Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast: Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Česká národní hymna Ročník / obor studia: 2. ročník / Hotelnictví a turismus Vypracoval: Mgr. Jan Nedbal Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice Ověřeno: 1. pololetí školního roku 2012/2013 III/2 VY_32_INOVACE_DUM 251 Klíčová slova: Hymna, Fidlovačka, státní symbol, Tyl, Škroup Anotace: Výkladová prezentace představující českou státní hymnu, její vznik, současnou i původní verzi.

2 ČESKÁ STÁTNÍ HYMNA KDE DOMOV MŮJ

3 ČESKÁ STÁTNÍ HYMNA Jeden z nejvýraznějších státních symbolů
Pochází z divadelní hry Fidlovačka aneb žádný hněv a žádná rvačka Autor slov: Josef Kajetán Tyl Autor hudby: František Škroup Poprvé uvedena v Praze dne 21. prosince 1834 Prvním jejím interpretem se stal Karel Strakatý

4 ČESKÁ STÁTNÍ HYMNA Rychle zlidověla
Píseň Kde domov můj se skládala ze dvou slok, ale druhá se skoro zapomněla Dnešní podoba první sloky (hymny) je trochu pozměněná oproti původní verzi Ve hře ji zpívá slepý houslista Mareš na ševcovské pouti Fidlovačka v Nuslích

5 Dnešní verze písně Kde domov můj
První sloka Kde domov můj, kde domov můj. Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země, země česká, domov můj, země česká, domov můj! Druhá sloka Kde domov můj, kde domov můj. V kraji znáš-li Bohu milém, duše tiché v těle čilém, mysl jasnou, vznik a zdar, a tu sílu vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj, mezi Čechy domov můj!

6 Původní verze písně Kde domov můj
První sloka Kde domov můj, kde domov můj. Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách. V sadě stkví se jara květ zemský ráj to na pohled! A to jest ta krásná země země česká domov můj! Země česká domov můj! Druhá sloka Kde domov můj, kde domov můj. Znáte v kraji bohumilém duše outlé v těle čilém, mysl jasnou, vznik a zdar a tu sílu, vzdoru zmar? To je Čechů slavné plémě, mezi Čechy domov můj, mezi Čechy domov můj!

7 Původní zápis F. Škroupa Obr. 1

8 Ukázka ČNH http://www.youtube.com/watch?v=vTlvogPLLwc
Zvukový záznam české státní hymny - ženský sólový zpěv v podání Kateřiny Kněžíkové

9 Zdroje autor: Jiří Zámečník autorka: Kateřina Kněžíková

10 Zdroje obrázků Obr autor: Aloysius


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google