Mléčná užitkovost skotu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hodnocení produkční účinnosti krmiv
Advertisements

Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
PASTVA.
PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Odchov, chov, ošetřování, krmení,manipulace
Metabolizmus a zdraví mléčné žlázy
Výživa II – alpské lyžování
Užitkové vlastnosti skotu
SELEKCE METODY PLEMENTBY
Užitkové vlastnosti skotu
Užitkové vlastnosti skotu
Hodnocení reprodukce kanců
Odchov telat a jalovic u dojeného skotu
Odchov telat a jalovic ve stádě bez tržní produkce mléka (BTPM)
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Větrný Jeníkov Kontrola užitkovosti Varianta A4A.
Tuk, Bílkovina, Laktóza, (g/100g, %) Somatické buňky,
Ing. Růžena Seydlová MILCOM a.s. Praha Březen 2012 Využití dat z Milk Profit Data k řešení mastitidní situace v chovu.
Zdroje včelí pastvy.
OBRAT STÁDA Uzavřený: všechna zvířata se vrací a chovají v jednom chovu Otevřený: - nákup pro obnovu -různé modifikace podle kategorie,specializace,koncentrace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Produkce mléka komplexní užitková vlastnost samic savců
VÝROBNÍ PROGRAM Technologické prvky.
Kategorie prasat, obrat stáda
Kontrola mléčné užitkovosti
Okopaniny nízký obsah sušiny ( %) vysoké hospodářské výnosy
BRAMBORY (SOLANUM TUBEROSUM)
Řízení stáda dojnic s podporou aplikace Milk Profit Data
Úpravy krmiv.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Chov skotu.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Chov prasat.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Mléčná užitkovost Terminologie
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
CHOV DRŮBEŽE Velkochovy Malochovy.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov zvířat
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov Zvířat
Příprava investice – tvorba návrhu pro masná plemena
MSD Animal Health Cattle Academy – II.module MVDr. Zbyněk Dvořák Budapešť.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Hodnocení reprodukce – ukazatele plodnosti
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2.a 3. Téma: Chov zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Současná problematika antimikrobik ve výrobě mléka – problém pro chovatele nebo naopak příležitost Chov skotu - maso - mléko MVDr. Václav Osička, MilkProgres.
Optimalizace krmných dávek
Antimastitidní program v chovech skotu Jana Nováková Pfizer.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
MKA VZOM – mimořádná kontrolní akce „VZOrky Mléka“
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
Vejce Vejce – pouze slepičí
VY_32_INOVACE_125_Chov_skotu
Transkript prezentace:

Mléčná užitkovost skotu cvičení

Terminologie Laktace = úsek od otelení do zaprahnutí Normální laktace = laktace s řádným průběhem trvající 250 a více dnů , s minimální užitkovosti 2000 kg mléka Nenormální laktace = kratší než 250 dnů, s užitkovostí nižší 2000 kg mléka Normovaná laktace = laktace s řádným průběhem , přepočtená na 305 dnů

Terminologie Maximální laktace = nejvyšší celoživotní laktace , 5. laktace nejvyšší Zkrácená laktace = laktace za prvních 100 dnů nebo 200 dnů laktačních Období stání na sucho = 60 dnů, období klidové po ukončení laktace

Kriteria kvality-zpeněžování mléka Zdravý chov, prostý tuberkulózy a brucelózy Do mlékárny 6 den po otelení Dojivost nejméně 2 litry denně Barva = bílá, lehce nažloutlá Konzistence = stejnorodá tekutina Chuť a vůně = čistě mléčná

Fyzikálně chemické znaky Obsah tuku v mléce = 33 g/l Obsah bílkovin v mléce = 32 g/l Bod mrznutí(kryoskopie) = - 0,520( po záhřevu)laktóza + soli Kyselost mléka podle SH = 6,2 – 7,7 Snížení SH = mastitidy, stress, špatné krmení Zvýšení SH = vysoká teplota, výživa

Teplota mléka při dodávce Od začátku dojení do 150 minut vychlazení na teplotu Denní svoz = 4 – 8 °C( max. do 20 hodin) Obdenní svoz = 4 – 6 °C ( do 45 hodin)

Třídy jakosti Q a I = standard II / III/ = nestandard Somatické buňky(SB) : Q = 300 000/1 ml mléka I,II,III = 400 000/1 ml mléka Inhibiční látky(RIL) = 0 CPM : Q= 50 tis./ml , ostatní do 100 tis.

