Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení projektu: ROZVOJ West Bohemia – rozvoj partnerství v územní působnosti Ústeckého, Plzeňského a Karlovarského kraje 2. Expertní workshop k projektu.
Advertisements

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Stipendia. 2 Legislativní rámec Zákon o vysokých školách (§ 91) Stipendijní řád Směrnice Upa č. 6/2013 Pravidla pro přiznávání a výplatu stipendií.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Efektivní transfer znalostí
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
Spolupráce firem s výzkumnými organizacemi - možnosti a jejich úskalí I. neformální setkání Vladimíra Zádová Technická univerzita v Liberci SVOC ROBOTIKA.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
TAČR 11. února 2015 Gabriela Jirátová. Co brání ženám ve výzkumné a řídící činnosti? Co je transfer technologií?
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
PRE SEED fond VŠB-Technické univerzity Ostrava Setkání k DP TAČR GAMA
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.2
Systém komercializace poznatků VUT Ing Petr Holec, CSc, ÚTT VUT.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Grantové příležitosti pro Ph.D. studenty
Centrum transferu biomedicínských technologií
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
CZ / /0045 Centrum podpory talentů České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Agentura VEREMA, RLC, SofCon, WAGO, BAEL.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
patentový a známkový zástupce
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Zvýšení vědeckovýzkumného potenciálu pracovníků a studentů technických vysokých škol v oblasti dopravy a nových dopravních technologií Registrační číslo:
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
prezentace1 Zaměstnavatelé v komunikaci se středními školami Jaroslava Raisová.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
1 Společnost vědeckotechnických parků ČR Projekt SPINNET CZ.1.07/2.4.00/ Pavel Švejda Praha, INOVACE 2011, Týden výzkumu, vývoje a inovací.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Operační program Výzkum a vývoj pro inovace.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
CEITEC – představení centra a možností spolupráce Roman Badík Projektový manažer Brno,
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Budování expertních kapacit – transfer technologií Praha, 15. února 2016 Mgr. Filip Týc.
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
SPOLEČNOST VĚDECKOTECHNICKÝCH PARKŮ ČR, z.s.
Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy (CPPT UK) 10 let
Od „Transferu technologií“ k „Managementu znalostí
Doc. PhDr Stanislav Štech CSc prorektor pro rozvoj
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Přenos poznatků a technologií na UK
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček

Situace v České republice V současné době neexistuje zákonný požadavek na vznik center pro transfer technologií TAČR (Technologická agentura ČR) vyžaduje existenci CTT (Center transferu technologií) jako podmínku účasti v projetu GAMA Univerzity založily Centra pro transfer technologií Některé kraje založily vlastní agentury pro transfer technologií Centra se začínají otevírat na fakultních nemocnicích 2

Důvody k zakládání CTT Nutnost komercializace výsledků vědeckých a výzkumných aktivit (VaV) jednotným a organizovaným způsobem Vytvoření zázemí pro pracovníky VaV Jednotné kontaktní místo pro spolupracující firmy Partner vedení univerzity pro řešení problematiky VaV Propagace univerzity v oblasti VaV 3

Současná situace na TUL Transfer technologií funguje na úrovni fakult/ústavů (dlouhodobá tradice) cca ,- Kč (cca ,- EUR) ročně jako výnos z poskytnutých licencí Rozhodnutím rektora započaly přípravy na založení Centra na podporu transferu technologií (2013/2014) Vytvořena skupina kolem prorektora pro VaV (vytvořena směrnice, sestava týmu, právník, tvorba www) 4

Hlavní úkoly CTT na TUL Ochrana duševního vlastnictví a prosazování zájmů TUL, Projektová podpora (TAČR Gama) Evidence výsledků VaV, Kontaktní místo pro firmy Podpora VaV na TUL 5

Problémy transferu technologií Finanční zabezpečení činnosti center Čas (pracovníci centra plní i jiné úkoly) Pohled firem na transfer technologií z univerzit k firmám Nedostatek peněz na straně firem Krátká tradice center v české republice – slabá zkušenost Podcenění problematiky duševního vlastnictví 6

Ústav pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace 7

Soustředění VaV potenciálu a aktivit Personální a technologické propojení s fakultami Ústav funguje na podobných principech jako komerční sféra Ústav neslouží k výuce, je určen pro řešení úkolů ve spolupráci s komerční sférou (účelová podpora) 8

Transfer technologií na fakultách TUL Fakulty mají svoje VaV zaměření spojeno se studijními programy Dlouhodobá tradice spolupráce s komerční sférou Účelová podpora ze strany státu Zapojení studentů a doktorandů Propojení výukových a komerčních aktivit 9