Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuKrmné skupiny podle laktace Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s maturitou Vzdělávací oblastChov zvířat PředmětChov zvířat Tematický okruhFyziologie Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 3. ročník AnotaceNa základě stádia laktace je nutné vytvořit krmné skupiny Vybavení, pomůcky- Klíčová slovaUžitkovost, krmná dávka Datum24.1. 2014 NÁZEV

2 Krmné skupiny podle laktace Výživa skupin skotu podle aktuální dojivosti a stádia laktace NÁZEV

3 I.Kr. Skupina II. Kr. Skupina III. Kr. Skupina IV. Kr. Skupina V. Kr. Skupina

4 I. Krmná skupina - Rozdojení 1 – 2 měsíce po porodu Hmotnost 600 kg Užitkovost 8200 kg Tučnost 4,3 % Potřeba živin S SNL ŠJ ZKD 9 360 3 PKD 7,9 1350 7,2 16,9 1710 10,2 Silážní kukuřice ve vyšší S 22 kg 5,98 330 3,47 Senáž travní II 7 kg 3,76 273 1,5 Seno jetel červený zakvétající 6 kg 5 696 2,43 Řepka 2 kg 1,76 350 2,29 Žito 1 kg 0,8 73 0,71 Celkem 17,3 1722 10,4 Tato skupina dostane k předchozí krmné dávce přídavek na rozdojení 1,5 kg ječmene krmného

5 II. Krmná skupina – je na vrcholu laktační křivky K průměrné krmné dávce dostane přídavek 0,5 kg krmného ječmene na kus a den. Aby nedošlo k prudkému poklesu produkovaného mléka. III. Krmná skupina – je za vrcholem laktační křivky Průměrná krmná dávka bude bez přidaného jádra a celkový podíl jadrných krmiv bude klesat a to včetně jádra z původní krmné dávky

6 IV. Krmná skupina – příprava na zasušení U této skupiny bude dále klesat podíl všech koncentrovaných živin a krmná dávka bude postupně klesat až pouze mírně překročí záchovnou krmnou dávku. V krmivu poroste podíl balastních látek a vzroste podíl vlákniny. Plemenice bude asi po 305 dnech laktace zasušena. Dojde k regeneraci mléčné žlázy a užitkovost bude přerušena. V. Krmná skupina – zasušené krávy Mléčná užitkovost krav je zcela zastavena správnou krmnou technikou. V děloze Se dokončuje vývoj zárodku. Hmotnost telete před narozením řídíme krmnou dávkou, která je složena pouze z kombinace sena a slámy.

7 Krmné skupiny jsou z hlediska organizace chovu velmi vhodné a účinné. Dnešní moderní technika označování krav však nabízí jiné lepší řešení. Toto řešení spočívá v optimálním označení krav a to elektronicky. Čipem označená kráva sledovaná počítačem má nejlepší vyhlídky na zcela optimalizovanou krmnou dávku podle jejích celkových i momentálních potřeb. V moderně zařízeném chovu je zabezpečena krmná dávka tak, že nemůže dojít k deficitu živin ani minerálních nebo stopových prvků.

8 V dnešních moderních vysokoprodukčních chovech nelze správnou krmnou techniku nijak podcenit. I drobný nedostatek se projeví na snížené produkci a zcela jistě vznikne ve stádu zdravotní problém, který celou produkci prodraží a vyžádá si pro odstranění léčiva a práci veterinářů.

9 Zásady správné krmné techniky: Nezkrmujeme krmiva – kontaminovaná, namrzlá, nahnilá, plesnivá Krmná dávka je vytvořena na základě aktuálních dat získaných rozborem našich nebo nakoupených krmiv Všechna chovaná zvířata dostanou živiny podle jejich potřeb v kategoriích je nutné dodat základní živiny – cukry, tuky, bílkoviny, doplnit minerální krmné přísady ( Ca, P, Mg, ) a samozřejmě stopové prvky ( Fe, Se, Mn, Zn) U prasat a drůbeže klademe důraz na přísun ESENCIÁLNÍCH AMINOKYSELIN LIMITUJÍCÍ AMINOKYSELINY – jsou nejčastěji v deficitu (lys,met,tre,try) Pravidelně kontrolujeme obsah živin ve vlastních i nakoupených krmivech Provádíme kontrolu na rezidua v krmivech

10 ZDROJE A PRAMENY 1)PAŠKA, Ivan. Živočíšna výroba: Vysokoškolská učebnica pre študentov študij. odborov fytotechnický, mechanizačný a automatizované systémy riadenia poľnohospodárskych vysokých škol. 1. vyd. Bratislava: Príroda, 1991, 401 s. ISBN 80-070-0417-3 2) ROZMAN, Josef. Obecné základy živočišné výroby. 1. vyd. Praha: Státní zemědělské nakladatelství, 1981. ISBN 07-076-81.


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google