Zpeněžování mléka odběry vzorků Mléko se odváží 1x denně, ráno (vyjímečně obden) Mlékárna-hodnocení kvality mléka prostřednictvím „centrálních laboratoří“ CL zajišťují: svoz a odběr vzorků Jakostní ukazatele, četnost odběrů - na základě dohody mezi dodavatelem a odběratelem (T,B,laktóza,S,tps, BMM) Sledování ukazatelů kvality mléka, 2x měsíčně (CPM,mikrobiální čistota,RIL a PSB)

Zpeněžování mléka podklad pro výpočet ceny Cena za mléko - základní sazba za tuk a bílkoviny (% T a % B), splnění kvalitativních ukazatelů a množstevní příplatek Příplatky: zvýšení % T a % B= zvýšení ceny , množstevní příplatek- navíc produkce mléka- zvýšení ceny za každý litr Srážky: snížení % T a % B, nesplnění kvalitativních ukazatelů

Tepelné ošetření mléka Zamezit výskytu a zničení nežádoucích mikroorganismů Pasterace(71-74°C, 85°C-doba 20s) Sterilizace(nad100°C,30 minut)v ČR ne UHT (ultratepelná sterilizace) = palarizace- 140–150°C, mžikové hodnoty

Laktační křivka

Kontrola mléčné užitkovosti V ČR od roku 1905 (97 % dojnic) zjišťuje se: Množství mléka za 305 dnů Složky mléka (T, B, Laktóza) Ukazatelé kvality mléka (SB, RIL..) Vývin, ranost, plodnost,důvody vyřazení krav

Metody a osoby Metoda A = oficiální cestou(plemenáři) Metoda B = chovatel + dohlíží plemenář Standardní(varianta A4 a AT) Varianta A4 = 1x měsíčně ze všech dojení v průběhu 24 hodin(1 den) večerní a ranní nádoj( 96% dojnic) Varianta AT(alternativní) 1x měsíčně, střídavě 1 měsíc večer a druhý měsíc ráno A4 – odebírá se večer i ráno každý den

Systém šlechtění dojného skotu Kontrola užitkovosti Selekce (data –zisk z KU mléka, z lineárního popisu, z registrace v PK) Kontrola dědičnosti (testace býků) Základem = odhad PH býků na základě užitkovosti potomstva(dcer) Metody = vrstevnice, CC test, BLUP, Animal model, Test Day Animal model,

Testace býků (pro zařazení do plemenitby) KU mléka dcer Zkoušky dojitelnosti dcer Lineární popis dcer Doplnění dat z inseminace Údaje o původu KU = kontra užitkovost

Mastitida (onemocnění mléčné žlázy) Infekční (streptokoky, stafylokoky)= špatná hygiena chovu = akutní zánět(léčitelný antibiotiky) Neinfekční (stress) = subklinická (vysoké hodnoty SB v mléce) Chronický zánět = nevratný stav (změna sekretu, atrofie vemene) Zánět mléčné žlázy

Dojení, dojírny četnost dojení( 2 – 3x denně) Dojení ruční Dojení konvové Dojení na stání (vazná stáj) Dojení v dojírně (volná stáj) Robotizované dojení

Dojení (fáze stisku, sání)

Dojení na stání

Postup dojení Omytí vemene Odstříknutí prvních střiků Nasazení přístroje - dojení 5-7 minut Dodojení strojem Přerušení podtlaku – sejmutí přístroje Dezinfekce struků

Správný postup při dojení

Typy dojíren Tandemová (autotandemová) – stojí za sebou Rybinová (normální výstup, rychlý výstup, polygonový, trigonový typ) – stojí šikmo Paralerní = dojení zezadu Rotační (rototandem, rotoradiál, rotorybina) – do kruhu

Identifikace dojnic

Tandemové dojírny

Rybinové dojírny

Paralerní(side by side/ dojírna

Kruhové(rotační) dojírny

Robotizované dojení Nový způsob řízení farmy Bez lidské práce Vícečetné dojení (3x denně) Výhody Nárůst produkce mléka denní (+ kg T, kg B / laktaci) Snižování počtu SB Úspora času

