Ovlivnění jakosti vod (povrchových a podpovrchových) mechanismy RaA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Advertisements

RONN MEA®CLEAN FILTRAČNÍ ŽLAB PRO ÚČINNÉ EKOLOGICKÉ
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Znečišťování vodních zdrojů.
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. HYDROBIOLOGICKÝ ÚSTAV Na Sádkách 7, České Budějovice Tábor, Řízení kvality vody v údolních nádržích.
Čističky odpadních vod ČOV
Systémy chovu ryb.
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Komunální odpadní vody a kaly
Způsoby zvyšování povrchové akumulace
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
Technická řešení podpovrchové RaA
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Rostlinná produkce a prostředí
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
Krajina a životní prostředí
Salinita – iontové složení vody a
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Ekosystémy přírodní a umělé
Antropogenní vlivy – human impacts
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Drtič.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
01.5 Produkce hnoje, močůvky, výroba kompostu Ing. Magda Pavezová
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci –Fyzikální –Chemické –Biologické (biochemické) Typy biochemických procesů –Aerobní –anaerobní.
Odstranění sedimentů z návesního rybníka v obci Zvěstov vypracoval: Jirka Račanský.
RYBNÍK JAKO CELEK.
Dvacet let hydrologického a biogeochemického výzkumu povodí Červík v Beskydech Filip Oulehle1, František Zemek2, Zora Lachmanová3, Oldřich Myška1, Jan.
Mechanismy pro zvyšování infiltrace povrchových vod
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
VN PLUMLOV a POVODÍ prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY URBANIZOVANÁ POVODÍ Kolektiv autorů.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
Právní režim ochrany půdy
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci Typy biochemických procesů
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Půdy.
Transkript prezentace:

Ovlivnění jakosti vod (povrchových a podpovrchových) mechanismy RaA TEZE: Ovlivnění jakosti vod uplatněním RaA (negativní a pozitivní hlediska; povrchové a podzemní vody) Využití samočistící schopnosti půdního profilu ve VH nakládání s odpadními vodami (zasakování, hnojivé závlahy) 10.lekce

Obsah Nakládání s vodami v povrchových a podpovrchových zdržích z hlediska změn jakosti vody Jakost vod a existující vztahy v rámci VH Využití samočistící schopnosti půd při nakládání s odpadními vodami (zasakování, hnojivé závlahy) 10.lekce

Vyjádření vnějších vazeb na množství a jakost vod

Vztah odtoku, koncentrace a odnosu živin rozpuštěné a nerozpuštěné látky dusičnany (vyplavování, ředění) fosforečnany (fixace na půdní částice) cesty transportu látek (povrch, půdní profil) funkce ochranných bufferů (vegetační pásy)

Porovnání ukazatelů kvality vody: les, orná půda a travní porosty

Vývoj koncentrací dusičnanových a fosforečnanových aniontů v průběhu srážko-odtokové události Zdroj: J.Moravcová (2010) Povodí Jenínského potoka (J2) ze dne 13. 5. – 15. 5. 2010

Negativní ovlivnění jakosti vod ve vodních nádržích Akumulace: nutrientů (živin: N, P, K, C) -> eutrofizace sedimentů (pevných částic) -> zazemňování těžkých kovů a ostatních cizorodých látek (pesticidy, herbicidy atd.) -> toxikace Další změny: ovlivnění teploty vody (vliv na vodárenství, ...) snížení obsahu kyslíku (vliv na chov ryb, ...) riziko negativního ovlivnění biotopu příbřežní zóny (nádrží, vod.toků) ukládáním vytěženého sedimentu

Pozitivní ovlivnění jakosti vod ve vodních nádržích zvýšení biodiverzity vodního toku, nádrže (litorál) a příbřežní zóny (fauna i flóra) vyrovnání/regulace teplotního režimu toku zlepšení splaveninového režimu toku

Využití malých vodních nádrží k čištění vod: výhody a nevýhody Typ Výhoda Nevýhoda MVN (rybník, retenční n.) snižují NRL, zvyšují jakost nutná kvalifikovaná obsluha mokřady přírodní samočistící procesy náročnost na zábor plochy biologické nádrže dominantně čistící funkce půdní filtry čištění a dočištění vod nízká kapacita, rizika kolmatace infiltrační nádrže nízká kapacita, zábor plochy revitalizace kanálů poutání NO3 břehovou veg. investičně nákladné

Vliv RaA vody v krajině na jakost podzemních vod Využití a "odstranění" zátěže (RL a NRL) vod o: nutrienty sedimenty cizorodé látky vázané na pevnou fázi (sorpce) vliv vlhkosti a rozdělení velikosti půdních pórů (K-SK-G) Uplatňují se mechanismy: akumulace na povrchu (převod složky povrchového odtoku na podpovrchový -> posílení infiltrace) zadržení (filtrace) látek ve svrchních půdních vrstvách samočistící (biologické a chemické) procesy probíhající ve vodě a v půdě podmínky (rychlost) mineralizace organických látek lokální kumulace nežádoucích látek pro efektivní sanaci

