Strategické plánování při zakládání spin-off

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
„Transfer technologií a ochrana duševního vlastnictví II“ Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Ústav fyzikální biologie Nové Hrady –
Strategie podniku v globálním světě
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Hradec Králové, 26. února.
Školní rok 2006/2007 Vyučující: Ing. Simona Rosová
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Riziko a jeho řízení v MSP
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
2.Marketingové prostředí
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Inovační potenciál ČR, 5. září 2007 Středisko společných činností AVČR, v.v.i. Centrum inovačního vzdělávání Liblice Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Projekt.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Novinky v oblasti ochrany průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl Úřad průmyslového vlastnictví Praha,
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
PPSD Personální a poradenské družstvo Ing. Vojtěch Miler předseda družstva Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS Informační seminář MAS Region.
Struktura podnikatelského plánu
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
RASC Financování Smart City
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ochrana průmyslového vlastnictví
I. Dvořák Zahajovací setkání
Závěrečná konference projektu
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Presentation Title 1st September 2002
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Strategické plánování při zakládání spin-off Inovační podnikání v AV ČR

prorektor Bankovního institutu vysoké školy, a.s. PhDr. Karel Preuss, CSc. prorektor Bankovního institutu vysoké školy, a.s. B A N K O V N Í I N S T I T U T V Y S O K Á Š K O L A

STRATEGIE SPIN-OFF Informační zdroje Preuss, K. Podnikatelské strategie. Praha: BIVŠ: 2006, ISBN 80-7265-096-3, 101 s. Truneček, J. Systémy podnikového řízení ve společnosti znalostí : Učební texty pro předmět Management změny. Praha: VŠE 1999, ISBN 80-7079-083-0, 184 s. Zákon č. 341/2005 Sb., o veřejných výzkumných institucích v platném znění Zákon č. 342/2005 Sb., o změnách některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o veřejných výzkumných institucích Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník v platném znění Zákon č. 143/2001 Sb., o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů (zákon o ochraně hospodářské soutěže) Zákon č. 527/1990 Sb., o vynálezech a zlepšovacích návrzích v platném znění Zákon č. 478/1992 Sb., o užitných vzorech v platném znění Zákon č. 121/2000 Sb., o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon) v platném znění Zákon č. 206/2000 Sb., o ochraně biotechnologických vynálezů a o změně zákona č. 132/1989 Sb., o ochraně práv k novým odrůdám rostlin a plemenům zvířat v platném znění Zákon č. 221/2006 Sb., o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví a o změně zákonů na ochranu průmyslového vlastnictví (zákon o vymáhání práv z průmyslového vlastnictví) v platném znění

STRATEGIE SPIN-OFF Strategické činnosti

Efektivní prostor společného zájmu STRATEGIE SPIN-OFF Efektivní prostor společného zájmu X1 Xn Management Zaměstnanci Vlastníci Věřitelé Xf Zákazníci X2 Stát Obce Dodavatelé

STRATEGIE SPIN-OFF MYŠLENKA a její ochrana ROZHODNUTÍ O SPIN-OFF PODNIKATEL – VĚDEC F I N A N C O V Á N Í PODNIKATELSKÉ PROSTŘEDÍ VĚDECKÉ PROSTŘEDÍ FORMOVÁNÍ SPIN-OFF OTEVŘENÍ TRHU

STRATEGIE SPIN-OFF MYŠLENKA a její ochrana Kdo je autorem myšlenky? Etické a právní aspekty autorství Od myšlenky ke skutečnému know-how Kdo je vlastníkem know-how? Jedinec v pracovněprávním vztahu Institucionální know-how Jak zajistit ochranu know-how? Ochrana duševního a průmyslového vlastnictví Rozdíl mezi evropským a americkým pojetím patentového práva Úloha správce Z jakých zdrojů ochranu know-how financovat? Nákladnost právní ochrany Možnosti fondové podpory

STRATEGIE SPIN-OFF ROZHODNUTÍ O SPIN-OFF Je myšlenka skutečně vhodná? Je myšlenka schopná k rozvinutí do průmyslové podoby? Má myšlenka obchodní potenciál? Jaké jsou předpoklady pro tržní realizaci? Neziskový podnik nebo obchodní společnost Vztahy podnikatele a vědce – jaké jsou možnosti uspořádání? Etické a právní problémy Ochrana obou partnerů Z čeho financovat založení a rozběh spin-off? Náklady založení subjektu Náklady přípravy podnikatelského plánu Objem potřebného financování Z jakých zdrojů založení spin-off financovat?

STRATEGIE SPIN-OFF PODNIKATEL – VĚDEC V čem se od sebe liší? Rozdíly v cílech Rozdíly v myšlení a postupech Rozdíly v přístupu k práci s financemi Rozdíly v etice Kde se jejich světy prolínají? Zájem na realizaci inovace Životní zajištění Založení spin-off jako životní rozhodnutí Cesta od vědy k podnikání Je návrat možný? Přednosti a stinné stránky „svobody podnikání“ Zajištění zájmů obou stran ve spin-off

STRATEGIE SPIN-OFF OTEVŘENÍ TRHU Výchozí nadšení pro inovaci Potřeba objasnění pro trh Objasnění pro ty, kdo budou implementovat Objasnění pro koncové uživatele My si myslíme, že náš objev mění svět, ale trh je konzervativní V čem je výhoda pro ty kdo implementují V čem je výhoda pro koncového uživatele V čem jsou stinné stránky inovace? Náklady otevírání trhu a možnosti financování Problém amortizace vstupních nákladů

PLÁNOVÁNÍ Analýza TQM: Výrobce Zákazník nabídka poptávka TRH 1 2 4 3 Nadbytečné výrobky a služby Uspokojená poptávka Chybějící výrobky a služby

Děkuji za pozornost