VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Advertisements

Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté.
Čínská filozofie Konfucianismus, Taoismus, nauka o Jin a Jang
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VY_32_INOVACE_28-17 Antická filosofie Skepticismus.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
Aristotelés – část druhá
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
eklekticismus, novoplatonismus
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
NEŽIVÁ PŘÍRODA – LÁTKY A VLASTNOSTI
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Herakleitos Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
VY_32_INOVACE_28-04 Antická filosofie Pythagoras ze Samu.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky se středověkým filozofickým.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
Východoasijská náboženství
Martina Jiříková C4B.  ŽIVOT  FILOSOFIE  SHRNUTÍ  ZDROJE.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Řecká kultura archaické období
Konec systému jednoho muže.  Prvotní není ani hmota, ani myšlení  totožnost bytí a myšlení  Vývojové fáze ducha: 1. Absolutní duch 2. Jinobytí (příroda)
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
…wait for it….
Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Starověké lékařství.
Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.
Prof. PhDr. Václav Bělohradský
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Pythagoras př. n. l.
Stoicismus Vypracoval: Palásek Petr. filozofický směr založen Zenonem z Kitia - 3. st. př. n. l. nejdůležitější směr helénské filozofie z kořenů učení.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
 nadpřirozené bytosti a bohové  kosmické síly  mýtus- pohled do minulosti  přírodní katastrofa= Boží trest.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
náboženství staré Číny a Japonska
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Filosoficko-náboženské systémy Číny
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Taoismus, VY_32_INOVACE_ Autor Mgr. Lenka Šulcová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hérakleitos z Efesu – eleaté
Elejská škola.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Základní filozofické otázky
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu

HÉRAKLEITOS Z EFESU (asi 535 př. K. - asi 475 př. K.) byl urozený občan z Efesu (další významné město na iónském pobřeží Malé Asie, nedaleko Milétu) samotář, který odmítal průměrnost, lid a demokracii ve svém učení používal nesrozumitelné aforismy (krátká rčení) za což získal přízvisko "temný filozof" společností označován za podivína, neoblíbený

jako filosof kritizoval své předchůdce a současníky včetně Homéra pravděpodobně napsal knihu, na kterou se tradičně odkazovalo jako O přírodě dochované fragmenty z této knihy jsou velmi obtížné a je těžké je interpretovat ve vysokém věku se údajně odloučil od lidí a žil v horách jako poustevník, kde se živil rostlinami

2 základní Hérakleitovy myšlenky Pantha rei vše se neustále mění, vše plyne, nic netrvá univerzální tok, vše jde dopředu jeden z nejznámějších výroků Hérakleita vystihuje tuto myšlenku: „Nelze vstoupit dvakrát do téže řeky.“

2 základní Hérakleitovy myšlenky Protikladné věci jsou identické každá věc obsahuje svůj protiklad, potřebuje ho pro své bytí „Totéž je, co je v nás živé a mrtvé, bdící a spící,…..“ přichází ze zákonem jednoty boje protikladů veškeré dění, veškerý vývoj se odehrává v polární souhře protikladných sil (jejich bojem vznikají a zanikají věci) tento neustálý boj utváří celistvost světa (pokud by zavládl klid a mír, nastane smrt)

Oheň a logos Oheň Logos je symbolem nepřetržité změny je proměnlivý vzněcující se a uhasínající lze považovat za prazáklad všeho (arché) Logos kosmický řád, pravidlo obsažené v podstatě světa skrze něj se uskutečňuje harmonická změna protikladů proces změny tudíž není náhodný změnou rozumíme přechod od jedné vlastnosti k opačné (boj protikladů)

Dialektika vývojová nauka díky myšlence spolupůsobení protikladů vytvořil model dialektického učení o vývoji považován za otce (zakladatele) této nauky myšlenku dialektického učení o vývoji později využívají další myslitelé jako Hegel, Spencer, Nietzsche nebo Darwin

Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová