Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Strategie CŽU ČR a její implementace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI globální grant OP VK Ing. Monika Čermáková Bc. Michal Hnízdo Porada ředitelů škol a školských zařízení.
Monitoring dalšího vzdělávání
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ (KAP)
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová

Účast na DV - VŠPS 2

Financování DV  Aktivní politika zaměstnanosti – rekvalifikace  Podpora ze zdrojů operačních programů /ESF/ 3

Koncept celoživotního učení Učení je celoživotní, nikdy nekončící, proces Role MŠMT = tvorba konzistentních politik Strategie celoživotního učení ČR Národní program reforem Dlouhodobý záměr vzdělávání ČR Strategie konkurenceschopnosti Podpora klíčových témat DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

Podpora konkurenceschopnosti Formalizace neformálně získaných znalostí a dovedností Zákon č. 179/2006 Sb., o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Národní soustava kvalifikací 16 tis. osob držiteli osvědčení o získání dílčí kvalifikace Vazba na živnostenský zákon, školský zákon aj. 2.Rekvalifikace – aktivní politika zaměstnanosti Vazba na Národní soustavu kvalifikací

Podpora konkurenceschopnosti Kariérové poradenství v celoživotní perspektivě Národní poradenské fórum - NPF Akční plán NPF Analýzy Marketing Kvalifikace poradců (NSP + NSK) Péče o specifické cílové skupiny Organizace + materiálně technické zabezpečení KP 6

Podpora občanského vzdělávání - 1 Prioritní osa 3 – Další vzdělávání, oblast podpory 3.1 – Individuální další vzdělávání 1.Výzva č. 37 na IPo – 100 mil Kč (2 – 10 mil. Kč/projekt), Podporované aktivity: -Vzdělání v oblasti obecných a odborných kompetencí -Stimulovat poptávku po individuálním vzdělávání -Akce na podporu propagace DV Termín pro podání žádostí 24. –

Podpora občanského vzdělávání IPn Individuální další vzdělávání – Cesta ke konkurenceschopnosti občana ve společnosti (IDV – CEKOS) – 900 mil Kč Projekt přináší dosud neexistující rozměr dalšího vzdělávání v ČR tím, že podporuje občany vedle rozvoje dílčích osobních kompetencí také ve schopnosti aktivně vstupovat do dění kolem sebe a participovat tak na určování svých životních podmínek. Občanům tak samozřejmě nelze slíbit, že budou schopni „změnit svět“, ale výrazně se zvýší jejich kvalita života už jen schopností aktivně do dění zasahovat. Realizace 2012 – 44 měsíců

9

Operační program vzdělávání pro konkurenceschopsnost Schválené (běžící) NSK 2 KONCEPT UNIV 2 Kraje PIAAC Před schválením 3.2 UNIV 3 UNIV 4 - Kraje Kariérové poradenství PŘEKVAP Před schválením 3.1 CEKOS Zrušené Kvalita a zkoušky Výzkum v DV Podpora e- learningu PIVO Zrušené Akademie Venkova REKVAL Statistiky DV

11 Národní přiřazovací zpráva ČR Implementace doporučení EP a Rady „o zavedení evropského rámce kvalifikací pro celoživotní učení“ (2008/C 111/01/ES) Schválena vládou ČR 8/2011 Podpora mobility v rámci EU

Škola jako centrum celoživotního učení V centru dění žák Promyšlené spektrum oborů Výchova občanů ČR Materiálně technické zázemí Výchovné poradenství Kvalitní pedagogický sbor V centru dění dospělý Reakce na trh práce Spolupráce se zaměstnavateli Spolupráce s úřady práce Kariérové poradenství v celoživotní perspektivě Pedagogové => lektoři

Profesní specializační studium poskytované VOŠ Max. jednoleté pomaturitní studium Zachován statut studenta pro účely sociálního a zdravotního pojištění Zakončeno zkouškou dílčí (profesní) kvalifikace dle Národní soustavy kvalifikací (zákon č. 179/2006 Sb.) 5 EQF – poskytují pouze VOŠ

DĚKUJI ZA POZORNOST!