Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj08/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Poezie z řeckého poiésis – tvorba
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jeMgr. Miloš Kaplan Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
POEZIE.
Státní symboly České republiky
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Jarní rýmování.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Brabcová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace NAŠE VLAST (státní symboly)
MÍSTO, KDE ŽIJEME PRVOUKA, 1. TŘÍDA. mapa České republiky.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy rýmů Název sady: Český jazyk 7.ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
základní jednotka básně zapisuje se do jednoho řádku VERŠ zvuková shoda konců slov na konci veršů RÝM graficky oddělený celek v básni, který se pravidelně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Prozodické systémy a druhy rýmů
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ANOTACE: Určeno pro žáky 1.stupně ZŠ Motivace a nácvik státní hymny
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_12_INOVACE_Tru_I_28 Název Rozlišení poezie a prózy
FORMÁLNÍ VÝSTAVBA VERŠE Mgr. Michal Oblouk
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ŠKOLA PRO ZAČÍNAJÍCÍ BÁSNÍKY
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Český jazyk Mgr. Milan Šimek
Sada 2 Jazyková výchova ZŠ a MŠ Dešná
Druhy rýmů.
Státní symboly VY_32_INOVACE_17
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Materiál slouží k výkladu učiva.
Česká hymna - více výukových souborů najdete na této adrese: emagister.eu
Transkript prezentace:

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj05/3.6.2013, K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového materiálu: Poezie – verš, rým, sloka Autor: PaedDr. Karolína Týleová Předmět: Český jazyk a literatura Třída: VI. Tématický okruh: Literární výchova Téma: Poezie – verš, rým, sloka Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad - charakteristika druhů rýmu, přehled, využití čtenářských zkušeností žáků, aktivita žáků – doplňování schémat na IT, práce s čítankou; Lederbuchová, L., Beránková, E. Čítanka 6, Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2003. ISBN 80-7238-248-9; Soukal, J. Literární výchova pro 2. stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, Praha: SPN, 1998. ISBN 80-7235-026-9

POEZIE Karolína Týleová

POEZIE A PRÓZA jsou to FORMY literárního díla próza = psaná volně, nevázaně poezie = psaná ve verších, vázaná pravidly, je to řeč vázaná

POEZIE = BÁSNICTVÍ Je zvláštní forma vyjádření Je psaná ve verších VERŠ jeden řádek v básni základní jednotka básně: významová jednotka (obsah slov) a zvuková jednotka (melodie, rytmus) SLOKA=STROFA skupina veršů společná myšlenka, rytmus oddělená řádkem

Slova ve verších jsou vázaná rytmem a rýmem. RYTMUS střídání přízvučných a nepřízvučných slabik (to jsou doby a vytvářejí stopy) RÝM zvuková shoda hlásek (slabik) na konci veršů Shodují se např. slabiky (velká – selka), jednoslabičná slova spolu (z hub – zub) nebo s víceslabičnými (radši mám – drahokam).

DRUHY RÝMU rým sdružený rým střídavý rým obkročný rým přerývaný rým postupný Voda hučí po lučinách, VERŠ dvojverší bory šumí po skalinách, VERŠ čtyřverší v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! rým

RÝM SDRUŽENÝ Shodují se (rýmují se) dva verše za sebou, 1. s 2., 3. s 4. atd. Byla jedna babka, a prodávala jabka, a za děravý groš b prodala jich koš. b Á, bé, cé, dé, _ kočka přede, _ kocour motá, _ pes počítá, _ kolik nití _ do desíti. _

RÝM STŘÍDAVÝ Shodují se verše střídavě, 1. a 3., 2. a 4. Když kalendář hlásí Hromnice - a svátek v únoru, b sněženka otvírá jaru petlice, a pomáhá slunci nahoru. b Sněženko sněžná, sněž, _ ale ne sníh, _ sněž něžnost, ty to dovedeš, _ a hrubá zima zmizí na saních. _ (Robert Desnos: Sněženka)

RÝM OBKROČNÝ Shoduje se 1. a 4. verš, 2. a 3. verš. Na kraji lesa studánka je živá, a v ní stará olše list i kořen smáčí b a celý kraj se vůkolem v ní zračí, b i obloha jak holub modrosivá. a Sem Rusalka dřív chodívala snivá; _ teď stane chodec jen, když vedrem kráčí, _ žnec uřícený, pak to hejno ptačí, _ a v noci s kolouchem tu srna zpívá. _ (Josef Václav Sládek: Studánka)

RÝM PŘERÝVANÝ Rýmuje se pouze 2. verš se 4. (někdy 1. se 4.), ostatní se nerýmují Rozbořené staré zámky a zas se mohou vystavit, b ale co se mně zbořilo, c nemohu víc napravit. b (Lidová) Pod lístky jsem schovala _ bratra cvrčka, krásně cvrčí, _ poslouchejte, do kapsy _ všechny muzikanty strčí. _ (František Hrubín: Co říká mateřídouška dětem)

RÝM POSTUPNÝ Obdoba střídavého rýmu, shoduje se 1. a 2. a 3. verš. V poklidu, zapředeném a v svit tmy, plující splavem, b vše sněží a vše splývá. c Proč na vás zapomenem, a sny naše, v jitru plavém, b jež do oken se dívá? C (Josef Hora: Zapomenutí)

Použité zdroje: AUTOR NEUVEDEN. dalkari.websnadno.cz [online]. [cit. 3.6.2013]. Dostupný na WWW: http://dalkari.websnadno.cz/cesky_jazyk/cj_2._rocnik/literarni_teorie_ii..pdf HRUBÍN, František; TRNKA, Jiří. Špalíček veršů a pohádek. Praha: Albatros, 1978, str. 16 LEDERBUCHOVÁ, L., BERÁNKOVÁ, E. Čítanka 6, Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2003. ISBN 80-7238-248-9 SOUKAL, J. Literární výchova pro 2. stupeň ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, Praha: SPN, 1998. ISBN 80-7235-026-9