Doba železná na našem území.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pravěk v českých zemích
Advertisements

OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
Keltové Doba laténská.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova
Pravěké umění Mezolit a neolit.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze školám
PRAVĚK.
zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
prezentace pro 4. ročník ZŠ
Neolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_3D.6.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_3D.6.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY _12_INOVACE_D.6.19 KELTOVÉ – 6. ROČNÍK Autor: Mgr. Renata Koprová Datum: 14. října Ročník: 6. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost.
zpracovaný v rámci projektu
Všeználek dnes bude vypravovat o prvních obyvatelích naší země.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZem zvaná Bohemia Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje osídlování.
Doba bronzová v Čechách
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Stěhování národů Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Bitva na Bílé hoře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_1D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Doba železná Mladší pravěk. Doba železná Mladší pravěk.
Střední Amerika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
6. ročník Pravěk.
Gotický sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vrchol a pád řeckých civilizací.
Rusko Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Počátek řeckých civilizací.
Od římského císařství do středověku.
Jižní Afrika Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_Vl.4.r.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Kateřina Poživilová Datum/období: říjen 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
Počátky umění na našem území
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_15
Pravěk.
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-10_ Laténská kultura Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_15_Keltové a Germáni na našem území
KELTOVÉ na našem území.
(PRAVĚK) Mgr. Iveta Šlahařová
Pravěk v českých zemích Mgr. Iveta Vališková
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_DĚJEPIS
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha
Transkript prezentace:

Doba železná na našem území. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: PaedDr. Dana Studničková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

Konec pravěku na našem území. Dobu kamennou postupně vystřídala doba bronzová a železná. Na území budoucích Čech a Moravy přicházeli noví obyvatelé. Nemáme o nich písemné zprávy, proto je nazýváme podle toho, jaké nádoby vyráběli, jak je zdobili,jak pohřbívali své mrtvé.

Významným nalezištěm z tohoto období je jeskyně Býčí skála na Moravě. Bronzová soška z tohoto naleziště.

Předměty nalezené v jeskyni Býčí skála.

Jak se jmenovali prazemědělci Čech a Moravy ? Lid s lineární keramikou – zanechali po sobě nádoby zdobené rytými čarami. Lid s vypíchanou keramikou – zanechali nádoby s drobnými vpichy. Lid zvoncovitých pohárů. Lid se šňůrovou keramikou. Lid mohylový – vršil na hroby mohyly. Lid popelnicových polí – své mrtvé pálil a popel ukládal do keramických nádob.

Ukázka lineární keramiky.

Ukázka zvoncovitých pohárů.

Šňůrová keramika.

Mohyla – Praha, Bílá Hora

Keltové na našem území. Keltové jsou prvním národem na našem území, který byl popsán v písemných pramenech ( 4. – 5. stol. př.n.l. ). Na našem území žil jeden z keltských kmenů – Bójové ( název Bohemia ).

Život Keltů. Vynikali ve výrobě a zpracování kovů – uměli zhotovit kvalitní železné nástroje, zbraně, ale také zlaté,stříbrné a bronzové šperky. Zdokonalili další řemesla – zavedli hrnčířský kruh, razili vlastní mince, na oradlo připevnili železnou radlici. Zakládali velká opevněná sídliště – oppida

Keltské oppidum.

Keltská společnost. Lidé se lišili svým postavením a majetkem. Nejvýznamější postavení : bojovníci, knížata a tzv. druidové – byli uctíváni i jako soudci a lékaři.

Stěhování národů. Probíhalo od konce 4. století n.l. Šlo o obrovské přesuny kmenů. Na našem území se ocitl národ, který zde již zůstal – Slované. Jejich příchodem končí období pravěku. O příchodů Slovanů vypráví pověst. Víš, jak se jmenuje a kdo ji napsal ?

Vylušti rébusy a zjistíš, které národy přicházely na naše území. É V O T L E K _____________________ É V O J Ó B _______________________ I N Á M R E G _____________________ É N A V O L S _____________________

Správné řešení. Na naše území přicházely tyto národy : KELTOVÉ BÓJOVÉ GERMÁNI SLOVANÉ

Doplň věty : Od konce 4. století n.l. probíhalo stěhování ná - - - - . To způsobilo, že se u nás objevil národ Sl - - - - - . Tím pomalu končí období - - - - - - - .

Proveď kontrolu. Od konce 4. století n.l. probíhalo stěhování národů. To způsobilo, že se u nás objevil národ Slovanů. Tím pomalu končí období pravěku.

Prameny, odkazy. MŰLLER,Oldřich.Dějepis pro 2.stupeň základní školy praktické.1.díl.1.vydání.Praha : Nakladatelství PARTA,s.r.o.,2008.ISBN 978–80–7320–112– 8. File:Mont-Beuvray - 13.jpg. FINOT, Christophe. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mont-Beuvray_-_13.jpg [online]. 2007 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Wite Mountain - the tumulus.JPG. . Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wite_Mountain_-_the_tumulus.JPG [online]. 2005 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Stridsyxekeramik.jpg. . Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stridsyxekeramik.jpg [online]. 2006 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Beakerculture.jpg. IHLE, Thomas. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beakerculture.jpg [online]. 2004 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Linear pottery culture.jpg. . Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Linear_pottery_culture.jpg [online]. 2006 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Byci skaly (Naturhistorisches Museum Wien)1.JPG. LASY. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Byci_skaly_(Naturhistorisches_Museum_Wien)1.JPG [online]. 2013 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons File:Bronze statue of a bull (Byci skala).JPG. LASY. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bronze_statue_of_a_bull_(Byci_skala).JPG [online]. 2013 [cit. 2014-07-17]. Dostupné z: Wikimedia Commons  

jméno autora PaedDr. Dana Studničková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3311 číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník Dějepis / 7. ročník pořadové číslo DUM  07 datum  2.12.2013 název DUM  Doba železná na našem území metodická poznámka k využití Materiál je přednostně určen žákům se speciálními vzdělávacími potřebami ( LMP ). Výuková prezentace určená pro frontální výuku - lze využít pro výklad učiva i pro opakování. V závěru prezentace kontrolní úkoly - žáci mohou pracovat samostatně nebo ve skupinkách, společná kontrola. Prezentaci je možné použít i jako předlohu pro zápis učiva do sešitu.