Přednáška č. 6 Horák Jakub

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vietnamci Náboženství Strava.
Advertisements

Přednáška č. 7 Horák Jakub
E.D.J. 8.C.
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
Kultura a sport v Kanadě
Dějiny Kanady II. Přednáška č. 3 Horák Jakub 1. Francie vs Británie –mírem to nekončí 1744 – nové boje, tentokrát o pevnost Louisburg – angličané ji dobývají,
Přednáška č. 4 Horák Jakub
AMERIKA Kanada – přírodní poměry III2-Z7-I-08
Anglie Maturitní předmět: angličtina Brázdilová Eliška 6. A.
Kanada.
Příroda a podnebí Kanady
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: OV Stolničení Ročník:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
Svátky a tradice v Kanadě
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
CO CO je to SKLIZENO ? Samoobslužná prodejna s opravdovými potravinami PROČ PROČ vzniklo SKLIZENO ? jako odpověď na vzrůstající poptávku zákazníků po potravinách.
VY_32_INOVACE_11_ODV_650_Str
Zpracovala Karolíne AL-Eraidiová a Barbora Vodňanská
Program Leonardo da Vinci- projekt mobility Název projektu: „Klíčové komponenty v EU“ datum stáže: místo stáže: SRN Hynek Salák HT2.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Bylo osloveno 117 žáků. Vyplněných dotazníků bylo vráceno 75, tedy 64%. Odpovědi žáků-respondentů jsou podrobněji vyhodnoceny v následujících grafech.
Grand restaurant pana Septima
Restaurace Jídlo.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Kanada povrch a přírodní krajiny
Hanka Strejcová. Sheppard‘s pie Haggis Fish&Chips Banoffee Čaj s mlékem.
Zdravé stravování KC3.
Stravovací služby Realizace a formy rychlého občerstvení
Zdravý životní styl Vytvořila: Michaela Ryšánková.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Světová Kuchyně a její globalizace Jižní polokoule.
Životní styl žáků ZŠ Královehradeckého, Pardubického a Libereckého kraje H. Střítecká Univerzita Obrany Fakulta vojenského zdravotnictví Katedra vojenské.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA STÁŽ PEDAGOGICKÉHO PRACOVNÍKA.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Specifika podávání stravy, úpravy stravy a kultura stolování v domově seniorů ve Forde. TEREZA SEDLMAYEROVÁ 3.A, DENISA PROCHÁZKOVÁ 2.O.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Jediná dobrá rada, kterou skutečně letos potřebujete:
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
PÁTEK Polévka Čínská hovězí 20,- Kč Polévka Zelňačka 25,- Kč.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Pořadí pokrmů na jídelním lístku
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hovězí vývar se zeleninou a drobením
Severní Amerika - Kanada
Kanada.
Gastronomické zvyklosti různých národů
Moderní trendy v gastronomii
Moderní gastronomie Bio Food
Co jsme si odnesli z Evropy IRSKO – DUBLIN –
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Přednáška č. 6 Horák Jakub Stravování v Kanadě Přednáška č. 6 Horák Jakub

Úvod Kanadská kuchyně je velmi rozmanitá, největší podíl vlivu na její současné podobě mají: Anglie a Francie (kolonie) Další evropské země – Skotsko a Irsko A v posledních letech stále více i USA Nejvíce alarmující je to u dětí – jedí tzv. junk food – nezdravá jídla zahrnující např. čokolády, chipsy a zmrzliny, dospělí konzumují zase hlavně sendviče a hamburgery

Styly kuchyně se částečně liší podle regionů: Na západě: Vliv skandinávské, ukrajinské, ale i ruské kuchyně Na severu (teritoria Yukon a Nunavut např.): Krátká doba sklizní, vaří se dle receptur původních obyvatel (Inuitů) Východní pobřeží a Britská Kolumbie: Vliv britské, irské a skotské kuchyně – hodně masa (ryby, hovězí, vepřové)

Obecně však platí: Mezi tradiční pokrmy jednotlivých provincií patří to, co se v dané dá nasbírat, nebo ulovit, tzn. v přímořských oblastech jsou to hlavně ryby, mušle a humři (Ostrov Sv. Edwarda), na jiných územích třeba divoké borůvky, či jiné bobule, které se sbírají.

Javorový sirup Kanadská specialita (maple syrup) Sladký sirup z mízy javorů Hodně používaný poleva na vafle, palačinky, tousty, zmrzlinu.. Vyrábí se z něho bonbony, lízátka a další sladkosti Dokonce se přidává i do některých druhů piv Jeho hlavním výrobním centrem je Quebec- vyrábí se tu až ¾ celosvětové produkce

Tradiční pokrmy Poutine Shish Taouk Různé druhy hub (lišky, smrže, hříbky, pýchavky), hovězí maso se zázvorovou omáčkou, slanina, ryby a plody moře (treska, humr, mořské řasy, mušle, krevety, lachtaní ploutve), fazole na jakýkoliv způsob, hranolky, pšeničné placky bannock, divoká, rýže, tvarohový sýr atd… Poutine populární jídlo v Quebecu Jsou to smažené hranolky s hnědou omáčkou gravy navrch posypané tvarohovým sýrem Shish Taouk Špízy podobné tureckému kebabu

Alkohol na většině území Kanady prodejný jen v obchodech provozovaných státem (vyjma Alberty a Quebeku – kde dostanete některé druhy alkoholu i u soukromých prodejců) Věk pro konzumaci alkoholu je zde 19 let (jiné podmínky jsou na území Alberty, Manitoby a Quebeku, kde platí hranice 18 let věku) Ve světě je proslavena především kanadská žitná whisky (rye), která se destiluje už od 2. poloviny 19. století

Jídelní zvyklosti Snídaně Obědy Vydatné a bohaté Sladké a slané pokrmy- př. vafle s javorovým sirupem, míchaná vajíčka s libovou slaninou, cereálie a další druhy pečiva K pití nejčastěji džus a káva, občas čaj anebo horká čokoláda Obědy Méně vydatné, krátké a levné Různé saláty, sendviče, hamburgery, hotdogy, ovoce a zelenina

Večere: Mnohdy jediné jídlo, kde se schází celá rodina pohromadě Bohaté, dražší a delší než u nás lososi, steaky, humři, rozličné druhy omáček, a další speciality Čas večere je většinou už kolem 18. hodiny

Závěrem – jak to chodí v restauracích Ve většině restaurací je zvykem nesedat si ihned po příchodu Vyčkáme příchodu číšníka, který nás uvede ke stolu V některých vybraných restauracích je vyžadován formální oděv. Orientaci ulehčují vývěsky na restauracích - casual znamená ležérní oblečení, formal, že se vyžaduje sako a kravata. Cena při placení neodpovídá ceně v jídelním lístku V cenách pokrmů není zahrnuto DPH a spropitné číšníkovi, které patří v Kanadě k běžnému a dobrému vychování

Zdroje: www.orbion.cz, přesná adresa: http://kanada.orbion.cz/stat/pruvodce/kanadska-kuchyne-2525/ Přeloženo z foodbycountry.com, přesná adresa: http://www.foodbycountry.com/Algeria-to-France/Canada.html Kanada, 2003, ISBN 80-7237-736-1 Kanada Západ, 2003, ISBN 80-7236-252-6 Kanada Východ, 2003, ISBN 80-7236-298-4