Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Advertisements


Jak se vám dýchá?.
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
Aktivity města Ostravy v ochraně ovzduší Ing. Dalibor Madej Statutární město Ostrava, náměstek primátora Statutární město Ostrava.
Aktivity města v oblasti ovzduší Ing. Petr Kajnar 4. prosince 2012 Statutární město Ostrava
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, Ostrava tel: , fax:
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Josef Keder Hana Škáchová
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Toxické účinky nízkých dávek
Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě Pracoviště Ústí nad Orlicí Jana a Jos. Kovářů 1412, Ústí nad Orlicí Hluk v legislativě platné a.
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Zdravotní stav populace ČR
95% konfidenční interval
Josef Keder Hana Škáchová
Klinická propedeutika
Znečišťování ovzduší Karel Severa.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_2.18 TEMATICKÁ OBLAST: Vybraná témata z teorie tělesné kultury Zdravý životní styl. TYP: DUM výkladový Předmět: TVZ.
Zdravotní dopady a rizika znečištěného ovzduší , Ostrava
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
MUTAGENITA OVZDUŠÍ jako nebezpečná vlastnost reálné směsi chemických faktorů v Brně a v Ostravě MUTAGENITA OVZDUŠÍ jako nebezpečná vlastnost reálné směsi.
Hodnocení zdravotního stavu dotazníkové šetření Milena Černá.
Znečišťování ovzduší výfukovými plyny
Veřejné zdraví a chemické látky a přípravky v pracovním prostředí Legislativa – aktuální stav a výhled MUDr. Anežka Sixtová Ministerstvo zdravotnictví.
Hodnocení expozice.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Interpretace výsledků modelových výpočtů
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Ing.Miroslava Rýparová
Partyzánské náměstí Ostrava tel.: fax: Projekty EU na Zdravotním ústavu Ostrava „Identifikace průmyslových zdrojů“
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Postupy při hodnocení zdravotních rizik
Data pro posuzování environmentálních rizik Hustopeče, Petr Trávníček Luboš Kotek Petr Junga.
Žilová, Stoklasová, Pavlíková 3.O
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
ZDRAVOTNÍ DŮSLEDKY A RIZIKA ZNEČIŠTĚNÍ OVZDUŠÍ
Hodnocení zdravotních rizik úvod Pro bakalářské studium VZ Milena Černá.
Hodnocení zdravotních rizik praktické postupy
LEGISLATIVNÍ OPATŘENÍ CHRÁNÍCÍ ZDRAVÍ ČLOVĚKA PŘED NEPŘÍZNIVÝMI VLIVY STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Životní prostředí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Definice, základní pojmy
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
SROVNÁNÍ KLASICKÉ CIGARETY A ELEKTRONICKÉ CIGARETY Z hlediska složení, procesu kouření a zplodin vznikajících při kouření Chemická analýza E-liquidů RNDr.
Mgr. Robert Skeřil, Ph.D. Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno V YHODNOCENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V J IHLAVĚ ZA ROKY
Konkrétní případy nutričně- epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.
Areny.
Ministerstvo průmyslu a obchodu, 24. listopadu 2016
IDENTIFIKACE ZDROJŮ RIZIK KONTAMINACE OVZDUŠÍ TĚŽKÝMI KOVY S VYUŽITÍM STATISTICKÉ KORELACE Magdaléna Náplavová*, Jiří Huzlík, Pavel Budínský, František.
Epidemiologicky rizikové potraviny
Vliv radiace na člověka
Areny.
VLOZ0241c: Ochrana a podpora zdraví I – cvičení Životní prostředí v ČR
ÚZEMNÍ PROGRAM SNIŽOVÁNÍ EMISÍ A IMISÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍCH LÁTEK DO OVZDUŠÍ PRO SPRÁVNÍ ÚZEMÍ ZLÍN – ZLÍNSKÝ KRAJ ČHMÚ, pobočka Brno
Stipendia města Ostrava
Epidemiologicky rizikové potraviny
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší Vítězslav Jiřík Ústav ochrany veřejného zdraví - Fakulta zdravotnických studií OU, Ostrava

Zdravotní riziko Pravděpodobnost vzniku onemocnění Determinanty zdraví Individuální a rodinné (výživa, životní úroveň, partnerský vztah, rizikové chování, zaměstnání, vzdělání) Environmentální (fyzikální, chemické a biologické faktory prostředí, infrastruktura, bydlení a struktura populace, rozvoj území) Institucionální (dostupnost a kvalita zdravotní péče, dostupnost dalších institucí, politika) Vnitřní rizikové faktory (např. dědičnost) Vnější rizikové faktory

Hodnocení zdravotních rizik Metodika (souhrn metod) jak to provádět, je původem od US EPA WHO z velké části metodiku převzala (s některými vlastními přístupy) Skládá se ze 4 kroků Identifikace nebezpečnosti Charakterizace vztahů expozice – biologický účinek Hodnocení expozice Charakterizace rizika Kvalitativní hodnocení Riziko buď je nebo není reálné, popisuje možná rizika pouze na základě znalosti nebezpečných vlastností agens a expozice (nezahrnuje kvantitativní vztahy mezi expozicí a biologickým účinkem) Kvantitativní hodnocení Odhad čísla, které charakterizuje míru pravděpodobnosti, či přímo pravděpodobnost vzniku uvažovaných onemocnění