Robotizované dojení Nevýhody Vyšší příjem krmiva Snížení přírůstků hmotnosti (hubnutí) Zhoršení zdravotního stavu končetin Reprodukční problémy Pořizovací cena

Robotizované dojení

Složení mléka zralého Voda 87,5% Sušina 12,5% Bílkoviny 3,2–4 % Mléčný tuk 3,5-7 % Laktóza (cukr) 4,7-5 % Minerální látky, vitaminy lipofilní, vitaminy rozpustné ve vodě

Složení mléka nezralého (mleziva) Voda 75 % Sušina 25 % Bílkoviny 18 %/imunoglobuliny/ Mléčný tuk 5 % Laktóza/cukr/ 3 % Minerální látky / Mg/, vitaminy / skupina B/

Charakteristika a význam mleziva Okrově žlutá barva, srážení při teplotě 60°C Chuť hořkoslaná Převažují syrovátkové bílkoviny, vysoký obsah imunoglobulinů 1. potrava pro tele Pasivní forma imunity Projímavé účinky

Ošetření mléka po nadojení Provádí se v mléčnici Mléčnice - místnost, kde probíhá ošetření mléka po nadojení, sanitace, přejímka mléka Filtrace mléka - odstranění mechanických nečistot Chlazení mléka (4–8°C) Uchovávání mléka (obdenní svoz)

Sanitace mléčnice (čištění,dezinf., proplach) Odstranění organických,anorganických látek a mikroorganismů Denní - po každém dojení Týdenní (měsíční) Kyseliny = odstranění anorganických sloučenin Zásady = odstranění organických sloučenin

Mléčnice

Technologie chovu jednotlivých kategorií skotu

Způsoby odchovu telat v ČR, období telat, vnitřní a venkovní systémy Odchov telat Způsoby odchovu telat v ČR, období telat, vnitřní a venkovní systémy

Období mléčné a rostlinné výživy Období mléčné výživy (zahrnuje i mlezivové období) od narození do odstavu 0 – 2 měsíce jalovičky, 0 – 3 měsíce býčci Období rostlinné výživy od odstavu do 6 měsíců stáří

Mlezivové období systémy ustájení Trvá 0 – 5 dnů Venkovní individuální boxy (VIB) 80% Profylaktorium (součástí porodny) Ustájení společně s matkami (masná plemena - BTPM) Ustájení telat u kojných krav Teletníky

Venkovní individuální box charakteristika Po porodu - dokonalé osušení telete, napojení mlezivem, označení Ustájení individuální (6 – 8 hod po porodu VIB) Přístřešek se vstupním otvorem a výběhem, odnímatelná střecha Materiál – dřevo, plast, stanové dílce Nastýlání výběhu, boudičky 1kg/den

Venkovní individuální box charakteristika Odstranění hnoje až po ukončení turnusu Krmivo – mlezivo (příjem 3 – 4 x denně, Teplota mléka 38°C) Mlezivové období (denně 6 l mleziva) Výhody – minimální šíření nemocí Rychlá výstavba a dezinfekce Nevýhody – riziko ekologického zatížení Vysoká pracovní náročnost

Mlezivové období „plachťák“

Mlezivové období (umělohmotné výlisky)

Období mléčné výživy Navazuje na mlezivové období a trvá do 2 – 3 měsíců stáří (odstavu) Odchov ve venkovním skupinovém přístřešku Zpevněné podloží ( asfalt, beton) Přístřešek-3 stěny pevné, 1 otevřená, návaznost na výběh- zastýlání obou částí, množství 1 kg slámy/kus/den Počet zvířat ve skupině 5 – 10 kusů

Období mléčné výživy

Období mléčné výživy

Období mléčné výživy

Období mléčné výživy

Krmiva používaná v období mléčné výživy Mléčné období (základ tvoří mléko) Teplota mléka při podávání 38°C MKS, plnotučné mléko, syrovátka, okyselené nápoje, zakysané nápoje Od 15. dne stáří seno, startér (ČOT) Ad libitně voda MKS = mléčná krmná směs

Období rostlinné výživy technologie ustájení Venkovní skupinové boxy (VSB) Přístřešky- boxová lože-nepropustné podloží a spádovaná podlaha (do 3%) Nastýlání 3 x týdně Obecné požadavky na přístřešek 1 strana otevřená, stelivový typ, nezamrzající napajedla, kryté krmiště,počet zvířat ve skupině =u žlabu

