Ekonomika a podnikání ve službách Ing.Eliška Jirásková, Ph.D. Podnikatelské služby Ekonomika a podnikání ve službách Ing.Eliška Jirásková, Ph.D.
Osnova Ubytovací služby Stravovací služby CK a CA Obchod
Ubytovací služby poskytování přechodného ubytování a to zejména ve spojení s účastí na cestovním ruchu, ale i při výkonu povolání (služební cesty). Umožňují účastníkům přenocování nebo přechodné ubytování mimo místo trvalého bydliště a uspokojují jejich potřeby související s přenocováním nebo přechodným ubytováním.
Historie ubytování rozvoj dostavníkové a železniční dopravy, rozvoj automobilismu a cyklistiky, luxusní hotelové řetězce od 20. století.
Provozování živnosti „ubytování“ životnost volná - možné poskytovat i snídaně (kapacita je omezena na 10 lůžek). 3základní podmínky + označení provozovny jménem odpovědné osoby, provozní dobu, příslušnou kategorií a třídou ubytovacího zařízení. Právní vztah mezi ubytovatelem a hostem upraven dle občanského zákoníku.
Provozování živnosti „stravování“ Stravovací služba - výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání zejména v rámci provozované hostinské živnosti, při podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu. Řemeslná živnost – hostinská činnost
Ostatní ubytovací služby Placené: Neplacené:
Organizace hotelu
4P hotelu Produkt – doplňkové produkty k základní poskytované službě (ROssa chandle v hoelu) Price – vliv úroveň hospodářského rozvoje země a poptávky Place - centrum města,předměstí, v okolí dálnic, na vesnicích, ve vlaku, atd. Promotion - reklamní brožury hotelů, průvodce, billboardy (Pytloun)
Bariéry podnikání Sezónnost!!!
Bariéry podnikání Konkurence!!!
Trendy využití sociálních sítí k propagaci zajímavosti
Návštěvnost dle krajů
Zahraniční turisté
Přímý podíl CR na HDP ČR
výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání. Stravovací služba výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání.
Historie stravování stravování jako takové staré jako lidstvo samo, ale ne jako služba ranná gastronomie Řím a Čína vidlička z byzantské říše původně znamenala pohostinnost poskytnutí přístřeší a občerstvení poutníkům zdarma, později podnikání. ve středověku nastal rozmach venkovských hostinců
Historie stravování u nás vliv keltský a slovanský původ vlivy ze severu a jihu, východu i západu chudý lid maso jen výjimečně, šlechta želvy, bažanti… 18. – 19. století knedlík z tyrol
Založení restaurace,hospody či činnosti spojené s přípravou jídel a roznáškou nápojů živnost řemeslná - hostinská činnost, činnosti spočívající v přípravě a prodeji pokrmů a nápojů k bezprostřední spotřebě v provozovně, v níž jsou prodávány.
Co pod hostinskou činností provozovat nelze? tělovýchovná a sportovní zařízení zařízení sloužící k regeneraci, přestože by tato zařízení byla vázána bezprostředně na prostory spojené s hostinskou provozovnou. kulturní a společenské akce.
Bližší info k založení restaurace viz skripta Základní povinnosti Náležitosti Požadavky Druhy stravovacích zařízení
Založení baru Hostinská činnost spočívající v přípravě a následném prodeji kávových nápojů, koktejlů a dalších alkoholických a nealkoholických nápojů k bezprostřední spotřebě v prostorách podniku
Důvody návštěvy restaurace/baru
Franšíza marketingový systém distribuce zboží, služeb a technologií, který je založen na těsné a nepřetržité spolupráci mezi právně a finančně samostatnými a nezávislými stranami.
Franchising Kde je nejvíce rozšířen?
Výhody franchisingu levnější obchodní expanze, výhodnější pozice na trhu – známá značka důmyslnější organizace řízení napomoci obstát či se rozšířit v sílící konkurenci proti silným a dobře zavedeným firmám.
Nevýhody franchisingu obchodní koncept je fixní a hotový, franchisant se musí přizpůsobit; franchisor zná všechna důležitá data Zbytek viz skripta.
Tady nebo s sebou?
CA a CK zprostředkování, organizování a zajišťování služeb, které umožňují obyvatelům, aby se mohli cestovního ruchu zúčastnit!!! Stravovací, ubytovací či dopravní podniky – možnosti praxe u specializace
CK Sestavuje zájezdy, nabízí, rezervuje a prodává vlastní zájezdy, zájezdy připravené jinými CK a další služby cestovního ruchu individuálním zájemcům a jiným CK.
CA volná živnost prodává zájezdy vytvořené cestovními kancelářemi zprostředkovatel CK. prodává věci související s cestovním ruchem, zejména vstupenky, mapy, plány, jízdní řády, tištěné průvodce a upomínkové předměty.
Rozdíl CA a CK volná živnost (vázaná dříve) X koncese nabídka X zprostředkování
Trendy CK hrozba krachující CK => zdražující se pohonné hmoty větší důraz na pověst a tradici CK zajímavé destinace – vstup zahraničních subjektů
Historie první cestovatelé Egypťani, kteří při svých cestách využívali služeb studentů a místních obyvatel. První historicky dokázané popisy z cest 450 př. n. l. Herodot. Nejznámějším středověkým cestopisem je „Milion“, přeložen do češtiny kolem roku 1400, který napsal Marco Polo. V novověku patřilo cestování ke společenskému bontonu pouze nejvyšších vrstev evropské šlechty. Nový charakter cestování vznikl s rozvojem průmyslu a dopravy v 19. století. Začátek novodobého cestovního ruchu 1841Thomas Cook
CK v ČR Do 1989 Po 1989 2000 2012
Založení CK nápad předložit místně příslušnému živnostenskému úřadu doklady, osoby, která je žadatelem. žádost o koncesi schválí příslušný úřad
CA označit provozovnu a prospekty slovy „cestovní agentura“. v propagačních materiálech uvádět konkrétní cestovní kancelář, dát vždy najevo, že je pouhým zprostředkovatelem a že tedy nenese žádnou zodpovědnost CA by měla pečlivě vybírat cestovní kanceláře
Přímý podíl CR na zaměstnanosti Evropy
Přímý podíl CR na zaměstnanost ČR
Vliv kurzu koruny
Vliv CR na HDP tvorba nových pracovních příležitostí, koloběh finančních prostředků, příjem do státního rozpočtu, záchranu kulturních, uměleckých a historických památek, investic do místní infrastruktury
Obchod velká konkurence vysoké náklady personální a nájemní velké investice do reklamy zaměření se na české výrobky; e-shopy doplňkové služby – dávání potravin do tašek, odvoz až domů atd.
Děkuji za pozornost… Dotazy??