Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ohrožení a porušení všeobecného osobnostního práva
Advertisements

Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Právo na soukromí © Vladimír Plecitý, 2007.
Právo na osobní svobodu, právo na jméno a právo na podobu
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
PRÁVA ČLOVĚKA PŘEVZATÉHO DO ZDRAVOTNICKÉHO ZAŘÍZENÍ BEZ JEHO SOUHLASU © Vladimír Plecitý, 2012.
Správní právo Pojem správního práva.
Všeobecné osobnostní právo
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Prostředky občanskoprávní ochrany všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Právní problematika pitvy
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
Ochrana osobnosti Jméno a bydliště člověka © Vladimír Plecitý, 2012.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Jak si počínat při soudním jednání
10. Právní odpovědnost a její druhy
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Obecná ustanovení © Vladimír Plecitý, Osobnost člověka = jedinečné spojení biologických, psychologických a společenských aspektů, přesněji hodnot.
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2011.
Ochrana osobnosti Osobnost člověka
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Právní odpovědnost.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
Realizace práva.
Zpravodajská licence, par. 12 Občanského zákoníku Fyzická osoba má právo na ochranu projevů osobní povahy, proto mohou být použity nebo pořízeny jen se.
Obecně Lucia Madleňáková
Všeobecné osobnostní právo
Informační bezpečnost jako rámec ochrany osobních údajů v orgánech veřejné správy Hradec Králové
2. Přednáška Lucia Madleňáková
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Právní vztahy Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
2. Správní trestání a správní delikty
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Právo na informace vers. ochrana soukromí Mgr. František Korbel, Ph. D. PS P ČR,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Zákon o ochraně osobních údajů Miroslav Jurman Svobodný přístup k informacím
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
Základy odpovědnosti za přestupky
Správní delikt 2. Přednáška ke Správnímu právu trestnímu
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
Základní zásady civilního procesu
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
GDPR a novináři.
GDPR a budoucí redakční praxe
Ochrana osobnosti ve zpravodajství, v tisku a při reklamě
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Transkript prezentace:

Právo na čest a důstojnost, právo na slovní projevy osobní povahy © Vladimír Plecitý, 2007

Předmětem práva na čest je vážnost, jíž subjekt práva (fyzická osoba) požívá v očích ostatních členů společnosti, k níž náleží. Zejména obsah a rozsah tohoto práva se mění v souvislosti s uplatňováním člověka ve společenském dění. Z hlediska obsahu práva na čest a důstojnost lze říci, že se vyčerpává ve svém negativním obsahu, tj. v právu subjektu bránit se proti neoprávněným zásahům do své cti. Právo bránit se proti neoprávněným zásahům je výlučně v dispozici subjektu práva. K porušení práva na čest může dojít slovem, písmem, obrazem i jakýmkoliv jiným jednáním difamující povahy (např. posunky, grimasou apod.). Nejčastějšími formami zásahů do práva na čest jsou skutková tvrzení a hodnotící úsudky (kritika).

Ochrana může být poskytnuta proti: skutkovým tvrzením nepravdivým skutkovým tvrzením pravdivým, pokud jsou uvedena takovou formou, či v takových souvislostech anebo za takových okolností, že objektivně vyvolávají dojem pravdu zkreslující, čímž působí difamačně. Porušení práva na čest může být způsobeno jen takovými skutkovými tvrzeními, která mohou objektivně způsobit újmu na cti dotčeného subjektu v očích ostatních fyzických osob, a tedy působit difamačně. Zda je určité tvrzení difamační je třeba posoudit podle celkového dojmu s přihlédnutím ke všem souvislostem a okolnostem, za nichž k tvrzení došlo.

Hodnotící úsudky - kritika Přípustná kritika musí být : věcná a konkrétní přiměřená co do obsahu a formy nevybočující z mezí nutných k dosažení sledovaného a zároveň společensky uznávaného účelu (cíle) Věcná kritika musí vycházet z pravdivých skutečností (podkladů) jako premis pro hodnotící úsudek. Aby kritika byla přípustná, musí být přiměřená i formou (použitými výrazy, formulacemi, spojeními apod.) nevykračující z mezí nutných k dosažení sledovaného a zároveň společensky uznávaného cíle.

Důvody vylučující neoprávněnost : pravdivost difamujících skutečností (důkaz pravdy) hájení chráněných zájmů – ať vlastních či cizích nebo veřejných při výkonu zákonem stanoveného subjektivního práva nebo plnění zákonem uložené právní povinnosti Právo na slovní projevy osobní povahy Od práva na slovní projev odlišovat právo k záznamům slovního projevu. Předmětem práva na slovní projev je tento projev sám, jako osobnostní nehmotný statek. Právo na projevy osobní povahy podle § 81 i právo k hmotným zachycením těchto projevů podle § 88 jsou právy osobnostními, ale je mezi nimi rozdíl co do jejich vzniku. Prvé právo vzniká již okamžikem projevu, právo k hmotnému záznamu projevu až okamžikem, kdy k zachycení projevu došlo.

Obsahem práva na slovní projev osobní povahy je dispoziční právo subjektu k užití tohoto projevu osobní povahy. Z hlediska pozitivní složky jde o oprávnění zachytit vlastní projev osobní povahy jakýmkoliv předmětem v hmotné formě a udělovat jiným osobám svolení k jeho zachycení. Důvody vylučující neoprávněnost zásahu : Důvody vylučující neoprávněnost zásahu mohou i zde spočívat ve skutečnosti, že k zásahu došlo v rámci přiměřeného hájení chráněného zájmu soukromého nebo veřejného, při výkonu subjektivního práva stanoveného zákonem nebo při plnění právní povinnosti uložené zákonem. zákonná licence k účelům úředním na základě zákona - § 88 odst. 2 zákonná licence k účelům vědeckým a uměleckým - § 89 zákonná licence k účelům zpravodajství - § 89 jiné důvody vylučující neoprávněnost zásahu Z hlediska podmínek použití těchto projevů osobní povahy platí hledisko použití přiměřeným způsobem !