Období rostlinné výživy

Období rostlinné výživy

Období rostlinné výživy

Období rostlinné výživy

Varianty přístřešků Přístřešek s boxovými loži pro 40 – 120 ks Přístřešek- spádové lože a vysoká podestýlka(sklon 7 – 10 %) Přístřešky s hlubokou podestýlkou Posuvné přístřešky ( posun na lyžinách ) Přístřešky z adaptovaných kůlen, skladů, stodol ……

Přístřešky (mléčné, rostlinné období)

Krmiva období rostlinné výživy Základ krmné dávky- konzervovaná píce - siláže, senáže Doplňková krmiva – seno Granulované šroty Ad libitně voda

Příklady KD od 3 do 6 měsíců na přírůstek 800 g/den měsíce 3 - 4 4 - 5 5 - 6 Seno (kg) 2 3 4,5 Senáž (kg) 7 8 Siláž(kg) 5,5 13 11 Jádro (kg) 1,5 1 0,50 Zelená píce - 18 KD – krmná dávka

technologie ustájení, krmení, napájení, dojení Chov dojnic technologie ustájení, krmení, napájení, dojení

Volné boxové ustájení Zásady Snadná orientace při vstupu Pohodlí při uléhání a vstávání (dlouhé stání 270 – 280 cm) Pevnost a trvanlivost podlahy a bočního hrazení Minimální pohyb po hnojných chodbách Sociální kontakt

Stelivové, bezstelivové stáje

Uspořádání stáje Sekce reprodukční zahrnuje krávy v období stání na sucho (60 dnů před porodem) a porodnu (krávy se nedojí - mléko není určeno pro prodej) Sekce produkční je rozdělena na úseky podle fáze laktace (3 – 4 úseky rozdojovací - plná laktace – zasušovací), Krávy jsou dojeny – mléko prodáno ke zpracování

Stavební řešení kravína (základní poznatky) Stáje průjezdné – krmení je řešeno uvnitř Stáje neprůjezdné – krmiště je řešeno po obvodu stáje Stáje nezateplené, studené, dobře větratelné (střešní štěrbiny) V letních měsících systém ochlazování – evaporizační systém Stáje dvouřadé, čtyřřadé, víceřadé

Stelivová volná stáj charakteristika Stání dojnic vyvýšeno nad podlahu, 2x denně steleme Vyhrnování hnoje – 2 x denně z hnojných chodeb - malotraktor s radlicí Druhy steliva – sláma, piliny, separát z kejdy, písek Denní potřeba slámy 4 kg/kus

Volná stelivová stáj

Volná, vzdušná stáj

Volná stáj

Volná stáj

Technika krmení, napájení Míchací krmný vůz – fázový způsob krmení (krmná dávka směsná - všechny komponenty promíchané) Jadrná krmiva - součástí směsné dávky nebo samostatný krmný automat ve stáji Napájení – viz normy pro stavby napájecí žlaby (důležitý přítok vody) Množství výkalů (krávu/den 20 l+ 35 kg) Denní potřeba vody (l/krávu/90-150l)

Fázový způsob výživy dojnic (4 fáze) I. období- stání na sucho (60 dnů do porodu), porodna kvalitní seno, bílkovinná senáž, postupně od 20. dne jádro,minerální látky, vitaminy II. období – rozdojování (od porodu do 100 dnů/krmíme siláž, senáž, seno, vysoké dávky jádra/10-12 kg/den) III. období (od 100 dnů do 200 dnů laktace),dávky jádra snížíme, ostatní krmiva stejná, dostatek miner. látek IV. období (od 200 dnů do zasušení), změna KD, snížit jadrná krmiva až absence

Krmiva pro dojnice Seno (obsah S) nad 85% Zelená píce (obsah S) 15 – 25% Siláž (obsah S) 22 – 27 % Senáž (obsah S) 35 – 50 % Sláma (obsah vlákniny) kolem 40 % Základ krmné dávky – objemná krmiva Doplňková krmiva (cukrovarnický průmysl, pivovarský průmysl) Jadrná krmiva (směs obilovin) Minerální liz

Komponenty krmných dávek pro dojnice Seno/kg/den/kus 7 – 9 Sláma kg/den/kus 2 – 5 Siláž nebo senáž kg/kus/den 20 – 30 Zelená píce kg/den/kus 20 - 50