1. Identifikace nebezpečnosti Určení, která přítomná agens mají nebezpečné vlastnosti Určení o jaké nebezpečné vlastnosti se jedná. Nebezpečnost – je vlastnost agens vyjadřující schopnost způsobit poškození zdraví (za určitých okolností či podmínek) V ovzduší včetně ostravského jsou stovky látek, které mohou poškodit zdraví to neznamená, že když mohou poškodit zdraví, že za reálných podmínek skutečně zdraví poškozují ! Některá nebezpečná agens v ostravském ovzduší: Polétavý prach (zvláště jemné frakce – PM10, PM2,5) Oxid dusičitý Polycyklické aromatické uhlovodíky Kovy (arsen, kadmium, nikl, mangan, chrom, olovo, rtuť, ) Organické těkavé látky (benzen, tetrachlorethylen, formaldehyd, styren apod.) Perzistentní organické látky Přírodní látky

Nebezpečné vlastnosti látek v ovzduší Nespecifické Zvyšování úmrtnosti (mortalita) Zvyšování nemocnosti (morbidita) Specifické Systémová toxicita (hepatotoxicita, nefrotoxicita, neurotoxicita, hematotoxicita) Dráždivost a senzibilizace Endokrinní disruptory Vývojová a reprodukční toxicita Genotoxicita a karcinogenita

2. Vztahy mezi expozicí a účinkem Epidemiologické veličiny Např. relativní riziko, odds ratio Referenční koncentrace a dávky Pro systémově toxické účinky (látky s tzv. prahovým účinkem) Pro senzibilizační účinky nejsou Pro vývojové noxy omezeně Směrnice a jednotky karcinogenního rizika Pro mutagenní účinky nejsou „Point of Departure“ Speciální přístup pro látky s nelineární závislostí (perzistentní polutanty)

3. Hodnocení expozice Expozice je kontakt organismu s vnějším faktorem (např. s chemickou látkou) či vystavení organismu vnějšímu faktoru vyjádřená vhodnou veličinou a časem U chemických látek se vyjadřuje potenciální dávkou, přesněji dávkovou rychlostí (např. v mgchem.látky/(kgtěl.hm.den) Zjišťuje se měřeními, vyšetřeními anebo výpočty Měření imisí Měření expozičních koncentrací Biologické expoziční testy Výpočty imisních koncentrací (rozptylové studie)

ArcelorMittal Ostravě-Kunčicích

Měřicí stanice Zdravotního ústavu v Bartovicích

4. Charakterizace zdravotních rizik Index nebezpečnosti = míra pravděpodobnosti vzniku systémových onemocnění HI << 1 zanedbatelné riziko HI < 1 nízké riziko HI > 1 zvýšené riziko HI >> 1 vysoké riziko

Výsledky v posledních letech v znečištěnějších částech Ostravy: Míra pravděpodobnosti vzniku systémových onemocnění z inhalace škodlivin v ostravském ovzduší Záleží na místě bydliště a době trvání pobytu v silněji znečištěných částech Ostravy (Bartovice, Radvanice, Přívoz) Výsledky v posledních letech v znečištěnějších částech Ostravy: Polétavý prach Akutní účinky HI = 2 - 4 po většinu dnů v roce Chronické účinky HI = 2 – 3 Oxid dusičitý Akutní i chronické účinky HI < 1

Charakterizace karcinogenních rizik Celoživotní karcinogenní riziko = pravděpodobnost vzniku nových novotvarů v exponované populaci LICR < 10-6 všeobecně přijatelné riziko 10-6 < LICR < 10-4 přijatelnost závisí na dalších informacích LICR > 10-4 nepřijatelné riziko

Výsledky v posledních letech v znečištěnějších částech Ostravy: Pravděpodobnosti vzniku rakoviny z inhalace škodlivin v ostravském ovzduší Výsledky v posledních letech v znečištěnějších částech Ostravy: Polycyklické aromatické uhlovodíky LICR = 3 – 9.10-4 Benzen LICR = 1 – 3.10-5 Arsen LICR = 1 – 2.10-5

Závěr Ostravské ovzduší je i v současnosti nadále rizikové Nejsou dodržovány platné imisní limity Ani jejich dodržením však nebude riziko nulové ! Z toho důvodu se zvyšuje počet některých systémových onemocnění (dýchací potíže, kašel, bronchitis, změny plicních funkcí, atd.) Zvýšená úmrtnost Nepřijatelná karcinogenní rizika Dá se předpokládat i zvýšená pravděpodobnost dalších onemocnění (vývojových vad, vad reprodukčních orgánů, poruchy v důsledku mutagenních účinků atp.), která není ještě validně kvantifikovaná.