Přednáška č. 6 Horák Jakub Stravování v Kanadě Přednáška č. 6 Horák Jakub
Úvod Kanadská kuchyně je velmi rozmanitá, největší podíl vlivu na její současné podobě mají: Anglie a Francie (kolonie) Další evropské země – Skotsko a Irsko A v posledních letech stále více i USA Nejvíce alarmující je to u dětí – jedí tzv. junk food – nezdravá jídla zahrnující např. čokolády, chipsy a zmrzliny, dospělí konzumují zase hlavně sendviče a hamburgery
Styly kuchyně se částečně liší podle regionů: Na západě: Vliv skandinávské, ukrajinské, ale i ruské kuchyně Na severu (teritoria Yukon a Nunavut např.): Krátká doba sklizní, vaří se dle receptur původních obyvatel (Inuitů) Východní pobřeží a Britská Kolumbie: Vliv britské, irské a skotské kuchyně – hodně masa (ryby, hovězí, vepřové)
Obecně však platí: Mezi tradiční pokrmy jednotlivých provincií patří to, co se v dané dá nasbírat, nebo ulovit, tzn. v přímořských oblastech jsou to hlavně ryby, mušle a humři (Ostrov Sv. Edwarda), na jiných územích třeba divoké borůvky, či jiné bobule, které se sbírají.
Javorový sirup Kanadská specialita (maple syrup) Sladký sirup z mízy javorů Hodně používaný poleva na vafle, palačinky, tousty, zmrzlinu.. Vyrábí se z něho bonbony, lízátka a další sladkosti Dokonce se přidává i do některých druhů piv Jeho hlavním výrobním centrem je Quebec- vyrábí se tu až ¾ celosvětové produkce
Tradiční pokrmy Poutine Shish Taouk Různé druhy hub (lišky, smrže, hříbky, pýchavky), hovězí maso se zázvorovou omáčkou, slanina, ryby a plody moře (treska, humr, mořské řasy, mušle, krevety, lachtaní ploutve), fazole na jakýkoliv způsob, hranolky, pšeničné placky bannock, divoká, rýže, tvarohový sýr atd… Poutine populární jídlo v Quebecu Jsou to smažené hranolky s hnědou omáčkou gravy navrch posypané tvarohovým sýrem Shish Taouk Špízy podobné tureckému kebabu
Alkohol na většině území Kanady prodejný jen v obchodech provozovaných státem (vyjma Alberty a Quebeku – kde dostanete některé druhy alkoholu i u soukromých prodejců) Věk pro konzumaci alkoholu je zde 19 let (jiné podmínky jsou na území Alberty, Manitoby a Quebeku, kde platí hranice 18 let věku) Ve světě je proslavena především kanadská žitná whisky (rye), která se destiluje už od 2. poloviny 19. století
Jídelní zvyklosti Snídaně Obědy Vydatné a bohaté Sladké a slané pokrmy- př. vafle s javorovým sirupem, míchaná vajíčka s libovou slaninou, cereálie a další druhy pečiva K pití nejčastěji džus a káva, občas čaj anebo horká čokoláda Obědy Méně vydatné, krátké a levné Různé saláty, sendviče, hamburgery, hotdogy, ovoce a zelenina
Večere: Mnohdy jediné jídlo, kde se schází celá rodina pohromadě Bohaté, dražší a delší než u nás lososi, steaky, humři, rozličné druhy omáček, a další speciality Čas večere je většinou už kolem 18. hodiny
Závěrem – jak to chodí v restauracích Ve většině restaurací je zvykem nesedat si ihned po příchodu Vyčkáme příchodu číšníka, který nás uvede ke stolu V některých vybraných restauracích je vyžadován formální oděv. Orientaci ulehčují vývěsky na restauracích - casual znamená ležérní oblečení, formal, že se vyžaduje sako a kravata. Cena při placení neodpovídá ceně v jídelním lístku V cenách pokrmů není zahrnuto DPH a spropitné číšníkovi, které patří v Kanadě k běžnému a dobrému vychování
Zdroje: www.orbion.cz, přesná adresa: http://kanada.orbion.cz/stat/pruvodce/kanadska-kuchyne-2525/ Přeloženo z foodbycountry.com, přesná adresa: http://www.foodbycountry.com/Algeria-to-France/Canada.html Kanada, 2003, ISBN 80-7237-736-1 Kanada Západ, 2003, ISBN 80-7236-252-6 Kanada Východ, 2003, ISBN 80-7236-298-4