Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE 21.6.2005 – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Czech POINT Tereza Šístková xsist02.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Nástroje územního plánování
Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Registrace podle EMAS III
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
XVI. Seminář energetiků, Jelenovská Rejstřík obchodování s povolenkami na skleníkových plynů Ing. Igor Chemišinec, Ph.D.
Celní správa České republiky
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Technické prostředky k zabezpečení provozování systémů OTE Vojtěch Szaló AEM SUCS.
Přehled funkcí rejstříku, veřejná a neveřejná část AEM Pavel Hruška.
Obchodování s emisními povolenkami v roce 2006 a stav emisního trhu v EU Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s. Asociace Energetických Manažerů12.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Transakce prováděné účastníkem AEM M.Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Drážní úřad v resortu dopravy Konference technologická platforma Interoperabilita železniční infrastruktury Drážní úřad – Rail Authority.
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
EVROPSKÁ UNIE.
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Webová aplikace IS KP14+ Ing. Bohumila Kubíková
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 3.2 ZVYŠOVÁNÍ EFEKTIVITY A TRANSPARENTNOSTI VEŘEJNÉ SPRÁVY PROSTŘEDNICTVÍM ROZVOJE VYUŽITÍ A KVALITY.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Anna Kreutziger Seminář pro SC 1.3 ZVÝŠENÍ PŘIPRAVENOSTI K ŘEŠENÍ A ŘÍZENÍ RIZIK A KATASTROF Průběžná výzva č. 19 Technika.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Zastoupení zadavatele – ano - ne Konference: Elektronizace veřejných zakázek Pořadatel QCM s.r.o. Hotel Barcelo, Praha, Ing. Miroslav Jeništa.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Informační systém Národní soustavy kvalifikací Návod na obsluhu.
Webová aplikace IS KP14+ Ing. Jitka Zdvíhalová Seminář pro SC 2.5 Snížení energetické náročnosti v sektoru bydlení 37.Výzva – Energetické úspory v bytových.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Pracovní workshop pro příjemce 1. výzva 2. GG oblast.
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Pracovní workshop pro příjemce 2. výzva 2. GG oblast podpory 1. 1, 1
Praha, Mgr. Ljubomir Džingozov
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Brno, Ing. Lenka Skopalíková
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Centrum mezistátních úhrad Tereza Hylmarová
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Praha, Mgr. Martina Brandejsová
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Informace pro externí administrátory
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř

Program  Kompetence OTE  Aplikační SW rejstříku  Účty v rejstříku  Dokumenty na veřejné části rejstříku  Podmínky pro spuštění rejstříku

Zákon č. 695/2004 § 9  Registr obchodování s povolenkami –Zřizuje se veřejně přístupný registr obchodování s povolenkami (dále jen "registr"). Registr spravuje operátor trhu s elektřinou (dále jen "správce registru") podle právních předpisů Evropských společenství, a to za sjednanou cenu.

Nařízení komise NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2216/2004 ze dne 21. prosince 2004 o standardizovaném a bezpečném systému rejstříků podle směrnice 2003/87/ES Evropskéhoparlamentu a Rady a rozhodnutí 280/2004/ES Evropského parlamentu a Rady  Základní legislativní dokument pro chod Rejstříku

Kompetence v oblasti Rejstříku  Zodpovědná autorita (Competent Authority) –Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP)  Správce (provozovatel) rejstříku –Operátor trhu s elektřinou, a.s. (OTE)

Smlouva o spolupráci  Smlouva o spolupráci při správě rejstříku pro obchodování s jednotkami přiděleného množství (povolenkami) emisí skleníkových plynů  Smluvní strany: a)Operátor trhu s elektřinou, a.s. b)ČR - Ministerstvo životního prostředí

 Kompetence OTE  Aplikační SW rejstříku  Účty v rejstříku  Dokumenty na veřejné části rejstříku  Podmínky pro spuštění rejstříku

