchising Kde je nejvíce rozšířen?

Výhody franchisingu levnější obchodní expanze, výhodnější pozice na trhu – známá značka důmyslnější organizace řízení napomoci obstát či se rozšířit v sílící konkurenci proti silným a dobře zavedeným firmám.

Nevýhody franchisingu obchodní koncept je fixní a hotový, franchisant se musí přizpůsobit; franchisor zná všechna důležitá data Zbytek viz skripta.

Tady nebo s sebou?

CA a CK zprostředkování, organizování a zajišťování služeb, které umožňují obyvatelům, aby se mohli cestovního ruchu zúčastnit!!! Stravovací, ubytovací či dopravní podniky – možnosti praxe u specializace

CK Sestavuje zájezdy, nabízí, rezervuje a prodává vlastní zájezdy, zájezdy připravené jinými CK a další služby cestovního ruchu individuálním zájemcům a jiným CK.

CA volná živnost prodává zájezdy vytvořené cestovními kancelářemi zprostředkovatel CK. prodává věci související s cestovním ruchem, zejména vstupenky, mapy, plány, jízdní řády, tištěné průvodce a upomínkové předměty.

Rozdíl CA a CK volná živnost (vázaná dříve) X koncese nabídka X zprostředkování

Trendy CK hrozba krachující CK => zdražující se pohonné hmoty větší důraz na pověst a tradici CK zajímavé destinace – vstup zahraničních subjektů

Historie první cestovatelé Egypťani, kteří při svých cestách využívali služeb studentů a místních obyvatel. První historicky dokázané popisy z cest 450 př. n. l. Herodot. Nejznámějším středověkým cestopisem je „Milion“, přeložen do češtiny kolem roku 1400, který napsal Marco Polo. V novověku patřilo cestování ke společenskému bontonu pouze nejvyšších vrstev evropské šlechty. Nový charakter cestování vznikl s rozvojem průmyslu a dopravy v 19. století. Začátek novodobého cestovního ruchu 1841Thomas Cook

CK v ČR Do 1989 Po 1989 2000 2012

Založení CK nápad předložit místně příslušnému živnostenskému úřadu doklady, osoby, která je žadatelem. žádost o koncesi schválí příslušný úřad

CA označit provozovnu a prospekty slovy „cestovní agentura“. v propagačních materiálech uvádět konkrétní cestovní kancelář, dát vždy najevo, že je pouhým zprostředkovatelem a že tedy nenese žádnou zodpovědnost CA by měla pečlivě vybírat cestovní kanceláře

Přímý podíl CR na zaměstnanosti Evropy

Přímý podíl CR na zaměstnanost ČR

Vliv kurzu koruny

Vliv CR na HDP tvorba nových pracovních příležitostí, koloběh finančních prostředků, příjem do státního rozpočtu, záchranu kulturních, uměleckých a historických památek, investic do místní infrastruktury

Obchod velká konkurence vysoké náklady personální a nájemní velké investice do reklamy zaměření se na české výrobky; e-shopy doplňkové služby – dávání potravin do tašek, odvoz až domů atd.

Děkuji za pozornost… Dotazy??