Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

ATMOSFÉRA.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
VÍTR.
Základy meteorologie.
ZŠ TGM Rajhrad Mgr. Zdeňka Hohnová
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
VY_52_INOVACE_Z.6.24-atmosféra, počasí-prezentace
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Rozmanitost podmínek života na zemi
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Atmosféra Země Název školy
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra, větry autor VM:Ondřej.
Oběh vzduchu na Zemi Název školy
Tlak a proudění vzduchu
POČASÍ.
Název Atmosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Globální cirkulace atmosféry
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s významem atmosféry, jejím složením.
FYZIKA ZEMSKÉ ATMOSFÉRY 3
Počasí.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ATMOSFÉRA.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
POČASÍ A PODNEBÍ Mgr. Petr Králík.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
ATMOSFÉRA Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Vznik a vývoj atmosféry Země
Oběh vzduchu na Zemi autor: Mgr. Jana Mikešová
Atmosféra (X. Část) Název školy
Počasí. obsah počasí sluneční záření, teplota vzduchu, vlhkost vzduchu, oblačnost, vodní srážky, tlak vzduchu, vítr předpověď počasí pozorování počasí.
Podnebí, podnebné pásy.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK ŠKOLA: ZŠ A MŠ J. A. KOMENSKÉHO V NOVÉM STRAŠECÍ AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ATMOSFÉRA ROČNÍK: 6. ročník.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
VY_32_INOVACE_Vac_I_14 Atmosféra Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Atmosféra.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
ZEMĚPIS - 6. ročník Atmosféra
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
JAK SE RODÍ POČASÍ.
ATMOSFÉRA = vzdušný obal Země.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
ATMOSFÉRA.
Problémy Ozónové vrstvy.
Transkript prezentace:

Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivity III/ 2 inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Bc. Tomáš Černý Číslo materiálu VY_32_INOVACE_CAP_1S1U_ČE_16_16 Název Atmosféra - počasí Druh učebního materiálu Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Předmět Člověk a příroda Ročník První Tématický celek Ekologie Anotace Vysvětlení funkce atmosféry, jejího vlivu na počasí a objasnění globálních problémů atmosféry Metodický pokyn Materiál slouží k výkladu nové látky a následnému pochopení vzájemných souvislostí ( 40 min.) Klíčová slova Atmosféra, počasí, vítr, srážky, proudění, skleníkový efekt, ozónová díra, globální oteplování Očekávaný výstup Cílem je porozumět novým pojmům a pochopit funkci atmosféry a její vliv na život na Zemi Datum vytvoření 6.3.2014

Atmosféra - počasí

VÝJIMEČNOST ATMOSFÉRY ZEMĚ Atmosféra = vzdušný obal Země. Vzduch je směs plynů. Složení vzduchu: kyslík 21 %– plyn nezbytný k dýchání živých organismů dusík 78 %– ve vzduchu je ho nejvíce ostatní plyny: oxid uhličitý – fotosyntéza ozon – pohlcuje UV záření vzácné plyny vodní pára

Atmosféra = vzdušný obal Země. Vzduch je směs plynů. Složení vzduchu: kyslík, dusík, oxid uhličitý, ozon, vzácné plyny, vodní pára Význam: Umožňuje život na Zemi Zabraňuje silnému zahřátí i rychlému ochlazení Chrání nás před škodlivým kosmickým zářením Počasí je okamžitý stav atmosféry. Počasí zkoumá meteorologie.

Další látky obsažené v zemské atmosféře: Argon Ar 0,9340 % Oxid uhličitý CO2 0,0386 % Neon Ne 0,0018 % Helium He 0,0005 % Metan CH4 0,0002 % Krypton Kr 0,0001 % Vodík H2

VÝZNAM ATMOSFÉRY 1. dárce života na Zemi (poskytuje organismům kyslík) 2. ochrana před přehřátím i rychlým ochlazením 3. udržuje teplotu planety 4. ochrana před škodlivým zářením z vesmíru a UV zářením ze slunce

Vrstvy atmosféry

Globální problémy atmosféry ozónová díra oteplování Země (skleníkový efekt) znečišťování ovzduší

Co je ozónová díra? Jedná se o snižování koncentrace ozonu v určitém místě ozonosféry působením člověka. - Ozon je ničen zejména chlorofluorovanými uhlovodíky, tzv. freony - Uvolňuje se průchod UV záření k zemskému povrchu, což vyvolává poruchy zraku, rakovinu kůže aj.

Na sérii snímků je zřejmé ubývání celkového množství stratosférického ozónu nad Antarktidou během období 1979 až 1999 naměřené spektrometrem TOMS. Rozsah ozónové díry dosáhl svého maxima na počátku září 2000 a to (28,3 miliónů km2).

Co je skleníkový efekt? - Proces, při kterém atmosféra způsobuje ohřívání planety. - Přírodní skleníkový efekt se vyskytuje na Zemi téměř od jejího vzniku. (bez něj by byla teplota na Zemi –18°C) - Díky lidské činnosti (spalování fosilních paliv,kácení lesů a globální změny krajiny) dochází ke zvyšování obsahu CO2 v atmosféře a tím nárůstu teploty. Velmi pravděpodobně tak způsobujeme globální oteplování Země.

Meteorologie jevy v atmosféře pracovníci - meteorologové pracoviště – meteorologická stanice využívání snímků z družic předpověď - teplota vzduchu, množství oblačnosti, srážky, směr a rychlost větru

Předpověď počasí Je prognóza počasí, založená na využití poznatků o fyzikálních zákonitostech. Meteorologická družice sloužící k určení hodnot, podle kterých lze předpovídat počasí.

