Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Shrnutí učiva raného středověku
Nejstarší stát ve slovanském prostředí východní Evropy
Velkomoravská říše Tvůrcem nejstaršího slovanského písma hlaholice (glagolica) byl soluňský učenec Konstantin Filosof (později přijal jméno Kyrillos -
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Dávní Slované Eliška Rybová.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
ROMÁNSKÁ KULTURA.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Seveřané a vikingové Slované
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Velká Morava.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Velká Morava.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Zpracovala Mgr. Jindra Chejnová,
Velká Morava Lubomír Berka.
SLOVANSKÉ STÁTY LENKA VENCLOVÁ 7.ročník.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Oprava testu.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Středověk Kyjevská Rus Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0109.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
VY_32_INOVACE_2D.7.07 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Státy stř. a vých. Evropy - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Kristýna Leknerová, Šárka Věčorková
Slované.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Velká Morava.
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 7. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Křesťanství a středověká.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Slované 7. ročník.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Kyjevská rus Mgr. Jiří Žilka.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
VIKINGOVÉ Seveřané = Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Rusko a jeho dějiny.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Transkript prezentace:

Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a psala latinkou 4) 1. společným státem Čechů a Slováků byl český stát 5. O období od smrti Sáma až po Bořivoje I. víme úplně všechno 6) Bivoj byl historická postava 7) Hunové vpadli do Evropy ze stepí z východu 8) Slované přišli do Evropy z území mezi Vislou a Dněprem 8) Sámo byl Slovan 9) v bitvě u Vogastisburku porazili Arabové Franskou říši 10) Boleslav I. razil 1. české mince 11) Svatý Václav zabil svého bratra Boleslava KYJEVSKOU Rus založili Vikingové 12) Co se stalo a ?????????

VZNIK KYJEVSKÉ RUSI Největší říše v Evropě Doba trvání: 9. – 12. století

přes území východních Slovanů vedly obchodní cesty ZEMĚDĚLSTVÍ: Obilí Lov, rybolov Obchod: - ze Severu (ze Skandinávie) : kožešiny, jantar, vosk - z jihu ( z Byzantské říše) : vzácné látky, koření vznik hradišť, nejvýznamnější Novgorod a Kyjev

Mapa Kyjevské Rusi od Karpat po Volhu od Baltu po Černé moře

Rurik --- RURIKOVCI Nejmocnější kmen Rusů (spory mezi kmeny) kolem 860 přichází Varjagové (Vikingové) první panovník Rurik  Rurikovci (spojení kmenů) dostavil Novgorod, obchodoval s Byzancí

OLEG – sjednotil stát: KYJEVSKÁ RUS Oleg – kolem 880 se zmocnil Kyjeva sjednotil a vytvořil stát Kyjevskou Rus

VLADIMIR - Přijetí křesťanství přijal křesťanství z Byzance – METODĚJOVI ŽÁCI --- staroslověnština → vznik pravoslaví (křesťanská víra)

Chrám sv. Sofie v Kyjevě, postavený v 10. st. JAROSLAVEM MOUDRÝM

Kultura ruské pověsti = byliny kronika – Pověst dávných let = Nestorův rukopis (z 11. st.) báseň – Slovo o pluku Igorově zákoník – Ruská pravda (1060) stavby nejen ze dřeva, ale i z kamene → byzantské vlivy (KOPULE, MOZAIKA, IKONY)

Zápis – KYJEVSKÁ RUS Východní Slované měli svá sídla v úrodných rovinách mezi řekami _______ a _________. Přes území Východních Slovanů vedly ________ _________.Po nich dopravovali obchodníci ze severu na jih ________, _____ a ______.a z jihu _________ a ________.V blízkosti těchto cest vznikala opevněná _________.Nejvýznamnější z těchto hradišť byly ________ a _________. Kolem roku 880 se novgorodský kníže ________ z rodu ____________ zmocnil i Kyjeva a celé území sjednotil. Tak vznikl stát, který dostal jméno _________ _____. Pevným a mocným státem byla Kyjevská Rus za knížete __________, který přijal _________ z _________ říše. Nejznámější církevní stavba byla postavena v Kyjevě Jaroslavem Moudrým a nazývá se chrám _____ ____________.Má _______ kopulí a je vevnitř zdobena _________ a krásnými ___________. Jméno dostala podle byzantské stavby: chrámu _______ ________ v Cařihradu. Kyjevská Rus má své pověsti o této době, které se nazývají ____________ (tj. příběhy o tom, co bylo, co se ________) Největším dílem byla kronika __________ dávných ________, kterou sepsal kyjevský mnich ___________. Významnou kulturní památkou je i ruský zákoník (soubor zákonů), který se nazývá _________ __________. Ve 12. století se kyjevská Rus rozpadla na jednotlivá knížectví.