Podpora zemědělství v Petit Goave

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
Spolupráce SŠAMP Krnov a strojírenské firmy ELFE s. r. o
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
HANDI JOBS, občanské sdružení
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PŘÍBĚH PATRICIE Z HAITI. Tak tohle je Patricia… HAITI se nachází v západní části velkého ostrova na západní polokouli Oblast, kde bydlí Patricia.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A PŘÍRODOVÉDNÁ
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Aktivita C1 Vzájemné učení škol v oblasti autoevaluace celostátní závěrečná konference Praha Prezentují: Kateřina Žežulová - workshopy Jana.
Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Posuzování a hodnocení žádostí Programová oblast č.16 Odbor projektového řízení MK Oddělení fondů.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
NSK – ZÁKLADNÍ FILOSOFIE Dle zákona – 179/2006 Sb. Nová filosofie vzdělávání – orientace na výsledek Přestává platit – získané vzdělání vystačí na celý.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
PRAHA PRO AFRIKU Projekt podpory rozvoje města a venkova v Etiopii.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
7.ročník programu Co je nového ve III.fázi Make a Connection v ČR & výběrové řízení 2008.
Mladší doba kamenná - Neolit
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
Ing. Jaroslav Vašátko Aktivity VUZ v projektu POSTA Přenos znalostí a zkušeností z aktivit projektu POSTA Pardubice,
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
1 V1 2. Seminář 2009/ Region a regionální vědy 1 2.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Asociace sociálního podnikání. Cíle Asociace sociálního podnikání  ASP založena za účelem podpory sociálního podnikání, hledání činností pro sociální.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Stručná prezentace Vysoké školy sociálně-správní v Havířově.
Sociální podnikání jako nástroj integrace lidí s mentálním postižením nebo duševním onemocněním - zkušenosti z Plzeňského kraje Martin Fojtíček.
Program: Erasmus+ Klíčová akce: KA1 Název organizace: Základní škola M. Choceňského, Choceň Název projektu: Další vzdělávání učitelů cizích jazyků Číslo.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Koncept CSR na ČZU. Představení členů týmu  Monika Hezinová (ČZU)  Denisa Sládková (ČZU)  Štěpán Pospíšil (ČZU)  Dominika Petrová ( VŠE)  Filip Simon.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
Podnikavost P-KAP Ing. Lukáš Hula.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Transkript prezentace:

Podpora zemědělství v Petit Goave Kateřina Dušková Martina Mandová

Hlavní cíl rozvojových projektů zlepšit životní podmínky lidí podporou vzdělávání, zemědělství, zajištění obživy, kvalitní zdravotní péče či rozvoje infrastruktury. do jednotlivých aktivit jsou místní lidé vždy zapojeni tak, aby se stali soběstačnými, nezávislými a uměli využít své vlastní schopnosti a zdroje – aktivní úloha beneficientů rozvojová spolupráce nikoliv pomoc předávání zkušeností a znalostí

Rozvojový zemědělský projekt v Petit Goave - Haiti Projekt reagující na katastrofální zemětřesení v roce 2010 dvě fáze: místní farmáři (zhruba stovka) se učili nové zemědělské techniky (2010 – 2012) rozvoj podnikatelských aktivit farmářů (2012) a pomoc při zakládání malých zemědělských družstev

Distribuce semen – zásadní nástroj pomoci 6,5 tuny kukuřice; 4,85 tuny kajanu indického (tzv. brazilský hrách); 2 tuny černých fazolí; 3,5 tuny vigny a 75.000 řízků manioku (sladké brambory) semena kukuřice, kajanu a vigny obdrželo 595 farmářů, černé fazole 290 a maniok 106 farmářů distribuce se zúčastnilo 91% zemědělců z oblasti Petit Goave

Tréninkové farmy 4 tréninkové farmy v nichž se odehrávala praktická školení v oblasti pěstování, hnojení, kompostování, uchovávání semen či péče o hospodářská zvířata (osli a koně), jak bojovat proti půdním erozím, jak uskladňovat osiva zde získané znalosti či dovednosti pak zapojení farmáři šířili dále mezi členy své komunity asi 100 zprostředkovatelů (farmářů), kteří dále školili zhruba dalších 700 farmářů

Tréninkové farmy

tréninkové farmy tréninky vedl místní expert Ministerstva zemědělství Haiti a také odborníci z partnerské České zemědělské univerzity Praha, kteří přijížděli seznamovat farmáře s aktuálními zemědělskými trendy a metodami celkově bylo na farmách a mezi farmáři uskutečněno 184 teoretických i praktických školení. úroda se po dobu projektu zvedla téměř o 30 % a přebytky v úrodě farmáři začali prodávat na trhu, čímž získali významný příjem do rodinného rozpočtu

Podpora podnikání a zakládání zemědělských družstev – nástroj udržitelnosti vznik malých družstev s vlastním podnikatelským záměrem, např. chov koz či pěstování kukuřice a následná výroba typické haitské pochoutky aktivity: školení zástupců družstev v základech účetnictví a  řízení podniku poskytnutí finanční pomoci do začátku podnikání všechny aktivity byly směřovány k posílení komunity, k tomu, aby začala prosperovat, a to pokračovalo i v době, kdy na místě již ADRA nebude

Podpora podnikání a zakládání zemědělských družstev – nástroj udržitelnosti na konci července 2013 ADRA ČR úspěšně zakončila projekt přidělením grantů pro 4 nově vzniklá družstva, aby jim umožnila začít podnikat nadále ADRA Haiti poskytuje všem družstvům podporu prostřednictvím konzultací a supervizí, zároveň kontrolují, zda podniky fungují podle dohody

Jak hodnotí projekt Haiťané? farmáři v závěru projektu deklarovali, že téměř všichni využívají min. z poloviny metod a znalostí, které se naučili, začali efektivněji hospodařit na půdě (střídavé hospodaření), čímž získali v průběhu roku v průměru o třetinu více obdělávané půdy a své přebytky začali prodávat na trhu

Jak probíhala rozvojová spolupráce – zajímavosti o místní komunitě univerzitní vzdělání mají většinou pouze muži, takže všechny vedoucí pozice v zemědělských projektech zastávají jen oni ženy zastávají pouze nižší, obvykle manuálně zaměřené pozice 70% lidí negramotných obyvatel obrovská solidarita mezi místními obyvateli

Děkuji za pozornost! Zdroje: Martina Mandová ADRA ČR