Ovlivnění režimu půdního N regulací vodní komponenty Amonný dusík v nehnojené půdě je převážně produktem mineralizačního procesu, zatímco dusičnanový dusík vzniká přeměnou dusíku amonného v procesu nitrifikace. Amonné kationty se dobře váží na půdní sorbční komplex a jsou tudíž ve vodě méně rozpustné a pohyblivé. Dusičnanové anionty se na sorbční komplex neváží prakticky vůbec a snadno se pohybují spolu s půdní vodou, ve které se rozpouštějí. -> regulace odtoku půdní vody snižuje koncentrace dusičnanů ve vodách

Zohlednění zranitelných oblastí při uplatnění nástrojů k RaA vod vymezení citlivých a zranitelných oblastí v povodí (diferencovaná ochrana vodních zdrojů) přizpůsobení výběru lokalit pro RaA diference podle využití území a kultur ochranná funkce plošného odvodnění splachy z polních hnojišť, silážišť bodové a plošné zdroje znečištění (obce, živočišná výroba, průmysl, doprava, skládky a zpracování odpadů apod.)

Eliminace negativního vlivu zemědělství Zemědělství je největší znečišťovatel vod dusičnany. Směrnice Rady 91/676/EHS o ochraně vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů (nitrátová směrnice) Vymezení zranitelných oblastí na KÚ Zranitelné oblasti podléhají přezkoumání a úpravám každé čtyři roky

Nitrátová směrnice: Vymezení zranitelných oblastí

Samočistící schopnost (voda, půda) biologické a chemické procesy změna podmínek aerobní -> anaerobní intenzivní nitrifikace na zeměděl. půdách se mění pod HPV na proces denitrifikace. Přebytek amonných iontů v půdě uniká v podobě čpavku (NH3) do ovzduší = volatizace zamokřené půdy vykazují zvýšenou setrvačnost procesů ovlivněných teplotou (zima -> jaro; podzim -> zima) Realizace opatření na podporu zdržení vod pro zvýšení účinnosti samočištění procesů oxidace (provzdušňování) nebo naopak redukčních procesů (stagnací zvýšené HPV)

Režim jakosti vod v malých povodích Typický průběh koncentrací nitrátů ve vodním toku zemědělsky využívaného povodí

Transport chemických látek z pozemku Drenáž se jako hydrologicky účinný prvek uplatňuje také při transportu chemických látek z pozemku (živiny, znečištění atd.) Biologický denitrifikační filtr

Měřené efekty denitrifikačního filtru Snižuje koncentraci celkového dusíku Snižuje zejména koncentraci dusičnanů Poněkud zvyšuje koncentraci organického dusíku Dočasně snižuje pH a zvyšuje aciditu (později návrat na původní hodnoty - za 8-20 týdnů) Zvyšuje chemickou spotřebu kyslíku Dočasně zvyšuje koncentraci celkového fosforu i fosforečnanů (cca po dobu 5-ti měsíců) Hydraulická vodivost sláma je poměrně nízká (řádu 10 m.d-1) Potřebná průtočná plocha by byla řádu 10 m2 (do odtoku se proto často zapojuje "obtok" - při vyšších Q)

Zjednodušené schéma čistících procesů v malé vodní nádrži Podle J.Šálka (2004)

Využití samočistící schopnosti půd při nakládání s odpadními vodami Infiltrace odpadních vod půdní (zemní) filtr vsakovací příkop či nádrž hnojivé závlahy Kořenová čistírna s horizontálním prouděním 1- přívod odpadní vody; 2 – vyrovnávací jímka; 3 – těsnění PE, PVC; 4 – filtr; 5,11 – šachtice; 6 – rozdělovací potrubí a sběrný drén; 7 – štěrkový pás; 8 – jímka; 9 – filtrační prostředí; 10 – makrofyta; 12 – odpadní potrubí; 13 – regulační šachtice; 14 – uzávěr; 15 - odpad

Samočistící schopnost půdy v závislosti na jejím zrnitostním složení Legenda: 1 - váhová procenta ( % ) 2 - velikost zrn v logaritmické stupnici ( mm ) --------------------------------------------------------------------------------------------- 3 - půda velmi vhodná pro filtrační pole 4 - půda středně vhodná pro závlahu odpadními vodami 5,6 - půda vhodná pro závlahu odpadními vodami 7 - půda podmíněně vhodná pro závlahu odpadními vodami 8 - půda nevhodná pro závlahu odpadními vodami

Hnojivá závlaha minimalizuje nároky na potřebu čisté vody plní úlohu: doplňkové závlahy i dodávku živin jedná se o komplexní VH stavbu (nároky na stavební a technologickou část i na provoz) je třeba stanovit obsah živin v závlahovém médiu a závlahovou dávku korigovat podle všech hlavních živin správně navržená a provozovaná hnojivá závlaha nezatěžuje životní prostředí ani okolí a zvyšuje efektivitu zemědělství (soulad živočišné a rostlinné produkce)