Jaroslav Novotný 9.třída

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústecký kraj Lázeňská oblast Ústecký kraj Znak kraje
Advertisements

Vypracovaly: Eliška Protivová a Anička Srbková
PLZEŇSKÝ KRAJ.
ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš
Jihočeský a Plzeňský kraj
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
Plzeňský kraj                  Plzeňská brána Lucie Valentová, 9.C.
ČR – Karlovarský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.11 Mgr. Kosík Lukáš
ČR – Plzeňský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.10 Mgr. Kosík Lukáš
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Liberecký kraj.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PLZEŇSKÝ KRAJ.
LIBERECKÝ KRAJ.
Charakteristika kraje
PLZEŇSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Plzeňský.
PLZEŇSKÝ KRAJ.
P.  JZ Čechy  Plzeň  Klatovy  Domažlice  Tachov  Rokycany.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: prvouka pro 1.stupeň ZŠ Plzeňský kraj VY_03_INOVACE _32_08 Mgr.
Jihomoravský kraj.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Pardubický kraj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_09.
Kateřina Shrbená a Iryna Neskorodyana 04.A
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Plzeňský kraj Název školy
území s léčivými prameny Západní Čechy Vyhledávejte v příruční mapě.
Plzeňský kraj Přírodní poměry
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Znak plzeňského kraje.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Plzeňský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Plzeňský kraj.
Plzeňský kraj.
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Česká Republika a její kraje
PLZEŇSKÝ KRAJ Ludmila Langrová, Sinika Výšková- 9.A
Jihočeský kraj.
VYSOČINA.
Fyziogeografická sféra
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Středočeský kraj.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : březen 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
Autoři: David Vrtěl, David Pleva. Plze ň ský kraj - Rozloha  Rozloha: km 2  obyvatel  Sousední kraje: Karlovarský, Ústecký, Středočeský,
Plzeňský kraj. Rozloha:7 561 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění:73 obyvatel/km² Nejvyšší bod:Blatný Vrch (1 376 m) Počet okresů:7 (Domažlice,
Jihočeský kraj. Povrch: Šumava (Plechý 1378m.n.m.), národní park Třeboňská pánev, Českobudějovická pánev, Novohradské hory, ze severu zasahuje Středočeská.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ČS_MÍSTO, KDE ŽIJEME TEMA:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
PLZEŇSKÝ KRAJ. KRAJSKÉ MĚSTO PLZEŇ DALŠÍ MĚSTA KLATOVY DOMAŽLICE ROKYCANY SUŠICE.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
1. Základní informace 2. Navštěvované oblasti 3. Zdroje.
Vlastivěda – 5. ročník, Plzeňský kraj
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Česká republika Plzeňský kraj.
Plzeňský kraj.
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
PLZEŇSKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-30 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_PLZENSKY_KRAJ.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Plzeňský kraj. Plzeňský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Plzeňský kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
PLZEŇSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Jaroslav Novotný 9.třída Plzeňský kraj Jaroslav Novotný 9.třída

základní informace Rozloha: 7651 km² Počet obyvatel: 571 709 Počet okresů: 7 Sídlo: Plzeň Hejtman: Milan Chovanec

okresy Domažlice Klatovy Plzeň-jih Plzeň-město Plzeň-sever Rokycany Tachov

Umístění leží na jihozápadě Čech, v jižní části Západočeského kraje. Na severozápadě sousedí s Karlovarským krajem, na severu má kratičký úsek společné hranice s Ústeckým krajem, na severovýchodě hraničí se Středočeským krajem, na jihovýchodě s Jihočeským krajem.

Příroda Podstatnou část kraje vyplňuje Plzeňská pahorkatina. Nejvýše sahají pohraniční hory Český les a část Šumavy . Na Šumavě leží i nejvyšší bod kraje. Nejvyšším vrcholem na českém území je Velká Mokrůvka (1370,2 m n. m na severovýchodě se nachází Plzeňská kotlina a ze Středočeského kraje sem zasahují Brdy Nejdůležitějším chráněným územím je Národní park Šumava, jehož část do Plzeňského kraje zasahuje

Vodstvo V kraji se nacházejí dvě oblasti přirozené akumulace vod (Brdy, Šumava) a významnou roli při zásobování obyvatelstva pitnou vodou hrají i vodní nádrže Nýrsko a Lučina.  Většinu území kraje odvodňuje Berounka, která vzniká v Plzni soutokem Radbuzy a Mže. . Část Klatovska a Sušicko odvodňuje Otava. Obě povodí náleží k úmoří Severního moře. Na území kraje je řada jezer – ledovcová Černé jezero, Čertovo jezero, Prášilské jezero, Laka a 

Památky V kraji se nachází stovky historických památek, z nichž mezi nejnavštěvovanější patří zámky Horšovský Týn, Kozel, Manětín, Nebílovy, Zbiroh a hrady Rabí, Radyně, Švihov nebo Velhartice a Domažlie.  turisté navštěvují také Klášter Plasy nebo Kladrubský klášter.

zemědělství Nejlepší podmínky pro zemědělství jsou v Plzeňské kotlině, tam se pěstují převážně obilniny. Plzeňský kraj patří také k významným producentům řepky. Plzeňský kraj má různorodé přírodní podmínky a chov skotu se uskutečňuje zejména v podhorských oblastech, ale díky dobrým vlastnostem travních porostů ve vyšších polohách je lze využít k pasteveckému chovu. V tomto kraji je chováno 161 991 kusů skotu, z toho je 66 386 kusů krav. Tento chov se uskutečňuje zejména v periferních částech kraje.

Obyvatelstvo a životní prostředí V kontextu České republiky patří životní prostředí v kraji mezi čistější, vzhledem k nižší hustotě osídlení. Krajem prochází důležitá dálnice D5 z Prahy kolem Plzně do Bavorska. Ačkoli je Plzeňský kraj rozlohou v Česku třetí největší, počtem obyvatel je až devátý a hustota zalidnění je druhá nejnižší v zemi V kraji je minimum středně velkých měst. Na metropolitní Plzeň navazují drobné vesnice, 4/5 rozlohy kraje (a 30 % obyvatelstva) tvoří katastry obcí do 2000 obyvatel.

Děkuji za pozornost