Aplikační SW rejstříku  Jako aplikační SW byl zvolen systém Seringas od francouzské banky Caisse des dépôts et consignations (CDC)  Stejný SW si zvolili: –Francie –Německo –Slovensko –Belgie –Španělsko –Portugalsko –Lucembursko –možná Polsko

Rozvoj systému Seringas  Na projektové bázi –formou požadavků na změnu  Projednává Technický výbor  Schvaluje Řídící výbor

Přístup uživatelů k rejstříku  Potřebné technické vybavení –Standardní PC –WEBový prohlížeč –Přístup na Internet (výhodou je rychlejší)  Šifrovaná komunikace

 Kompetence OTE  Aplikační SW rejstříku  Účty v rejstříku  Dokumenty na veřejné části rejstříku  Podmínky pro spuštění rejstříku

Druhy účtů v rejstříku  Vkladní účet zařízení (CZ120) –Zřizuje si provozovatel zařízení –Je vázán na zařízení –Každé zařízení má právě 1 účet  Osobní vkladní účet (CZ121) –Zřizuje si obchodník, provozovatel zařízení si může rovněž zřídit –Není vázán na zařízení –Max. počet účtů pro jednoho držitele = 99

Účty a kontakty Účet zařízení 120 Zařízení 1Zařízení 2 Hlavní zm. zástupce Druhý zm. Zástupce příp.další zm. zástupce Účet zařízení 120 Kontakt zařízení Sada Kontaktů Pověřen ý zástupce Držitel účtu (účastník) Osobní účet 121 Hlavní zm. zástupce Druhý zm. Zástupce příp.další zm. zástupce

 Kompetence OTE  Aplikační SW rejstříku  Účty v rejstříku  Dokumenty na veřejné části rejstříku  Podmínky pro spuštění rejstříku

Dokumenty na veřejné části rejstříku  Na veřejné části rejstříku jsou k dispozici tyto sady dokumentů –Žádost o zřízení účtu –Smluvní dokumenty

Žádost o zřízení účtu  Základní instrukce  Formulář žádosti  Příloha 1 – účet zařízení  Příloha 2 – osobní účet

Formulář žádosti  Vyplňuje každý držitel účtu  Údaje v žádosti: –Identifikace žadatele o zřízení účtu –Adresa –Pověřený zástupce k jednání se správcem rejstříku

Příloha 1 – účet zařízení  Vyplňuje provozovatel zařízení  Pro každé zařízení jedna Příloha 1  Údaje: –Osoba ke komunikaci pro zařízení, –Hlavní zmocněný zástupce účtu, –Druhý zmocněný zástupce účtu, –případně Další zmocněný zástupce účtu - nepovinné

Příloha 2 – osobní účet  Vyplňuje obchodník  Provozovatel zařízení nemusí, ale může, pokud má zájem o zřízení osobního vkladního účtu  Pro každý osobní účet jedna Příloha 2  Údaje: –Hlavní zmocněný zástupce účtu, –Druhý zmocněný zástupce účtu, –případně Další zmocněný zástupce účtu - nepovinné

První ová komunikace s OTE  Elektronicky vyplněnou „Žádost“ včetně Příloh(y) odesílejte na adresu:

Smluvní dokumenty  Znění typové smlouvy  Obchodní podmínky  Ceník

 Kompetence OTE  Aplikační SW rejstříku  Účty v rejstříku  Dokumenty na veřejné části rejstříku  Podmínky pro spuštění rejstříku

Podmínky pro spuštění rejstříku  Oficiální povolení ke spuštění rejstříku vydané Evropskou komisí (EK) –Testy systému za účasti zástupce EK proběhly úspěšně  Uvedení komunikačního spojení mezi rejstříkem a nezávislou evidencí transakcí Společenství (CITL) v činnost  Finální verze národního alokačního plánu alokovaného na jednotlivá zařízení

Děkuji za pozornost Operátor trhu s elektřinou, a.s.