Vítr proudící vzduch určení: směr síla Tropické cyklóny: nad oceánem (v nejteplejších částech): uragány nebo hurikány (v blízkosti Ameriky) tajfuny (v jihovýchodní Asii) nad pevninou tornáda (nejčastěji v USA)

Pravidelné proudění Díky otáčení Země se vítr stáčí: východní větry (pasáty) – mezi rovníkem a obratníky západní větry – mezi obratníky a polárními kruhy východní větry – mezi polárními kruhy a póly monzuny – 2x ročně mění směr

Oběh vzduchu v atmosféře Vzduch na Zemi je neustále v pohybu. K pohybu dochází v důsledku otáčení Země a především vlivem rozdílných teplot a tlaků. Pravidelné větry, které vanou mezi rovníkem, severem a jihem Země, se nazývají pasáty. Celkový oběh vzduchu v atmosféře

Tlak vzduchu Teplý vzduch je lehký, proto stoupá vzhůru. Studený vzduch je těžký, proto klesá dolů. ochladí se studený vzduch teplý vzduch oteplí se nízký tlak vysoký tlak tl. níže tl. výše Vzduch proudí z oblastí tlaku vysokého (tlakové výše) do oblastí tlaku nízkého (tlakové níže) .

Polojasno Jasno Zataženo Počasí Slunce svítí, ale na obloze se objevují mraky. Slunce svítí, na obloze není ani mráček. Zataženo Slunce není vidět, obloha pokryta mraky

Mlha - omezená viditelnost

Srážky

Vodní pára Má pro život na Zemi velký význam. Hromaděním par vzniká oblačnost a následně atmosférické srážky které jsou nezbytné pro život. Je nezbytnou součástí atmosféry

Přeháňky – déšť Z mraků padá voda – prší.

SNĚŽENÍ Z mraků padají vločky – sněží.

Odpověz na otázky! 1) Jaký je rozdíl mezi počasím a podnebím? 2) Kterého prvku je v atmosféře nejvíce procent a kolik? 3) Jak se nazývá vrstva atmosféry nejblíže u Země? 4) Čím se zabývá meteorologie? 5) Který podnební pás se rozkládá kolem rovníku? 6) V kterém podnebném pásu leží ČR? 7) Který prvek v atmosféře zabraňuje pronikání UV záření? 8) Co způsobuje oteplování Země?

Kontrola odpovědí: 1) Počasí je okamžitý stav atmosféry, je proměnlivé. Podnebí je průměrný stav atmosféry, je poměrně stálé. 2) Dusíku. (N2) přibližně 78% 3) Troposféra 4) Předpovědí počasí. 5) Tropický podnební pás. 6) V mírném podnebném pásu. 7) Ozón 8) Skleníkový efekt.

Spojte správně: Složení atmosféry Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Význam atmosféry Okamžitý stav atmosféry Meteorologie Oblačnost, srážky, vítr, tlak, vlhkost, teplota vzduchu Počasí Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,… Umožňuje život na Zemi Meteorologické prvky Věda zabývající se počasím Dlouhodobý ráz počasí na určitém místě Podnebí Chrání před škodlivým kosmickým zářením

Spojte správně - řešení: Složení atmosféry Dusík, kyslík, CO2, vodní páry, ozon, vzácné plyny,… Význam atmosféry Zabraňuje přehřátí a zmrznutí planety Umožňuje život na Zemi Chrání před škodlivým kosmickým zářením Meteorologie Věda zabývající se počasím Počasí Okamžitý stav atmosféry Meteorologické prvky Oblačnost, srážky, vítr, tlak vzduchu, vlhkost vzduchu, teplota vzduchu Podnebí Dlouhodobý ráz počasí na určitém místě

Doplň tajenku! skleníkový _____ ozónovou vrstvu narušují _____ nejchladnější podnební pás ___ O3 ____ uhličitý meteorologický prvek _____ vzduchu

zdroje http://tom-791.blog.cz/1006/dnes-muze-zabourit-vikend-prinese-tropy http://www.concord.org/~sfentress/Clouds_files/cloud-in-air-wiki.jpg http://www.google.cz/search?q=polojasno http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/600x338/Aug2008/382192.jpg?d41d http://meteohydro.webnode.cz/news/velmi-slabe-snezeni/ http://romana.blogerka.cz/_/Bourka http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTvVINFpyza5zJn5CuoZUDjE8BBCNJKgv6XFTDsaTv9ERG6tClT http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/242998-v-rakousku-se-prudce-ochladilo-v-horach-snezilo-a-vyjely-pluhy.html http://media.novinky.cz/567/195671-gallery1-pcism.jpg http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ8i3UhO-ERV12rrLXitJSxwtxrD2g45XXFJ6wJxfXCGl1UPYaIow https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTLyySQfODFy9MGnGNmq_jEO3P-Ll2ZXD7xyB4Yjph5cPgAitVt http://www.krivanova.wz.cz/obr14.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Schema_sklenikovy_efekt.gif http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6d/Earth_Global_Circulation.jpg/400px-Earth_Global_Circulation.jpg https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRGIJkOfdXRqTq-2QxrvMv4qV9-xy7dmjcdY9ABfvPjXYjKdDFHuQ http://beatricia.blog.cz/1107/pada-mlha http://www.pise.cz/blog/img/fyzmatik/193530.jpg http://www.priseka.unas.cz/zpravodajstvi/zpravodajstvi2009.htm http://image034.mylivepage.com/chunk34/702414/607/pod%20mrakem%2025.gif http://dovolena.tiscali.cz/images/weather_icons/27.png http://ankas.webovastranka.cz/image/607_Smajl%C3%AD%C4%8Dci_-_r%C5%AFzn%C3%AD/10044_pod_mrakem_25.gif