Alexandr Vondra Češi v Evropě. ČR v Evropě - Vize ODS 1990 - 2009  „Kotva“ na Západě (trojúhelník NATO – EU – sousedské vztahy)  Otevřené, liberální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSN OSN= organizace spojených národů
Advertisements

Aktuální problémy EU.
Mezinárodní integrace
NATO.
EU a Rusko – konkurence či strategické partnerství?
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Pět evropských klišé české diplomacie 1. Členství v EU je naším národním zájmem ( ? ) 2. Členství v EU je základem naší ekonomické prosperity ( ?) 3.Pro.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Možné dopady strategie Evropa 2020 na malé na malé a střední podniky Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Praha Strategie EVROPA 2020 Nové.
Karel Dyba, Přednáška pro Liberální institut, Praha OECD a ČR: mezi minulostí a budoucností 1.Historické ohlédnutí 2.Současnost OECD: základní.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Historické milníky evropského práva
ESVA. Lisabonská smlouva ER – oficiální EU instituce Úroveň hlav států a vlád Stanovuje cíle a dává obecné směry SZBP – závěry ER Stálý předseda ER zajišťuje.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Hospodářská politika.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Seminář Nástroje vnější spolupráce EU Odbor politik Evropské Unie, MZV ČR 8. prosince 2014 Praha.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Rusko jako geopolitický aktér v postsovětském prostoru
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Jižní Kavkaz a EU Michal Thim Praha Angažmá EU v regionu  Program TACIS  344,4 z mil. € ( )  „velké“ rozšíření EU (2004) 
Naši sou č asní politici Ivana Pavlí č ková 7A/
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Aktuální otázky NATO a nový Strategický koncept Obsah 1.Nový Strategický koncept NATO 2.Kolektivní obrana 3.Spolupráce s Ruskem 4.Zahraniční operace 5.Nejnovější.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Vnější hospodářská politika
Dopady změn bezpečnostního prostředí v Evropě a ve světě na bezpečnostní politiku ČR ve střednědobém (3-5 let) a dlouhodobém horizontu (10 let) Alžběta.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
MIGRACE.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
EVROPSKÝ DŮM 27. ÚNORA 2013 MILENA VICENOVÁ KSAP, MINISTERSTVO ZAHRANIČNÍCH VĚCÍ „Kdo určuje směřování EU?“
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
EU v ekonomických vztazích
Základní škola, Hradec Králové
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Společné a koordinované politiky EU
Úvod, základní principy a cíle
Fáze ekonomické integrace
Relevantní legislativa a dokumenty – viz dále
Evropské hospodářství
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
SEKCE OBRANNÉ POLITIKY A STRATEGIE MINISTERSTVA OBRANY
Severoatlantická aliance
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

Alexandr Vondra Češi v Evropě

ČR v Evropě - Vize ODS  „Kotva“ na Západě (trojúhelník NATO – EU – sousedské vztahy)  Otevřené, liberální ekonomické prostředí (ČR = otevřená ekonomika, volný pohyb lidí, zboží, služeb a kapitálu)  Zápas za svobodu (zkušenost z totality, praxe uvnitř EU i ve světě)

Výsledy  Bezpečnost: Vstup do NATO ( ), exkluzivní relace s USA a bezpečnostní garance spojené s pocitem bezpečí  Prosperita: Integrace do EU ( ) a růst blahobytu  Svoboda: Volný pohyb uvnitř EU a aktivní politika podporující „freedom fighters“ ve světě (Bělorusko, Kuba, Barma)

ČR, Evropa a svět – situace 2010  USA - relativní oslabení vlivu („imperial overstretch“, Obama v OSN 2009: „sami na to nestačíme“)  Rusko – vnitřní konsolidace a vnější asertivita („energetika jako politická zbraň“)  EU – prohlubování a rozšiřování naráží na své limity

ČR, Evropa a svět – 2010 (2)  Vzestup Asie (Čína, Indie) a Lat. Ameriky  Globalizace (Svoboda vs. Bezpečnost, vliv nestátních faktorů a NGOs)  Ekonomická krize (Volný pohyb vs. Protekcionismus)  Globální environmentalismus a problém sociálního inženýrství (redistribuce bohatství, omezování svobod)  Migrace a střet kultur

Kde jsme? Znovu na křižovatce?  + blahobyt, bezpečnostní garance a integrace  - znejistění, nesamozřejmost našeho postavení (uvnitř NATO i EU, navenek k vnějšímu světu)  Příklad: Summit Obama a Medveděv v Praze? Jak jsme vnímáni? Jako „neutrálové“?

Výzvy v NATO - důvěryhodnost  „Out of area“ vs. „In the area“  Úspěch na Balkáně => problémy (Afghánistán/Gruzie/Ukrajina)  Nový strategický koncept (čl.5 a obranné plánování, koncept odstrašení, protiraketová obrana, reset s Ruskem => nutnost strategického ujištění SVE)  Mise v zahraničí (trade-off za garance?, politika ČSSD?)  Kolektivní obrana je víc než společná bezpečnost

Výzvy v EU – český vliv  ČR: Intenzivní diskuse (jsme na výši) x Prosazování zájmů (jsme stále na štíru)  1. přístup: „konstruktivní přisluhovač“ (Maďarsko, Slovinsko)  2. přístup: „obtížný trhovec“ (Polsko, Irsko)  ČR v rozpětí od ad 1 (ČSSD, Zelení, KDU/ČSL) k ad 2 (ODS), často s kompromisním vyústěním: image „obtížného přisluhovače“…..

Výzvy v EU – český vliv (2)  Život podle Lisabonu:  1) Potřeba priorit a selektivního přístupu  2) Využívat nástrojů demokratické kontroly  3) Potřeba koordinace a role Úřadu vlády (proti resortismu)  4) Koaliční vládnutí => minimální konsensus  5) Kontakt s Čechy v EU vs odliv mozků

Výzvy v EU – priority ODS  Integrita vnitřního trhu, proti protekcionismu  Konvergence s výhledem eura, rozpočet EU po 2013 – pod 1% HDP  Důraz na konkurenci uvnitř EU(proti daňové harmonizaci) a konkurenceschopnost EU ve světě  Energetická bezpečnost a diverzifikace  Obezřetnost v migrační a azylové politice  Podpora rozšíření EU a Východní partnerství

Jak obstát v globální soutěži?  Zlepšit image ČR  Posílení ekonomické diplomacie a realistická politika  Aktivní zapojení krajanů a Čechů v zahraničí (zmocněnec, korespondenční volby, lobby)  Koordinace rozvojové a humanitární spolupráce  Aktivní přístup při prosazování svobody ve světě